Cijenjeno ulje od ricinusa zbog brojnih pozitivnih učinaka

Cijenjeno ulje od ricinusa zbog brojnih pozitivnih učinaka

Opet si u potrazi za serumom koji će tvoje trepavice pretvoriti u duge i lijepe. Mučiš se s umjetnim trepavicama, ne uspijevaš ih pravilno zalijepiti ili razmišljaš o odlasku kozmetičarki koja će ti pomoći da budu tvoje trepavice poput filmskih.

Znaš li da možeš proći i bez svega toga. Lijepe i duge trepavice možeš imati na potpuno prirodan i već nebrojeno puta provjeren način.

Rješenje tvojih problema se zove ricinusovo ulje!

Ricinusovo olje

Ricinusovo ulje potiče rast kose i trepavica te hidratizira kožu. Dobiva se iz biljke zvane ricinus koja je istovremeno vrlo otrovna, ali i ljekovita pa se mora pažljivo i na pravilan način prikupljati kako bi nastalo ulje poznato i cijenjeno po svojim blagotvornim učincima.

Ricinusovo ulje danas nalazimo u mnogim kozmetičkim preparatima za njegu kose, obrva i trepavica jer ima odličnu sposobnost obnavljanja te pospješuje rast kose, trepavica…

Otkuda potječe ricinus?

Ricinusovo ljekovito ulje dobiva se od sjemenki biljke Ricinus communis koja  je podrijetlom iz istočne Afrike. Uspijeva u tropskom podneblju te raste vrlo brzo.

Ako si možda nekada čuo(la) da je ricinus otrovan jer sadrži ricin neka te utješi podatak da se ricin izlučuje kao otpad tijekom prerade sjemenki u proizvodnji tog čudesnog ulja. Na kraju procesa ostaje ulje koje ne sadrži niti jednu otrovnu tvar, a vrlo je ljekovito.

Zašto je ricinusovo ulje tako ljekovito i blagotvorno?

Bogato je omega-6 i omega-9 masnim kiselinama, „dobrim“ masnoćama koje čine kožu elastičnom i vlažnom, kosu sjajnom, a nokte čvrstima. Može se pohvaliti i velikom koncentracijom jedinstvene ricinoleinske kiseline koja je uvelike zaslužna za njegove blagotvorne benefite. Izgledom je prozirno ili blago mliječno. Nije baš ugodnog okusa, a zbog svojih hidratantnih svojstava je idealno sredstvo za njegu suhe kože, kože sklone infekcijama, zrele kože i njege noktiju i kose.

S ricinusovim uljem do lijepe kože

Ricinusovo ulje odlično čisti kožu, idealno je za njegu masne i kože sklone aknama. Ima visoku sposobnost čišćenja kože, a djeluje kao antiseptik i smanjuje upale. Ricinoleinska kiselina u ulju djeluje tako da sprječava rast i nastanak bakterija i mikroba koji su odgovorni za nastanak akni, te potiče obnovu stanica.

Ulje istovremeno kožu očisti i nahrani, a koža je vidljivo sjajnija i nježnija. Savjetuje se ponavljati njegu kože uljem redovito tijekom dva tjedna. Za suhu kožu ulje koristite u kombinaciji s drugim uljima koja će kožu nahraniti jer ricinusovo ulje može kožu isušiti.

Ricinusovo ulje zasluženo dijeli prvo mjesto na ljestvici nekomedogenih ulja pa neće čepiti pore i primjereno je za sve tipove kože.

Ulje se može koristiti i za njegu kože s opeklinama od sunca, a isto tako je vrlo učinkovito u liječenju bradavica, starosnih pjega, za njegu crvene i upaljene kože koja svrbi i zateže.

Trepavice u stilu filmskih zvijezda i manekenki

Ricinusovo olje za trepalnice

Ricinusovo ulje definitivno postiže najveći efekt kod njege trepavica, obrva i kose. U posljednje vrijeme je na tom području doživjelo pravi bum.

Ako želiš gušće trepavice i obrve upotrijebi četkicu za maskaru kojom ćeš nanijeti ricinusovo ulje. A za ljepši i bogatiji izgled kose si priušti masku od ulja. I kako ćeš to napraviti? Tako da na vrhove kose i na vlasište naneseš ulje pa ostaviš djelovati nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga je potrebno kosu dobro isprati, a masku nanositi 2-3 x tjedno.

