Menopauza – kako ublažiti simptome

Menopauza – kako ublažiti simptome

4

Ponekad se pitam zašto baš mi žene patimo od toliko hormonalnih problema i neravnoteže. Sve započne s prvom menstruacijom u ranoj tinejdžerskoj dobi, a kad završi, pravi problemi često tek tad počnu ...

Što je zapravo menopauza?

No, to nisu jedini problemi povezani s menopauzom ... Menopauza se odnosi na razdoblje kada jajnici prestaju raditi i žena polako postaje neplodna. To nije bolest, to je normalni dio starenja, ali može biti popraćeno s povećim brojem problema povezanih s hormonskom neravnotežom. Iako smo žene pod velikim utjecajem estrogena većinu svog plodnog dijela života, on drastično opada tijekom menopauze. To se najčešće događa negdje između 41. i 59. godine (u slučaju kirurškog uklanjanja maternice i jajnika to se može dogoditi i ranije). Prve posljedice pada estrogena obično se manifestiraju u obliku valunga, a zatim obilnog znojenja, ubrzanog rada srca, nesanice, umora, razdražljivosti, letargije i glavobolje. Sve se te nelagode mogu javiti i prije početka menopauze.

Kasnije se također mogu početi pojavljivati ​​promjene na dojkama, koži, kosi i noktima, upala mokraćnog sustava i suha rodnica koja dovodi do bolnih odnosa. Neke žene primjećuju probleme s pamćenjem, debljanje i razdoblja depresije. Nedostatak estrogena može čak dovesti do kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.

Ali bez brige, postoji dobra vijest

S obzirom na to da su problemi s menopauzom prvenstveno povezani s našim endokrinim sustavom, rješavanju problema moramo pristupiti upravo tamo. U slučaju većih problema, dobro je posjetiti ginekologa koji će procijeniti da li je potrebna nadomjesna hormonska terapija. Međutim, ako procijenite da su problemi još uvijek podnošljivi, postoji mnogo prirodnih načina na koje možete sami ublažiti simptome menopauze bez uzimanja farmaceutskih proizvoda.

Krenimo s osnovama …

U menopauzi je pravilna prehrana od najveće važnosti. Važno je jesti hranu koja će ublažiti simptome uzrokovane niskom razinom estrogena. Hrana bi trebala biti bogata vitaminima i mineralima koji povoljno djeluju na naše hormone. Ako ikad, onda je u tom razdoblju izuzetno važno jesti što manje prerađene hrane koja nema hranjivu vrijednost. Umjesto toga konzumirajte što više svježeg povrća, voća, orašastih plodova, mahunarki i cjelovitih žitarica. Ako jedete meso, neka bude ekološki uzgojeno. Također, dobro je jesti puno punomasne morske ribe koja sadrži zdrave masti.

S obzirom na to da se mnoge žene u menopauzi bore s problemima kao što su nesanica, umor, bolovi u kostima i mišićima te promjene raspoloženja, jedite što više hrane koja sadrži magnezij (sjemenke bundeve i suncokreta, svježi kakao, bademi, indijski oraščić, neobrađena riža, zobene pahuljice, grah itd. ). Magnezij ublažava sve te simptome, a također pridonosi funkcioniranju živčanog sustava i normalnom psihološkom funkcioniranju. Budući da je ponekad teško isključivo hranom unijeti dostatnu količinu magnezija, možete si olakšati stvar na način da dodajete magnezij u obliku dodatka prehrani.

Također, u prehranu dodajte što više namirnica poznatih kao fitoestrogeni. To su prirodni biljni hormoni. Nalaze se uglavnom u sljedećim namirnicama (slanutak, tofu, laneno sjeme, leća, češnjak).

Donekle nepoznata stvar koja čini veliku razliku ...

Malo žena zna da postoji jedan vrlo poseban gomolj koji učinkovito regulira hormone jer potiče žlijezde da proizvode dovoljno hormona. A to je maca. 

Konzumirajući je, žensko se tijelo puno lakše nosi sa simptomima menopauze, odnosno mnogo su ljubazniji prema vama. Maca sadrži mnogo vitamina i minerala (od kojih se mnogi nalaze samo u maci) i puno proteina. Budući da je adaptogena biljka koja se prilagođava potrebama tijela, pomaže čak i u smanjenju stresa i djeluje na povećanje izdržljivosti. Sve to blagotvorno utječe na promjene koje žensko tijelo doživljava od početka menopauze.

Protiv problema s pamćenjem i koncentracijom uz pomoć masnih kiselina...

Još jedna vrlo važna tvar koja također utječe na proizvodnju hormona su esencijalne masne kiseline - posebno omega 3. Iako su vrlo važne u svim fazama života, njihovo djelovanje posebno će cijeniti žene u menopauzi.

Zašto? Osim što pomažu u održavanju hormonalne ravnoteže, utječu i na suhoću kože i sluznice te održavaju našu memoriju i koncentraciju. Također, omega 3 masti pomažu u održavanju vida, sprječavaju razgradnju koštanih stanica i čuvaju naše krvne žile i srce.

Masti Omega 3 nalaze se uglavnom u punomasnoj morskoj ribi, koju treba jesti najmanje dva puta tjedno kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za tim važnim mastima. Ukoliko uživate u morskoj hrani, ovo neće biti preveliki problem za vas, a u protivnom se uvijek možete poslužiti korištenjem omega 3 kapsula.

Što još može olakšati život s menopauzom?

Opuštanje. Ako već niste, pokušajte u svoje svakodnevne obveze uključiti što više aktivnosti uz koje se možete opustiti. Bila to joga, meditacija, aromaterapija, masaža ili samo šetnja prirodom. Više od polovice žena u menopauzi pati od promjena raspoloženja, tjeskobe, pa čak i depresije, pa je utoliko važnije pronaći neku aktivnost koja vas opušta.

Dovoljno sna. Važno je da žene dovoljno spavaju tijekom menopauze. Najmanje sedam do osam sati noćnog odmora povoljno će utjecati na vaše raspoloženje, a uz to se funkcija nadbubrežne žlijezde najviše obnavlja nakon ponoći, pa se preporučuje odlazak na spavanje oko deset sati navečer.

Najviše od svega … ne zaboravite na smijeh. Dobro raspoloženje je svakako čimbenik koji najviše čuva mladost i vitalnost.

Pripremila: Malinca Nastja

Komentari (4)

Ksenija

Zanimaju me tablete proti valunga i nesanice

Malinca

Pozdrav gospođo Jasenka. Riječ je o ekstraktu zelenog čaja koji sadrži polifenole odn katehini. Smatraju se snažnim antioksidansom koji štiti kožu, a time i stanice koje proizvode kolagen. Budući da se radi o prirodnom proizvodu, kofein se može pojaviti u klinički minimalnim tragovima, no to je toliko zanemarivo da nema značajniji učinak na organizam.

Jasenka

Koliko se dugo može uzimati Maca bez pauze?

Mira Hodak

Zahvaljujem na lijepim savjetima i prekrasnim receptima.
Lijep pozdrav,
Mira