Bolognese umak
SASTOJCI (za 2-3 osobe):
* 1 glavica luka srednje veličine
* 2 češnja češnjaka
* 400 g mljevene nemasne govedine
* 50 ml bijelog suhog vina
* 3 žlice maslinovog ulja
* 400 ml pelata, kockica rajčica ili svježa rajčica
* žličica himalajske soli
* prstohvat ružmarina
* prstohvat papra
* prstohvat mljevene crvene paprike
* prstohvat origana
* prstohvat bosiljka
Tjestenina - oko 100 g po osobi. Za Filipa sam koristila integralne rižine rezance, a za mene špagete bez ugljikohidrata.
OPIS POSTUPKA:
U velikoj tavi na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk. Kad luk poprimi zlatnu boju, dodajte nasjeckani češnjak i meso. Meso pecite dok ne promijeni boju, a zatim ga prelijte vinom. Kad vino ispari (približno 3 min), ulijte pelate ili rajčice. Po potrebi dodajte sol i dodajte začine.
Kuhajte još oko 20 minuta. Ako želimo da rajčica dobije slađu aromu i ako imamo vremena, preporučujem kuhanje 60 minuta na laganoj vatri. Ako je potrebno, dolijemo vode.
Poslužite s omiljenom tjesteninom i posipajte naribanim parmezanom.
Dok se umak kuha, skuhajte tjesteninu prema uputama s ambalaže.
Savjeti:
- Umak se može čuvati u staklenoj posudi u hladnjaku nekoliko dana. Može se također i zamrznuti, a zatim dan prije upotrebe staviti u hladnjak da se otopi i zatim samo podgrijati.
- Umaku možete dodati i bilo koje povrće - osobito mrkvu i gomoljasto zelje.
- Po želji u umak možete dodati i žličicu šećera kako biste neutralizirali kiselost rajčice.
RECEPT PRIPREMILI: Malinca Nastja i Filip
Komentari (0)