Razlika između biljnih i životinjskih kolagenskih dodataka

Razlika između biljnih i životinjskih kolagenskih dodataka

Koja je razlika između dodataka prehrani koji sadrže kolagen životinjskog podrijetla i dodataka prehrani koji sadrže biljne ekstrakte i potiču nastajanje vlastitog kolagena?

Puno se već pisalo i govorilo o učincima kolagena koji našoj koži daje svjež, mladolik i zdrav izgled, no rijetki su oni koji znaju da kolagen smanjuje bolove u zglobovima, te obnavlja sluznicu u našem probavnom sistemu.

Tako sprječava nastanak sindroma propusnog crijeva. Slikovito opisano to znači da među stanicama crijevne stijenke postoje veliki prostori koji omogućuju prodor bakterija, toksina i dijelova hrane. Može doći i do komplikacija kao što je Alzheimerova bolest. Kolagen jača kosti i pomaže boljem radu jetra.

Koji kolagen izabrati?

Na tržištu trenutno postoje dva glavna tipa kolagenskih dodataka. Najčešće se nudi kolagen životinjskog podrijetla dok je za vegane i ostale koji ne žele konzumirati dodatke iz životinjskih ostataka najpogodniji dodatak biljnog podrijetla. Upravo taj dodatak prehrani potiče ljudsko tijelo da samo proizvodi kolagen.

Razlike između biljnog i životinjskog kolagena:

  • Elementima biljnog kolagena u naš organizam unosimo tvari koje potiču tijelo da samo proizvodi kolagen
  • Elementi biljnog kolagena ne sadrže kolagen
  • Elementi biljnog kolagena se sastoje od biljnih ekstrakata
  • Životinjski kolagen je dobiven iz kosti, kože, hrskavice..
  • Kolagen životinjskog podrijetla je kolagen iz životinja

Što je uopće kolagen?

Kolagen je skupina blisko povezanih bjelančevina koje su građene kao trostruka bjelančevinska uzvojnica. Sastoji se od devedeset različitih aminokiselina.

Oko 30 – 35% ukupnih bjelančevina u tijelu su kolageni, dio su naše kože, kosti, mišića, crijeva… Jednostavnije rečeno djeluju kao ljepilo i osiguravaju tijelu pravilan rad.

Riječ kolagen potječe iz grčke riječi »kólla« što znači ljepilo, i sufiksa »gen« što znači stvoriti, a sam prijevod govori da se radi o bjelančevini koja je odgovorna za mladolik izgled, napetu kožu, jake kosti i zglobove bez boli.

U našem tijelu se nakon 25. godine u tijelu proces nastajanja kolagena uspori, a nakon 35. godine dolazi do drastičnog pada nastajanja kolagena. U 40 – ima ljudsko tijelo proizvodi manje količine kolagena koji nije dovoljan za normalno djelovanje tijela, dok 60 – godišnjaci imaju pola manje zalihe kolagena kao što su imali u dvadesetima ili tridesetima.

Zato našem tijelu moramo pomoći kako bi samo proizvelo dovoljno kolagena. Pravilna i zdrava prehrana te fizička aktivnost će uz kolagen pomoći tvojem tijelu očuvati mlad i zdrav izgled.

Kako u tijelu nastaje kolagen?

Ljudsko tijelo neprekidno sintetizira kolagen, to je prirodni proces koji se odvija u svakom organizmu i u osnovi naše tijelo za normalno djelovanje kolagena ne treba vanjski poticaj.

Putem tvari iz prehrane nastaje ljepljiva tvar koja se kasnije formira u kolagen. Kolagen u ljudskom organizmu prirodno nastaje u cisternama retikuluma kao prokolagen čije se molekule uz pomoć C vitamina i bjelančevina vežu u kuglice. Kuglice skupa čine oblik fibrila, a pod mikroskopom izgledaju kao tanke niti koje su povezane u mrežu i čine spoj koji nazivamo kolagen.

Dakle tvoje tijelo za izgradnju kolagena treba tri stvari: vitamin C, minerale i aminokiseline.

Većina ljudi želi pomoći tijelu u izgradnji kolagena pa u svoj organizam unosi više proteina, a manje C vitamina i minerala što je pogrešno.

Vitamin C je vrlo važan faktor kod stvaranja kolagena. Na to nam ukazuje i primjer iz povijesti u periodu između 15. i 19. stoljeća kada su mornari na dalekim plovidbama ostajali bez zubi, drastično im se pogoršalo zdravlje, imali su probleme s kožom i kosom, desnima i gubitkom mišićne mase.

Na svojim brodovima su jeli meso u izobilju, no nisu ga jeli s povrćem ili voćem. U njihovim tijelima se dogodio drastičan pad kolagena, a bez vitamina C ga njihova tijela nisu bila sposobna proizvoditi. Putem mesa su unosili dovoljno proteina, ali premalo ili skoro ništa svježeg voća i povrća te su tako tijelu onemogućili proizvodnju kolagena.

