Grožđe je jako zdravo!

Grožđe je jako zdravo!

U plodnom listopadu u našim krajevima čovjek ne može izbjegavati vijesti iz berbe ili degustacije vina. Vinska trta vjeran je pratitelj čovječanstva već od prapovijesti – na području Bliskog istoka su je kultivirali već prije više od 6000 godina. Stari Grci su je imali za mjeru civiliziranosti ljudstva. Danas je naravno najraširenija upotreba grožđa za vinarske namjene, iako je grožđe i kao samostalno jelo blagotvorno za tijelo.
 

  • Grožđe pomaže kod smanjenja rizika za nastanak dijabetesa. Istraživanje objavljeno 2013 godine u British Medical Journalu, zaključuje da tri puta tjedno ponuđeno grožđe u neprerađenom obliku smanjuje rizik za nastanak dijabetesa tipa 2 za 7 %.
     
  • U grožđu možemo naći antioksidante koji pomažu kod različitih vrsta raka, od raka gušterače do debelog crijeva. Istraživanja su dokazala povezanost između soka od grožđa vrste Concord i smanjivanjem mogućnosti nastanka raka dojke. Resveratrol (antioksidant kojeg sadrži grožđe) štiti kožu pred štetnim UVB zračenjem koji uzrokuju raka na koži.
     
  • Grožđe pomaže kod sprječavanja nastanka krvnih ugrušaka i tako smanjuje opasnost od srčanog infarkta. Zbog polifenola u crvenom vinu imaju Francuzi malo koronarnih bolesti (iako imaju masnu prehranu). Konzumiranje grožđa se preporučuje i bolesnicima koji trpe zbog visokog krvnog tlaka.
     
  • Nedavno objavljena istraživanja govore da crveno vino i ekstrakt koštica iz grožđa pomažu kod sprječavanja karijesa.
     
  • Grožđe može biti pomagač kod gubljenja viška kilograma. Istraživanje Sveučilišta pokazala je da resveratrol radikalno smanjuje sposobnost stanica za spremanje masti i pomaže kod brže razgradnje masnih stanica.
     
  • Antioksidant resveratrol brine i za zdravlje mozga i usporava razvoj neurodegenerativnih bolesti kao što je alzheimereva bolest. U istraživanje akademskog časnika British journal of nutrition su zaključili da sok od grožđa poboljšava aktivnost mozga kod ljudi kod kojih je već primijećena blaga dementnost.
     
  • Grožđe jača imunološki sustav jer sadrži vitamine C, K i A te puno minerala. To znači da pomaže kod sprječavanja razvoja prehlade i lakša simptome ozbiljnih bolesti.
     
  • Sok od grožđa s pomoću antioksidanata lakša simptome migrene.
     
  • Poznati su blagotvorni učinci grožđa na kožu. Maska iz pirea od grožđa ublažuje opekline od sunca, pomaže zaustaviti znakove starenja, brine za čvrstoću kože i izjednačuje nejednakomjernu preplanulost.
     
  • Maska iz kaše od grožđa poboljšava izgled kose, sprječava opadanje kose i vraća joj sjaj.  

Grožđe pomaže kod dobre tjelesne forme, zdravlja i izvrsnog izgleda zato predlažem da se pri večernjem gledanju filma priuštite čašu vina ili soka od grožđa, malo grožđica ili samo grožđe.

AUTOR: Tjaša K.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.