Heljda je nekada bila hrana poljoprivrednika, a danas je među najtraženijim namirnicama

Heljda je nekada bila hrana poljoprivrednika, a danas je među najtraženijim namirnicama

Nekad su je jeli samo siromašni ... Danas je, međutim, popularna posebno kod onih koji svoje zdravlje shvaćaju ozbiljno. Prava je hranjiva bomba, jer je dobar izvor vitamina B skupine, bakra, magnezija, mangana, fosfora i cinka te izvrstan izvor flavonoida koji djeluju protuupalno i probiotički te antioksidativno. Sadrži puno bjelančevina i vlakana, koja dugo zasićuju naše tijelo, pa je izvrstan izbor za mršavljenje. Budući da ne sadrži gluten, vrlo je popularna kod osoba s celijakijom.

Ima važno mjesto u tradicionalnom kulinarstvu …

Heljda potječe iz Azije, a u Europu se je donijeli križari krajem srednjeg vijeka. Tako je i dobila ime - od njemačke riječi "heide", što na hrvatskom znači "pogan". Heljda se u Hrvatskoj koristi najmanje od 1426. godine, kada se prvi put spominje u pisanom obliku. U kasnijim stoljećima imala je važno mjesto u prehrani poljoprivrednika i siromašnih, iako neka svjedočanstva tvrde da se zbog svog okusa povremeno nalazio na tanjurima građana.

Heljda danas ima važno mjesto u tradicionalnoj kuhinji. Najukusnija jela od heljde naših baka su kaša od heljde, heljdini štrukli, heljdin kruh i slično ... Njena popularnost u novije vrijeme ponovno raste zbog sve veće svijesti ljudi o mnogim pozitivnim učincima na naše zdravlje.

Posljednjih 50 godina heljda se koristi i kao ljekovita biljka.

Najčešća zabluda u vezi heljde, koja je velika prednost za mnoge ljude ...

Mnogi heljdu zamjenjuju za žitarice. Ne, heljda nije zrno, već pripada obitelji dresnovica, kamo ubrajamo i rabarbaru i kiselicu. Vjerujem da ti ta imena ne govore puno - ono što je za tebe važno je da heljda posljedično ne sadrži gluten, pa je vrlo popularna kod osoba s celijakijom.

6 razloga zašto ti savjetujem konzumiranje heljde … 
Neke prednosti sam ti već predstavila … A sad ću ti otkriti i preostale:

  • Najbolji izvor bjelančevina među biljnim izvorima (Sadrži sve esencijalne aminokiseline, u čemu je čak bolja od soje)
  • Bogat izvor vitamina B kompleksa (B1, B3, B5, B6, B9, Holin)
  • U slojevima zrna kriju se brojni minerali (bakar, fosfor, magnezij, mangan, cink). Kao zanimljivost ću ti reći da naša heljda sadrži više cinka od heljde iz istočne Azije.
  • U zrnima heljdine kaše prisutni su i flavonoidi, koji u tijelu djeluju antibakterijsko i sprječavaju nastanak slobodnih radikala koji mogu uzrokovati rakasta oboljenja.
  • Heljdina kaša se preporučuje ljudima koji imaju problema sa srcem, krvnim žilama, cirkulacijom krvi i pucanjem manjih žila. Preporučuje se piti čaj od cvjetova heljde, nabraniih tijekom najvećeg cvjetanja. Heljdin čaj pomaže ojačati kapilare i tako smanjuje pucanje kapilara.
  • Heljda je izvrsna zamjena za sve one koji imaju celijakiju, jer ne sadrži gluten. VAŽNA NAPOMENA: Deklaracija proizvoda mora se uzeti u obzir prilikom kupnje, jer neki mlinovi koriste isti mlin za sve vrste žitarica. Tako se u heljdi mogu naći i tragovi glutena iz drugih žitarica, što može biti opasno za one koji imaju celijakiju.

Na koje načine koristimo heljdu?

Sjemenke heljde široko se koriste u kulinarsvu, a u tu svrhu se ih oguli. Ovo sjeme poznato nam je kao heljdina kaša. Mljevenjem sjemenki dobivamo heljdino brašno. Heljdino brašno nije ljepljivo, pa ga je potrebno pripremiti na pari za tijesto ili dodati brašno s glutenom (npr. pšenično ili rižino).

U ljekovite svrhe koristimo i heljdin čaj. Dobiva se od osušenih cvjetova heljde. Preporučuje se osobama koje imaju proširene vene.

Heljdu možemo pripremiti na razne načine: kao prilog, desert, juhu, ali i kao samostalno jelo, npr rižoto (odlična je u kombinaciji s gljivama). 

Meni je najdraža heljdina kaša …

100 grama heljdine kaše ima 330 kalorija, ali neka te to ne uplaši. Tijekom namakanja i kuhanja, heljdina kaša nabubri do te mjere da kuhana heljdina kaša sadrži samo oko 100 kalorija na 100 grama. Heljdina kaša vrlo je bogata proteinima, ima čak 10,3% proteina i puno vlakana (7,5 g na 100 g proizvoda), što povoljno utječe na probavu i metabolizam.

Budući da heljdina kaša sadrži velik udio proteina i vlakana, nakon takvog obroka dulje ostajemo siti.

Kako pripremiti ukusnu heljdinu kašu?

Heljdina kaša izvrsna je za brzu pripremu. A možemo je pripremiti na dva načina. Može se jednostavno skuhati, što traje dobrih 10 minuta. U drugom slučaju, heljdina kaša se namoči (slično chia sjemenkama) i jede „sirova“. Jedino na što treba pripaziti je da je ostavimo natopljenu barem nekoliko sati. Najbolje je to učiniti navečer i ostaviti tako preko noći.

I ne samo to ... Heljdinu kašu možeš jesti i za doručak ili kao desert. Sve što trebaš je umjesto vode koristiti bilo koje mlijeko. Možeš je obogatiti bilo kojim orašastim plodovima ili voćem.

Nekoliko jednostavnih i brzih recepata ...

Dopusti mi da ti predstavim neke od mojih najdražih recepata od heljdine kaše koje možeš pripremiti za posebne prigode ili kada si u stisci s vremenom:

Dodatna dva razloga za konzumiranje heljde …

• Potiče se uzgoj heljde, ne samo zbog blagotvornih učinaka na ljudsko zdravlje, već i zbog očuvanja pčela. Heljda je izuzetno važna jer cvjeta u periodu kada drugog cvijeća nema u izobilju. Dakle, heljda pomaže pčelama da akumuliraju dovoljnu zalihu za zimu. Sadnjom heljde omogućujemo pčelama da bolje prezimljuju, a posljedično, zaštitom vrste održavamo ravnotežu u prirodi.

• Sadnja heljde pomaže u suzbijanju korova, jer heljda raste vrlo brzo. Svojim lišćem sprječava rast korova. Na taj način brinemo o prirodnom načinu održavanja polja bez korova.

Heljda je nekad bila hrana poljoprivrednika i siromašnih, ali danas je na jelovnicima ljudi koji puno drže do sebe i svog zdravlja.

Što ako ne jedeš heljdu?

Tada predlažem da to što prije promijeniš ... Ne samo da će te očarati brzom pripremom, vjerojatno će te impresionirati i sjajnim ukusom. Nije važno voliš li više slatko ili slano, može se pripremiti na bilo koji način!