Zato je od iznimne važnosti unositi dovoljno C vitamina i tako si osigurati zdrav i mladolik izgled.

Voće i povrće koje sadrži C vitamin:
Vitamin C

  • naranča
  • kivi
  • limun
  • brokula
  • guava
  • cvjetača
  • kelj pupčar
  • paprika

A što sprječava nastanak kolagena u tijelu?

Konzumacija alkohola, premalo spavanja i kretanja…da da, nezdrav životni stil je glavni krivac za premalu proizvodnju kolagena. Zdrava, bogata i raznovrsna prehrana je samo jedan dio slagalice u proizvodnji kolagena.

Sjeti se da su zdravlje, pozitivno raspoloženje i zdrav izgled posljedica više faktora. Zdrav životni stil je ključ do uspjeha.

Razlika između biljnog i životinjskog kolagena?

Kolagen životinjskog podrijetla

Danas se većinom u ponudi na tržištu može pronaći životinjski kolagen što znači da je dobiven iz kosti, zglobova i hrskavica mrtvih životinja. U velikoj mjeri je taj kolagen nus produkt industrije prerade životinja.

U takvoj masovnoj industriji se upotrebljavaju pesticidi kao što je glifosat  koji se direktno apsorbira u kosti koje se kasnije upotrebljavaju za proizvodnju kolagena.

Proizvođači životinjskog kolagena ostatke životinja prerade u prah koji je bez mirisa i okusa, a može se dodavati u smoothie, vodu ili druge napitke. Ideja je jednostavna, a na taj način u naše tijelo unosimo dodatan kolagen kojeg tijelo nije sposobno samo proizvesti.

Negativna strana je što se u životinjskom kolagenu nalaze različiti antibiotici, steroidi, insekticidi, parabeni itd.,i naravno nijedna od tih tvari nije dobra za naše tijelo i zdravlje.

Organizacija Consumer Wellness Center je provela analizu 8 popularnih juha i drugih proizvoda od kosti, između ostalog i kolagena. Cilj istraživanja je bila analiza proizvoda i otkrivanje štetnih tvari u proizvodima. Analizom je provjerena prisutnost pesticida i kemikalija zbog kojih postajemo ovisni o određenim proizvodima. Istraživanje je bilo nekomercijalnog tipa.

Kolagen UPRezultat istraživanja  je pokazao da je velik broj uzoraka životinjskog kolagena sadržavao antibiotike, kemikalije i druge lijekove.

Dobro je znati da takvi proizvodi utječu na naše granice osjetljivosti na antibiotike. Drugim riječima to znači da bi prilikom liječenja antibioticima postali otporni na njih i njihovo djelovanje ne bi imalo učinka.

Dr. Mark Moyad, predstojnik odjela za preventivnu i alternativnu medicinu na Sveučilištu u Michiganu javno iznosi svoju zabrinutost zbog prisustva teških metala kao što su bakar i arsen. Nažalost i metale možemo naći u životinjskom kolagenu. U svojoj knjizi » The Supplement Handbook« Dr. Moyad navodi da nije dokazano da dodatnim uzimanjem kolagena doista pridonosimo višoj razini kolagena u našem tijelu.

Zbog svog kemijskog sastava se kolagen iz životinjskog podrijetla teže razgrađuje pa nije primjeren za učinkovitu oralnu upotrebu.

Uzimanjem kolagena životinjskog izvora nažalost ne rješavamo problem nedostatka kolagena već ga samo privremeno poboljšamo, kao kad na ranu zalijepimo flaster.

Biljni ekstrakti za poticanje proizvodnje vlastitog kolagena

Biljni ekstrakti za poticanje proizvodnje vlastitog kolagena djeluju potpuno drugačije od kolagena životinjskog izvora. Biljni ekstrakti su sastavljeni tako da potiču naše tijelo da samo proizvede kolagen.

Da bi lakše razumjeli zamislite pred sobom košaru punu namirnica za jedan obrok. Ništa ne nedostaje, a sve što trebate napraviti je skuhati ručak.  Isto tako je i u kapsuli točno sve što tijelo treba kako bi »skuhalo« kolagen.

Naša tijela sama proizvode kolagen, ali ako tijelu ne omogućimo sve elemente potrebne za izgradnju kolagena , proces izgradnje će se usporiti. Usporit će se i radi starenja, pa je važno da sami sebi osiguramo dovoljan unos potrebnih elemenata.

Jednostavno i efikasno nam pomaže Malincin dodatak Kolagen UP koji sadrži samo biljne ekstrakte i aminokiseline putem kojih se potiče nastajanje vlastitog kolagena.

No, ovdje moramo napomenuti da za vrijeme uzimanja dodatka prehrani nije dozvoljeno ljenčariti i jesti nezdravu hranu.

Odlučite se za najbolje! Održavajte svoje tijelo zdravim, svoje kosti jakima, a kožu napetom i sjajnom.