Još jedna zanimljiva prednost ricinusovog ulja se odnosi na poboljšanje strukture kože.

Što to znači?

Ricinusovo ulje je odličan izbor za njegu strija. Vrlo je važno započeti njegovati kožu dok su strije u početnoj fazi nastajanja jer će ulje tada imati najbolji učinak, a izgled strija redovitom njegom ricinusovim uljem možemo ublažiti i u kasnijoj fazi.

Radi takvih pozitivnih učinaka na kožu je primjereno za njegu kože u trudnoći, posebice trbuha. Izrazito je gusto pa ga je dobro miješati s drugim hranjivim uljima kao što je ulje od jojobe ili mu dodati karite maslac. U takvoj kombinaciji odlično pomaže kod njege kože u trudnoći i dodatno doprinosi smanjenju i ublažavanju strija.

Odlikuje ga još jedna važna karakteristika,a to je da ga koža jako dobro upija. Tako lakše prodire u kožu i obnavlja ju.

Njegovu upotrebu savjetuju i treneri za bolove u mišićima, ulje se namaže na oboljeli dio tijela i prekrije s toplom tkaninom kako bi se povećao učinak apsorpcije. Na isti način se savjetuje upotreba ulja za uklanjanje ili olakšavanje tegoba vezanih s reumom i artritisom.

Neka istraživanja se provode i na temu kako upotrebljavati ricinusovo ulje za liječenje bolesti poput multiple skleroze, cerebralne paralize, Parkinsonove bolesti i nekih vrsta tumora. Ricinusovo ulje glasi i kao stari lijek za tegobe sa zatvorom.

No u današnje vrijeme se ulje ne koristi niti se njegova upotreba savjetuje za liječenje probavnih smetnji i zatvora jer djeluje agresivno na tanko crijevo. U slučaju upotrebe ulja za liječenje probavnih smetnji ili zatvora se obavezno savjetujte s liječnikom jer oralna upotreba ulja ima nuspojave kao što su nemogućnost zadržavanja stolice, grčevi i proljev.

Ricinusovo oljeZa ublažavanje menstrualnih tegoba

Ricinusovo ulje se nekada u narodnoj medicini koristilo za ublažavanje menstrualnih tegoba jer se u kombinaciji s toplinom aktivira i upija u kožu te opušta živce i mišice te tako smanjuje grčeve i bolove. Zato idući puta kada ćeš imati slične tegobe upotrijebi komad tkanine ili manji ručnik natopljen s ricinusovim uljem i stavi ga kao oblog na trbuh. Za bolje djelovanje zagrij oblog ili upotrijebi termofor jer će toplina poboljšati djelovanje. Preporučuje se takve obloge koristiti u vrijeme pred menstruacijom kako bi tegobe u potpunosti izbjegli ili ih ublažili.

Ricinusovo ulje isto tako djeluje i kod ublažavanja tegoba kod liječenja hemoroida, ječmenca i žučnih kamenaca.

Svestrana upotreba ricinusovog ulja

Ricinusovo ulje se koristi u kozmetičkoj industriji i za medicinske svrhe, a njegova primjena je rasprostranjena i u široj industriji gdje se koristi za boje, lakove, plastiku, sredstva za insekte, maziva za automobile i strojeve.  Dakle, radi se o ulju sa širokim spektrom primjene.

Zbog svojih pozitivnih učinaka možemo ga nazvati čudesnim uljem

Ljekovita svojstva ricinusova ulja poznata su još od drevnog Egipta gdje su ga smatrali eliksirom dugovječnosti i zdravlja. U današnje doba je osviještenost prirodne njege kože porasla i time se je ujedno i primjena ovog čudesnog ulja raširila.

Ricinusovo ulje je tako postalo neizostavni dio njege mnogobrojnih poznatih manekenki i slavnih osoba koje se mogu pohvaliti savršenim prirodnim trepavicama i njegovanom kožom bez strija, akni i drugih nepravilnosti.

Priznaj da ga želiš i ti isprobati!