Balzam, krema i zubna pasta - napravi ih kod kuće
Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.

Balzam, krema i zubna pasta - napravi ih kod kuće

Tri brza i jednostavna kozmetička recepta koje možeš jednostavno napraviti kod kuće.

Balzam za usnice

Balzam za usne, koji će te štiti od mraza i njegovati tvoje usne. Karite maslac će pomoći obnoviti usne, a pčelinji vosak će jih umiriti i očuvati vlažnost, dok će se med pobrinuti za antimikrobno djelovanje.

Sastojci:
* 20 g karite (shea) maslaca
* 5 g pčelinjeg voska
* 1/4 žličice meda

Priprema: U staklenoj čaši nad parom zagrijemo karite maslac i u njega dodamo komadiće pčelinjeg voska. Kad se vosak otopi, mješavini dodamo med. Moramo paziti na temperaturu, koja ne smije biti iznad 40°C, kako bi se očuvale hranjive tvari svih sastojaka. Dobro promiješamo i smjesu ulijemo u željene posudice. Pričekamo da se balzam posve ohladi i zatim je spreman za svakodnevnu upotrebu.

Krema za tijelo

Bogata krema za tijelo koja će tvoju kožu učiniti mekom. Kremu namažemo navečer nakon tuširanja po još lagano vlažnoj koži. Krema je prikladna i za one s osjetljivom kožom.

Karite maslac pomaže obnoviti kožnu barijeru i odličan je i u slučaju kožnih alergija i dermatitisa. Mangov maslac koži pomaže zadržati vlažnost (djeluje ublažavajuće). Jojobino ulje je bogato sa, za kožu odličnim i nepogrešivim, vitaminom E.

Sastojci:
* 50 g karite (shea) maslac
* 30 g mangov maslac
* 20 g jojobino ulje

Priprema: Sve sastojke stavimo u posudu i 3 minute miksamo ručnim mikserom na najjačoj brzini, kako bi se maslaci i ulje lijepo povezali. Kremu žlicom prenesemo u staklenu posudicu.

Kremu čuvamo u zatvorenoj posudici na sobnoj temperaturi i do 6 mjeseci. Budući da je krema vrlo bogata i masna, ne savjetujem svakodnevno korištenje, već dva do tri puta tjedno.

Zubna pasta za izbjeljivanje

Zubnu pastu za izbjeljivanje možemo napraviti od samo tri sastojka. Kurkuma i kokosovo ulje imaju antibakterijski i protuupalni učinak i zato su odličan odabir za njegu usne šupljine. Kurkuma pomaže i kod upale desni. Soda bikarbona odlična je pomoć u odstranjivanju mrlja sa zubi. U ustima tvori alkalne/bazične uvjete, što spriječava širenje bakterija.

Okus u ustima nakon ispiranja je ok, što me je najviše brinulo. Nemoj se prestrašiti jer će zubi tijekom pranja biti žuti, ali kad isperemo zubnu pastu, postanu prekrasne bijele boje. Zubnu pastu možeš čuvati u hladnjaku i do tjedan dana.

Sastojci:
* 1 žličica kurkume
* 1 žličica sode bikarbone
* 1 žličica kokosovog ulja

Priprema: Sve sastojke pomiješamo u gustu žućkastu pastu. Pastu stavimo na četkicu za zube i zube dobro četkamo 2 - 3 minute.

Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.
Pogledaj komentare
Želiš poslati svoj recept?

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.