Bezglutenska brza focaccia
Jeste li znali da su prvu verziju focaccie pripremali još stari Rimljani, koji su je pekli izravno na vrućim kamenjem?
Ovaj recept je malo drugačiji, ali vrlo jednostavan i brz. Korištenje mineralne vode u ovom receptu daje focacci laganu i prozračnu teksturu, jer mjehurići pomažu tijestu da naraste bez kvasca – idealno za brzu pripremu!
SASTOJCI:
Tijesto:
* 300 g bezglutenskog brašna
* 2 žličice praška za pecivo
* 1/2 žličice soli
* 330 ml mineralne vode
* 2 žlice maslinovog ulja
* 1 žličica meda
Premaz:
* 2 žlice maslinovog ulja
* 3 režnja češnjaka (sitno sjeckanog)
* začinsko bilje (ružmarin, origano...) sitno sjeckano
* 1/4 žličica soli
OPIS POSTUPKA: U posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte mineralnu vodu, maslinovo ulje i med. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu istresite na lim obložen papirom za pečenje i uz pomoć špatule oblikujte u pravokutnik debljine 1/2 cm. Pomiješajte sve sastojke za premaz pa premažite formirano tijesto. Na tijestu prstima napravite udubine, otprilike svaka 2 cm. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 230°C dok tijesto ne dobije lijepu boju. Pustite da se ohladi 10 minuta na rešetki pa poslužite mlako ili hladno.
VRIJEME PRIPREME: 15 minuta + 20 minuta pečenja
RECEPT PRIPREMILA: Tamara Rumac
Komentari (0)