Ćelavost – možemo li je zaustaviti?

Ćelavost – možemo li je zaustaviti?

Gubitak kose je nešto čime se bore muškarci, ali to mogu doživjeti i žene. S gubitkom se možemo jednostavno pomiriti ili pokušati pronaći rješenje. Ali koji su razlozi gubitka kose i možemo li se za to pobrinuti na prirodan način ...

Gubitak kose je nešto što se događa svima. Normalan gubitak kose znači da gubimo između 50 i 100 dlaka dnevno, ali obično ih zamjenjuje nova kosa. Također možemo izgubiti više kose tijekom razdoblja stresa, bolesti, brzog mršavljenja, nakon operacija ...

Duža razdoblja stresa također mogu dovesti do većeg gubitka kose, što se može dogoditi samo nekoliko mjeseci nakon stresnog događaja. Ali u ovom slučaju, to je gubitak kose, koji je samo privremen.

Ova vrsta gubitka kose također se može vrlo dobro savladati odgovarajućim hranjivim tvarima ...

Preporučuju se vitamini B kompleksa, čiji je dio i biotin, koji pomaže u stvaranju keratina, koji je ključan za kosu.

Možemo dodati i vitamin D3, cink, omega 3 masne kiseline, te ako nam nedostaje željeza, i to. Ove hranjive tvari su neophodne za zdravu rast kose i njihov nedostatak, može se brzo vidjeti na našem vlasištu.

A kad gubitak kose ne prestane?

Stvarno postoji razlika između ispadanja kose i gubitka kose. Naime, ispadanje može prestati, ali kada je riječ o gubitku kose, govorimo o formiranju ćelavosti. Ali ćelavost je nešto što je poznato uglavnom muškarcima.

Studije kažu da je čak 95% gubitka kose kod muškaraca uzrokovano genetskim čimbenicima. To je takozvana androgena alopecija.

Ova vrsta gubitka kose povezana je s testosteronom ili točnije s nusproduktom testosterona, androgenom zvanim dihidrotestosteron.

Folikuli dlake, koje su osjetljive na ovaj androgen, s vremenom se smanjuju, što znači da se životni vijek kose skraćuje. Tijekom vremena, zahvaćeni folikuli prestaju proizvoditi kosu, što znači da se ćelavost javlja na tom mjestu.

Prirodno nad ćelavost

Kada vidimo znakove gubitka kose, svakako je važno da se prije svega moramo pobrinuti za gore navedene hranjive tvari, koje također mogu puno riješiti u ovom slučaju. Osim toga, možemo pokušati koristiti nekoliko sljedećih trikova.

1. Masaža vlasišta prirodnim uljima

Masaža vlasišta jedna je od opcija koja će ubrzati dotok krvi u vlasište i pomoći stimulirati rast kose. Međutim, kako bismo ojačali rast, možemo si pomoći s prirodnim uljima.

  • Ricinusovo ulje jedno je od onih ulja koje se najviše koristi za ubrzavanje rasta trepavica i obrva, a može se koristiti i na vlasištu. Ovo ulje je izvor omega-6 masnih kiselina i vitamina E, što jača korijenje i folikule dlake i s tim smanjuje gubitak kose. Studije kažu da sadrži i posebnu kiselinu koja može inhibirati enzim koji je, između ostalog, odgovoran za smanjenje rasti kose.
  • Kokosovo ulje je još jedno ulje koje može poslužiti kao izvrsna njega za poticanje rasti kose. Budući da je ricinusovo ulje vrlo gusto, može se miješati s kokosovim uljem. Sadrži prirodne masne kiseline koje mogu spriječiti gubitak proteina u kosi.
  • Matcha zeleni čaj još je jedna zanimljiva opcija, jer se može koristiti za izradu maske vlasišta. Katehini u matchi i zelenom čaju imaju zavidnu osobinu. Oni pomažu u smanjenju androgenog dihidrotestosterona, koji je odgovoran za stvaranje genetski uvjetovane ćelavosti. Osim borbe protiv gubitka kose, zeleni čaj se također bori protiv peruti i sprječava sušenje vlasišta.

2. Prehrana

kolagen upJedan od najboljih načina za poboljšanje bilo kakvih problema s kosom i vlasištem je uključivanje dovoljno vitamina i minerala. Posebno su važne sljedeće namirnice:

  • hrana bogata proteinima (jaja, meso, riba)
  • Svježe voće i povrće
  • orašasti plodovi koji sadrže mineral selen (bademi, orahi, lješnjaci)
  • integralne namirnice i sjemenke koje sadrže cink (zob, sjemenke bundeve i konoplje).

Svi nutrijenti i dovoljno bjelančevina, koje sadrže sve aminokiseline, mogu pozitivno utjecati na zdravlje kose. Za dodatnu stimulaciju folikula dlake, prehrani se može dodati kolagen ili prirodni booster vlastitog kolagena, koji osim aminokiselina sadrži i druge minerale, kao što je npr. silicij iz bambusa, koji se već tradicionalno koristi za jačanje kose.

Ne smijemo zaboraviti niti na dovoljno vode, budući da, baš kao i cijelo tijelo, tako i vlasište treba dovoljno hidratacije da bi moglo normalno djelovati.

3. Luk protiv ćelavosti ...

Sok od luka sadrži mnogo sumpora, koji bi trebao ubrzati dotok krvi u vlasište. Istraživanja su pokazala da nanošenje soka od luka na kosu i vlasište može pomoći u ponovnom rastu kose, ali se također može jesti, jer je organski sumpor odavno poznat kao stimulator rasta kose.

To znaju i oni koji su izbjegavali mirise luka na elegantan način i odlučili jesti organski sumpor u obliku dodatka prehrani pod nazivom MSM.

Najbolje je da se MSM konzumira u kombinaciji s vitaminom C, jer je to kombinacija koja pomaže jačanju kose i noktiju.

U studiji u časopisu Natural Medicine Journal , istraživači su proveli četiri mjeseca proučavajući utjecaj MSM minerala na stanje kose. Utvrđeno je da je redovita konzumacija rezultirala značajnim poboljšanjem izgleda i stanja kose i noktiju.

Što još možemo napraviti?

Osim prirodnih metoda, naravno, možemo uključiti i liječenje koje propisuje dermatolog ili se odlučiti za invazivnije metode, poput transplantacije kose.

Ipak, vrijedi prvo isprobati prirodne metode ili nam mogu biti inspiracija muškarci, kojima zaista super pristaje frizura bez kose. Bruce Willis i Jason Statham s kosom ne bi bili jednako cool...