Ceramidi i sve što o njima možda još ne znaš …

Ceramidi i sve što o njima možda još ne znaš …

Oštećena kožna barijera je tema o kojoj se često priča u zadnje vrijeme. Toliko često da možemo dobiti osjećaj kako baš svi imamo problema s oštećenom barijerom …

Nažalost, činjenica je da u većoj ili manjoj mjeri oštećenje kožne barijere praktički doleti svakoga. Gornji rožnati sloj kože je pregrada, čiji je latinski naziv stratum corneum, i granica je između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Usprkos tankoći, mora nas očuvati od vanjskih utjecaja, prilikom čega se, naravno ošteti. Ovisi o brojnim čimbenicima da li će se obnoviti na način da nam i dalje nudi dovoljno zaštite ili ne …

Što su ceramidi?

Stanice epiderme su okružene mješavinom kolestrola, masnih kiselina i iznimno važnim lipidima pod nazivom ceramidi. Da bi pregrada funkcionirala, mora sadržavati sve te komponente. Ako je u koži premalo ceramida, kožna barijera će biti oštećena. Simpotomi koji na to ukazuju su suhoća kože, luštenje, crvenilo, ekcemi, pa čak i akne.

Ceramidi, kao dio kožne pregrade, pomažu štiti tijelo od utjecaja okoline, onečišćenja, suhog zraka … Samo ime ceramide proizlazi iz latinske riječi cera, št označi vosak. Naime, radi se o voštanim masnim molekulama, odnosno lipidima, koji pomažu koži zadržati vlagu i posljedično održati normalan rad. Ceramidi koži pomažu da ostane hidratizirana, glatka i meka. Dakle, onakva kakvu svi želimo …

Ceramide si najlakše možemo zamisliti kao fuge između pločica. Pločice su stanice naše epiderme, a fuge, odnosno ceramidi, su međustanični lipidi koji te pločice drže zajedno. Na taj način spriječavaju da bi se među njima stvarale raspukline u koje bi ušla prljavština. Također, fuge spriječavaju da bi pločice počele puštat vodu.

Dakle, ako je fuga oštećena, odnosno uopće je nema, pločice počnu puštati vodu, te između njih zapne prljavština i pločice otpadaju.
Posljedice gubitka ceramida

Ako to prevedemo na jezik kože, to znači da stanice postaju oštećene, te se između njih mogu pojaviti bakterije i stanice brže odumru. Zato koža može postati ljuskasta, gruba, oštećena i upaljena, jer kod takve kože može brzo doći do infekcija koje posljedično uzrokuju akne, ekceme itd.

Istraživanja, poput onog provedenog na odjelu za dermatologiju u bolnici Roskilde u Kopenhagenu u Danskoj, potvrđuju da je u koži suočenoj s pojavom ekcema, atopijskog dermatitisa i ljuskavice, pronađeno manje ceramida nego u zdravoj koži.

U koži su prisutni, ali ...

Slično kao i s puno poznatijim kolagenom i hijaluronom, ceramidi su također prirodno prisutni u koži, a s godinama njihov broj opada. To znači da kožna pregrada postaja osjetljivija, a smanjena količina ceramida posljedično smanji i količinu kolagena, s obzirom na to da su nastanak ceramida i kolagena usko povezani. Dakle, ako nadomjestimo samo kolagen, a ceramide ne, za zdravlje i mladolik izgled kože nismo baš puno napravili.

Opadanje počinje već nakon dvadesete godine. Ne događa se samo zbog prirodnog procesa starenja. Uzrokuju ga također i čimbenici iz okoline, kao što su suh i hladan zrak, UV-zračenje i nepravilna njega s agresivnim sredstvima koji promijene vrijednost pH kože ili uzrokuju oštećenja povrhnjice. U takvu njegu ubrajamo i prečeste mehaničke pilinge, pilinge s kiselinama i nepravilno korištenje aktivnih tvari koje mogu pomladiti kožu pravilnom i umjerenom upotrebom, no ako ih ne koristimo na pravilan način mogu u velikoj mjeri oštetiti kožu.

Na koji način hrana utječe na broj cermida u koži?

Od velike je važnosti raznolika i zdrava prehrana. Za lijepu kožu je vrlo važno konzumiranje omega 3 masnih kiselina koje podržavaju očuvanje ceramida, jer su dio lipidne mješavine u kojoj su ceramidi. Važne su i bjelančevine, kao i nerafinirana ulja poput kokosovog i maslinovog ulja, te zdrave masti koje dobivamo iz riba i avokada.

