Čokoladni veganski browniji
SESTOJCI:
Mokri sastojci:
* 330 g nezaslađene jabuke
* 220 g bijelog kristalnog šećera
* 220 g svijetlo smeđeg šećera
* 245 g mekane veganske margarine
* 110 g sojinog mlijeka
* 4½ čajne žličice ekstrakta vanilije
* 22 g mljevenih lanenih sjemenki (2 žlice) + 99 g vode (6 žlica) – za lanena jaja
* 90 ml jake kuhane kave (umjesto instant kave i otopljene čokolade)
Suhi sastojci:
* 310 g višenamjenskog brašna
* 110 g bademovog brašna
* 100 g kakaa u prahu
* 2 čajne žličice praška za pecivo (8 g)
* ½ čajne žličice sode bikarbone (2 g)
* ½ čajne žličice soli (4 g)
* 175 g veganskih čokoladnih komadića (neobavezno – prije dodavanja ih uvaljaj u 1 žlicu brašna)
**za kalup veličine 24 x 37 cm
OPIS POSTUPKA:
1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup veličine 24 x 37 cm obloži papirom za pečenje.
2. Pripremi lanena jaja: u maloj posudici pomiješaj mljevene lanene sjemenke s vodom i ostavi stajati 5–10 minuta da nastane gelu slična masa.
3. U većoj zdjeli s pjenjačom pomiješaj jabuku, oba šećera, otopljenu margarin, sojino mlijeko, vaniliju, lanena jaja i kavu dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
4. U drugoj zdjeli prosij brašno, bademovo brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i po želji također kavni prah (ako ne koristiš kavu u tekućini).
5. Suhe sastojke pažljivo umiješaj u mokre – miješaj samo toliko da se povežu.
6. Po želji umiješaj i čokoladne komadiće.
7. Smjesu ulij u pripremljeni kalup i površinu poravnaj.
8. Peci 35–40 minuta ili dok sredina nije pečena, a čačkalica izađe s nekoliko vlažnih mrvica (ne sa sirovom masom).
RECEPT PRIPREMILA: Anja Geč
Komentari (0)