Blagdanski jelovnik
Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.

Blagdanski jelovnik

Tako čaroban i mirisan … Priznajmo si – prosinac je mjesec blagdanskih delicija. U kuhinjama miriše na kolače, sa štandova dopire slastan miris cimeta, te svi razmišljamo kako ove godine najbolje pripremiti blagdansku večeru. Pripremili smo nekoliko ukusnih recepata koji će svakako olakšati pregledavanje i pretraživanje, te ujedno pružiti pravo blagdansko oduševljenje.

Predjelo

Kao predjelo možemo poslužiti blagdanski klasik uz prepečeni kruh - tatarski biftek. Kako bi ga svi mogli jesti, uključujući vegane, trudnice i one koji ne vole sirovo meso, možemo pripremiti vegansku verziju koja okusom ne zaostaje za mesnom varijantom.

Veganski tatarski biftek

Sastojci:
* 1/2 šalice kuhane zelene ili smeđe leće (leću skuhamo u slanoj vodi, isperemo s hladnom vodom ocijedimo)
* 1/2 šalice na suncu sušene rajčice (što bolje isperemo ulje s njih)
* 1 jako mali luk (ili pola većeg luka)
* 1 češanj češnjaka
* 1 žličica senfa
* 1/2 žličice crvene paprike u prahu
* 1 žličica papra (ili više – po želji)
* 1 žličica maslinovog ulja
* svježi peršin
* mljevena kumina
* papar
Sol nije potrebno dodavati jer su sami sastojci dovoljno slani.

Priprema: Sve navedene sastojke promiješamo u mikseru. Prije nego ponudimo možemo još ukrasiti s kaparama i peršinom.

Umjesto bifteka, kao predjelo možeš poslužiti namaz od tune s prepečenim kruščićima. Primjer pogledaj ovdje

Juha

Nakon predjela, juha je odličan uvod u nastavak večeri. Domaća goveđa juha, koja zagrije srce i želudac, pravi je izbor da pripremi nepce za daljnje uživanje, a možemo joj dodati i domaću ribanu kašicu.

Goveđa juha

Goveja juha

Sastojci za juhu:
* 500 g goveđeg bedra
* 2 goveđe kosti
* 3–4 l vode
* 3 mrkve
* 1 poriluk
* 1 paprika
* 1 rajčica
* komad celera
* 1 luk
* 1 češanj češnjaka
* začini: sol, papar, šaka svježeg peršina, bazilika, mažuran, 2 lovorova lista

 Sastojci za ribanu kašicu:
* 2 jaja
* 130 g bijelog pšeničnog brašna

Priprema juhe: U hladnu vodu stavimo kuhati goveđe bedro i kosti. Pričekamo da zavrije i onda s vrha pokupimo nastalu pjenu. Dodamo oprano povrće (ne trebaš ga rezat) - mrkvu, poriluk, papriku, rajčicu, celer, luk, češnjak i začine (prstohvat od svakog začina). Pričekamo da juha ponovo zavrije i na minimalnoj temperaturi ju kuhamo još 90 minuta. Zatim juhu procijedimo i skuhamo ribanu kašicu (ili rezance).

Ribana kašica: Jaja i brašno umijesimo u tvrdo tijesto. Ako su jaja veća, upotrijebimo malo više brašna (130 g -150 g). Stavimo tijesto u hladnjak na 30 minuta, a zatim ga naribamo na kuhinjsku krpu i pustimo da se malo osuši. Naribanu kašicu se zatim ukuhamo u juhu. Kuhamo cca. 5 minuta.

Ako želimo pripremiti neku drugu juhu, za blagdane je odlična i juha od bundeve. Recept pogledaj ovdje.

Glavno jelo

Pečenje bi za blagdane trebalo biti gotovo obavezno.Umjesto klasike ove godine si priuštimo pravo kraljevsku mesnu štrucu, koja je očarati i najzahtevnije gurmane. Mesna štruca s jajima uistinu je vrhunsko jelo za blagdanski stol …

Mesna štruca s jajima

Štefani pečenka

Sastojci:
* 600 g mljevene govedine
* 60 g kruha
* 50 ml mlijeka
* 1 jaje
* 1 žlica kiselog vrhnja
* 2 češanj češnjaka
* 1 žličica soli
* prstohvat papra
* 1 žličica mažurana
* 1 žličica peršina
* 1/2 žličice slatke paprike u prahu 

Nadjev: 3 tvrdo kuhana jaja 

Priprema: Kruh nadrobimo i prelijemo ga s 50 ml mlijeka. Narežemo češnjak. Nakon toga u posudi pomiješamo sve sastojke - govedinu, namočen kruh, jaje, kiselo vrhnje, češnjak i sve začine. Dobro pregnječimo. Na papiru za pečenje oblikujemo dugačku kobasicu iz dobivene mase i na sredinu stavimo tvrdo kuhana jaja. Masu moramo staviti preko jaja da ih se ne vidi. Kada to napravimo, sve skupa stavimo u vrećicu za pečenje (ima ih u svakom supermarketu). Vrećicu za pečenje više puta probušimo s nožem prije nego stavimo u pećnicu da van može izaći sok od mesne štruce. Pečemo u zgrijanoj pećnici na 180 stupnjeva sat vremena.

Ako misliš da ne ide bez klasike, među ponudom blagdanskih jela pronaći ćeš i recept za klasično svinjsko pečenje. Pronaći ćeš ga ovdje.