Gubitak ceramida vodi u starenje kože …

Budući da ceramidi u koži opadaju s godinama, koža postaje tanja, a stanice koje proizvode kolagen nisu više zaštićene i zato je i kolagena manje u koži … Posljedice se pokazuju kao tanja koža i pojavljuju se prve sitne linije, koje s godinama postaju prave bore.

Koža s premalo ceramida postane jače suha jer dolazi do većeg gubitka vlage, što nam je poznato kao izraz povećani transepidermalni gubitak vode. Zdrava koža gubi oko 200 ml vode na dan. Ako joj nedostaje ceramida, gubitak vode je veći što dodatno doprinosi pojavi bora i ostalih neugodnosti.

Dobra vijest je da možemo nadoknaditi izgubljene ceramide…

Ceramide možemo dodati na dva načina. Prvi je pomoću krema koje sadrže ceramide, a drugi je pomoću dodataka prehrani koji također sadrže ceramide.

Dodavanje ceramida pomaže ponovno povećati broj tih lipida u koži i tako poboljšati prirodnu lipidnu kožnu pregradu. Koža opet pronađe svoju ravnotežu, gdje ponovno može zadržati vlagu, hidratizirana je i djeluje punije, napeto i mladoliko. Stanice postanu zdravije, jer među njima teče komunikacija i zato na pravilan način obavljaju svoju zadaću.

Ako nadomjestimo izgubljene ceramide u koži, ponovno okrijepimo kožu i pobrinemo se za hidratiziran, napet, gladak i zdrav izgled kože.

Na tržištu najčešće možemo pronaći biljne ceramide. Dobivaju se iz batata, smeđe riže ili punozrnatih žitarica, kao što je pšenica. Neke ceramide može unijeti i hranom, a osobito su učinkoviti proizvodi koji sadrže ekstrakt ceramida iz pšenice. 

Kolagen UPCeramosides™ – patentirani ekstrakt pšeničnih sjemenki

Iz sjemenki pšenice dobivamo visokokvalitetan patentirani ekstrakt pšeničnih sjemenki Ceramosides™, koji je jedan od najvažnijih sastojaka Malincinog proizvoda Kolagen UP. Studije ukazuju na to da ekstrakt s ceramidima sprječava razgradnju kolagena, jer onemogućuje rad enzima odgovornih za raspad kolagenskih veza.

To znači da se kožna barijera lakše obnavlja, koža se okrijepi, te se poboljša njezina struktura. Dugoročno to znači mladenački i napetiji izgled kože, hidratiziranost zbog manjeg gubljenja vlage, manje problema s kožom i manje problema s različitim oblicima dermatitisa, ljuskavice, akni …

Visok potencijal uzimanja ceramida potvrđuju i znanstvenici 

Ako uzimamo ceramide, ne samo da se poboljša struktura kože lica, već i koža cijelog tijela. Hidratacija kože cijelog tijela se poboljša, jer su stanice opskrbljene tekućinom i međusobno su povezane. Na taj način koža sporije stari, jer su stanice zaštićene i proizvode više kolagena koji će se pobrinuti za napet i mladolik izgled. 

Japanski znanstvenici su također proučavali korištenje ceramida za poboljšanje kože. Usporedili su topikalnu upotrebu, dakle nanošenje ceramida na kožu, s konzumiranjem ceramida i došli su do zaključka da je gubitak vode iz kože kod onih koji su konzumirali ceramide, manji od onih koji su ga nanosili. Kod konzuimiranja je smanjenje bilo za približno 33%, a kod nanošenja za 23%, što je velika razlika na duži rok.

Kolagen UP za hidratiziranu i mladoliku kožu

Podaci proučavanja ekstrakta Ceramosides™, koji sadrži Malincin Kolagen UP ukazuju da se radi o jednom od dodataka prehrani koji svoje učinke pokazuju jako brzo. Nakon samo dva tjedna mogu se vidjeti efekti na koži. Koža je jača, jer njezina barijera postane tvrđa i služi svojoj namjeni.

Uzimanje ceramida preporučuje se svima koji žele lijepu i zdravu kožu, te svima koji imaju probleme s ekcemima i dermatitisom, a zbog lakšeg nastajanja kolagena preporučuje se i onima koji žele lijepu i zdravu kosu i nokte.

Kolagen UP možeš pronaći na Malincinim stranicama.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.