Borba protiv ljuskavice na prirodan način

Ocijeni sa 1 do 5:
(0)
Broj ocjena: 0

Naravno-v-boj-proti-luskavici-300x200Ljuskavica ili psorijaza je kronična nezarazna upalna bolest za koju su značajna žarišta na koži
koja se ljušte. Oboljeli predjeli kože nalikuju na ljuske po kojima je bolest i dobila ime. Žarišta se najčešće pojavljuju iznad lakta i koljena, a također i na vlasištu.

Kako se zapravo razvije i kako se prepoznaje?
Uzrok za nastanak ljuskavice je nepoznat poznato je samo to da genetika ima velik utjecaj. Glavna značajka ljuskavice je da koža raste prebrzo.  Zdravim kožnim stanicama potrebno 28 dana da izbiju na površinu kože, a kod osoba oboljelih od ljuskavice to vrijeme skraćeno je na 4 dana. Kožne stanice se zato talože jedna na drugu te s tim uzrokuju nastanak ispucale i crvene kože na kojoj se nalaze bijele ljuske. Oboljeli kožu često prikrivaju odjećom, imaju osjećaj srama, a također se ne osjećaju ugodno niti u kupaćem kostimu i općenito imaju manje samopouzdanja. Kod svih oboljelih od ljuskavice značajna su razdoblja poboljšanja kojima slijedi pogoršanje zato kaže da se bolest odvija u intervalima. Komplikacije, kao što je artritis,vrlo su rijetke, a obično je osim vidljivih promjena na koži jedini simptom blagi svrbež. Liječenje je lokalno ili sistematično s steroidnim i ne steroidnim protuupalnim lijekovima, a također pomaže i fototerapija.

Sunčana svjetlost
Različite osobe reagiraju drugačije na različite terapije. Nekima određena krema pomaže, a nekima ne. Jedan između najuniverzalnijih i uspješnih lijekova za ljuskavicu je sunčana svjetlost. 20 minutna ispostavljenost suncu na dan svakako učinkovito pomaže. Istraživanja su pokazala da sunčana svjetlost smanjuje aktivnost kožnih stanica koje proizvode citokine, tvari koje aktiviraju upalne procese u koži. Važno je napomenuti da se za to vrijeme moramo i zaštititi od sunca. Kvalitetna prirodna krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom zaštititi će vašu kožu od štetnih utjecaja sunca i smanjiti rizik od nastanka raka kože.

Izbjegavajte tzv. aktivatore
Već smo spomenuli da je ljuskavica bolest kod koje faze poboljšanja i pogoršanja dolaze iznenada. Ponekad prođu i mjeseci bez bilo kakvih znakova bolesti, zatim iznenada izbije. Istraživanja su pokazala da neki faktori aktiviraju, a među njima su infekcije, alkohol i stres. Kako bi izbjegli infekcije potrebno je održavati jak i zdrav imunološki sustav. Preporučljiva je kvalitetna i uravnotežena prehrana koja bi trebala sadržavati puno svježeg voća i povrća, te redovita tjelesna aktivnost. Potrebno je potpuno izbjegavati alkohol jer je važan faktor kod pojave upala. Ako nam se čini smo svakodnevno često pod stresom moramo se potruditi smanjiti ga. Kod toga nam može pomoći redovita meditacija i joga koja dokazano smanjuje stres. Od mješavine paprene metvice, hmelja i majčine dušice možemo si pripremiti čaj koji će nas smiriti, a osim toga čaj si možemo pripremiti i od već gotove mješavine organskog čaja za bolji san. Neke oboljele osobe govore da se stanje pogorša u zimskim mjesecima zato je preporučljivo da se po zimi toplije obučemo ili ako je moguće izbjegavamo niske temperature.

Prirodni lijekovi
U ljudskoj ljekarni postoji mišljnje da na ljuskavicu vrlo blagotvorno djeluje ulje koje se proizvodi od drveta borovnice . Smolasto, tamno i gusto ulje potrebno je pomiješati s jednakom količinom nekog drugog ulja, npr. maslinovog i namazati na oboljela mjesta kože. Također je učinkovita i kupka s dodatkom kuhane kore od hrasta. Znanstvenici su otkrili da kod ljuskavice učinkovito pomažu i omega-3 masne kiseline koje sprječavaju nastanak  arahidonske kiseline koja u tijelu uzrokuje nastanak upalnih procesa. Svako jutro potrebno je popiti jednu veliku žlicu ulja od konoplje s kojim ćemo pokriti dnevne potrebe organizma. Postoje i brojna istraživanja koja potvrđuju pozitivne učinke drugih tvari na ljuskavicu kao što je: neem, kurkuma, MSM. Osim toga istaknuti da je prehrana iznimno važna. Istraživanja su pokazala da je nekim bolesnicima pomogao prijelaz na vegetarijansku odnosno vegansku prehranu. Moguće je da je to povezano s većim unosom svježih hranjivih tvari iz voća i povrća, a kojih je vrlo malu u procesiranoj hrani. Svakako se isplati probati.

 PRIPREMILA: Lina Z.

Prethodni post
Slijedeći post