Prilog

Blagdani bez francuske salate skoro da ne postoje. Umjesto one iz trgovine, možemo je sami napraviti. Svojim gostima ćemo prisnim domaćim okusom uljepšati kulinarski doživljaj večeri.

Francuska salata

Francoska solata

Sastojci:
* 750g svježeg ili smrznutog povrća: grašak, krumpir, mrkva.
* 3 jaja
* 150 kiselih krastavaca
* 150g pečene crvene paprike iz staklenke
* 100g kiselog vrhnja
* 100g majoneze delight
* 1 žlica senfa
* papar, sol

Priprema: Povrće očistimo, narežemo na male komadiće i skuhamo. Skuhano povrće polako ohladimo. Povrću možemo dodati žličicu maslinovog ulja da se za vrijeme hlađenja ne zalijepi. Za to vrijeme skuhamo tri jaja. Pričekamo da se malo ohlade, ogulimo ih i narežemo na komadiće. Kisele krastavce i crvenu papriku isto tako narežemo na male komadiće. Povrće i jaja istresemo u veću posudu. Dodamo mljeveni papar, senf, kiselo vrhnje i majonezu. Sve skupa dobro promiješamo i stavimo u hladnjak na par sati. Salatu serviramo ohlađenu. 

Umjesto francuske salate možemo pripremiti rižoto ili čak oboje te tako dodatno obogatiti izbor jela. Recept za rižoto te čeka ovdje.

Blagdanski deserti

Za kraj, ne zaboravimo i slastice koje su kruna blagdanskih događanja. Najbolje je ako desert sadrži barem malo cimeta koji nježno slatkastom aromom dodaje onaj pravi štih prosinačkom ugođaju. Odličan izbor su npr. medenjaci, ali možemo odabrati i blagdansku roladu. Gosti će se najviše razveseliti ako pripremimo oboje.

Blagdanski medenjaci

Praznični medenjaki

Sastojci:
* 300 g integralnog pirovog brašna
* 40 g mljevenih badema
* 60 g kokosovog šećera
* 1/2 žličice soli
* 1/2 žličice praška za pecivo
* 1 žličica cimeta
* 120 g maslaca
* 40 g mlijeka
* 3 žlice meda
* Kora limuna ½ limun
* namazi: od badema, indijskih oraščića, kikirikija i namaz od čokolade i lješnjaka

Priprema: Prvo pomiješamo sve suhe sastojke, a zatim dodamo mlijeko, med i maslac - masu dobro zamijesimo da dobijemo homogenu smjesu. Zamotamo tijesto u prozirnu foliju i stavimo ga u hladnjak na oko 30 minuta. Tijesto zatim razvaljamo. Tijesto je jako masno i može se lomiti prilikom valjanja, ali to je sasvim u redu. Upotrijebimo kalupe za dobivanje željenih oblika. Polovicu mase sam koristila za krugove, a drugu za krugove s rupicom, jer smo ih kasnije spajali zajedno. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pečemo kolačiće 12 minuta. Kad se keksi ohlade, na svaki krug stavimo žličicu namaza po želji i poklopimo ga keksićem s rupicom.


Blagdanska rolada od badema

Sastojci:
* 5 jaja
* 5 žlica kokosovog šećera
* 10 žlica bademovog brašna
* dvije žličice praška za pecivo
* 400 g kiselog vrhnja

Priprema: Odvojimo žumanjak od bjelanjaka i bjelanjke umutimo u snijeg. Kremasto izmiješamo žumanjke i kokosov šećer. U bademovo brašno dodamo dvije žličice praška za pecivo. Pomiješamo "mokre" i "suhe" sastojke, ali bez bjelanjaka. Stvorit će se kremasta masa u koju polako dodajemo snijeg od bjelanjaka. Masu ravnomjerno rasporedimo po plehu s papirom za pečenje i pečemo cca. 15 min na 180 °C. Kad se biskvit ohladi, premažemo ga vrhnjem i zarolamo u roladu. Ostavimo u hladnjaku barem pola sata da se krema i biskvit lijepo sjedine. Zatim poslužimo. Dobar tek.

Za sve koji žele poslužiti desert na žlicu, odnosno vilicu, pripremili smo recept za božićnu pitu od jabuka. Pronaći ćeš je klikom ovdje.

Što je s blagdanskim aperitivom?

Nikako ne može bez toga, pa je novogodišnji koktel, koji možeš napraviti i u bezalkoholnoj verziji, kao stvoren za blagdanske dane.

Novogodišnji koktel

Silvestrski koktajl

Sastojci za 2 osobe:
* sok 8 klementina
* 200 ml mineralne vode
* 4x 0,03 ml votke ili 0,5 dl soka od jabuke z bezalkoholnu opciju
* 2 nara
* 4 grančice ružmarina
* sok klementine i šećer za ukras

Priprema: Umočimo rub kristalnih čaša u malo soka klementine, a zatim u bijeli šećer da dobijemo ukrašeni rub. Prvo stavimo led u čaše. Prelijte sokom klementine, sokom od jabuke ili votkom, a na vrh posipamo sjemenke nara. Dodamo grančicu ružmarina i koktel za Silvestrovo je spreman.

Kao alternativu možemo poslužiti i domaći kuhani gin. Recept ćeš pronaći ovdje.

Dobar tek i vesele blagdane. :)

 

Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.
Pogledaj komentare
Želiš poslati svoj recept?

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.