Dobra priprema na oporavak nakon operativnog zahvata

Dobra priprema na oporavak nakon operativnog zahvata

>types-of-painNakon svakog operativnog zahvata tijelu je potrebno određeno vrijeme za obnovu oštećenog tkiva i povratak u njegovo normalno funkcioniranje. Na trajanje oporavka utječu brojni faktori. Ako oporavku pravilno pristupimo tj. pravilno ga započnemo te pravilno ublažimo popraćene bolove, nema razloga da bi se bilo čega bojali..

UZMITE SI VRIJEME ZA OPORAVAK

Liječnici nam nakon operativnog zahvata predaju upute i savjete kako se, nakon što izađemo iz bolnice, za vrijeme oporavka pobrinuti za svoje tijelo i zdravlje. I upravo tih savjeta i uputa se je potrebno strogo i točno pridržavati. Osim toga dobro je savjetovati se i sa drugim ljudima koji su imali isto ili slično iskustvo. Za oporavak je potreban mir i odmor zato se potrudite da vam to razdoblje bude bez dodatnog stresa i mislenih napora. U slučaju da se toga ne pridržavate vrijeme oporavka može se produžiti , a moguć je nastanak različitih komplikacija.

OSTANITE OPTIMISTIČNI I POZITIVNI

Pretjerana osjetljivost, snažne emocije te promjene raspoloženja nisu nužno znak za brigu. Lošije osjećanje za vrijeme oporavka sasvim je normalno, razumljivo i neizbježno. Unatoč tome dobro je znati što je uzrokovalo takvo stanje i kako izbjeći dodatan nepotreban stres. Do promjena u raspoloženju prije svega dolazi zbog stresa kojem naše tijelo bilo izloženo te zbog toga jer svu svoju energiju usmjerava i regeneraciju. Naše psihičko stanje često je ovisno i od naših očekivanja. Ona bi trebala biti realna jer bi u protivnom mogli biti vrlo razočarani.

BOL JE UOBIČAJENA POJAVA 

Bol je uobičajena pojava samo ju treba znati obvladati. Bol je skoro uvijek prisutna te je sasvim normalna pojava po operativnom zahvatu. Za ublažavanje bolova dobiti ćete lijekove protiv bolova ali s njima ne smijete pretjerivati. Postupno smanjujte dozu i povećavajte razmak između uzimanja. Usredotočite se radije na zdravu prehranu, njegu operiranog dijela tijela, masažu oboljelog predjela i često mijenjanje položaja tijela, za vrijeme kada fizička aktivnost još nije moguća.

OPTIMALNA PREHRANA

Obroci neka budu sastavljeni iz visoko hranjivih namirnica te im dodajte prehrambene dodatke. Preporuča se redovito korištenje L - glutamina koji se nalazi u prehrambenom dodatku Qme L-glutamin. L- glutamin u našem organizmu osigurava zalihe ugljika i dušika te pomaže kod obnove glikogenakoji nam vrača energiju. Osim toga pomaže i kod zacjeljivanja rana i opeklina te jača imunološki sustav.

GIBANJE I TERAPIJA

Bolove, do kojih dolazi nakon operativnog zahvata, možemo ublažiti Izvođenjem različitih fizičkih aktivnosti. Za lakši i brži oporavak važno je da smo dobro tjelesno pripremljeni već i prije operacije. Za pacijente je na početku oporavka vrlo važno što prije početi sa razgibavanjem te ga što češće izvoditi. Razgibavanje ruku i nogu, kratke šetnje i plivanje najbolja su terapija za vrijeme oporavka. Neaktivnost uzrokuje slabiju prokrvljenost tijela i posljedično slabiju opskrbljenost svih dijelova tijela kisikom i hranjivim tvarima.

AUTOR ČLANKA: Ekipa Qme    


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.