Sastojci pod povećalom: astaksantin

Sastojci pod povećalom: astaksantin

Kada čujemo riječ astaksantin, pomislimo na sve samo ne na prirodni pigment koji je zapravo jedan od najjačih antioksidansa na planetu. Naime, on je čak šest tisuća puta jači od vitamina C, a većinom se dobiva iz mikroalgi. Posebno se pokazao kao snažan zaštitnik kože u borbi protiv UV zračenja i protiv starenja …

Što su uopće antioksidansi?

Istina je, svi pričaju o njima… ali znamo li mi zapravo što su antioksidansi…

Antioksidansi su tvari koje djeluju na tijelo kao odstranjivači opasnih tvari koje mogu oštetiti naše stanice. Ove opasne tvari poznate su kao slobodni radikali i rezultat su zagađenja, zračenja, kemijskih tvari, kao i neprikladne i prerađene hrane, cigareta, alkohola, šećera itd.

Svi smo im izloženi, a osim bolesti uzrokuju i brže starenje kože jer oštećuju stanice, njihove membrane pa čak i naš DNK. Sve do trenutka dok ne uzvratimo udarac …

Takav udarac su antioksidansi, koji neutraliziraju štetne tvari i stanicama dodatno pomažu da budu zdrave i dobro obavljaju svoje zadaće.

Antioksidansi se mogu konzumirati - što je hrana šarenija i svježija, to će ih biti više jer sadrže vitamine poput C, E i A te pigmente poput karotenoida koji su prepoznatljivi po prekrasnim žutim, narančastim i crvenkastim nijansama .

Karotenoidi također uključuju pigmente zvane ksantofili, od kojih je jedan astaksantin …

Antioksidans astaksantin – kralj karotenoida …

Astaksantin je pigment crveno-narančaste boje, koji je sve poznatiji kao snažan antioksidans, zbog čega je danas dostupan kako u obliku dodataka prehrani tako i u kozmetici, što je ipak rijetkost zbog visoke cijene sastojka.

Zbog različitih funkcija u biologiji kože, sve je više dokaza da astaksantin ima razne zdravstvene dobrobiti i važnu korist u području dermatologije. Iako se o tome još uvijek raspravlja, predložen je niz mogućih mehanizama putem kojih astaksantin može povoljno utjecati na homeostazu kože, uključujući fotozaštitne, antioksidativne i protuupalne učinke. (1)

Njegova kemijska struktura sastoji se od 13 konjugiranih dvostrukih veza koje su sposobne neutralizirati slobodne radikale, dajući astaksantinu snažan antioksidativni učinak. (2)

Najčešće se dobiva iz mikroalge Haematococcus Pluvialis, što je prilično skupo, a pri formuliranju proizvoda treba obratiti pozornost na ostale sastojke.

Taj pigment algama omogućava da njihov DNK ostane neoštećen. To znači da mogu održavati zdrav DNK dugi niz godina i preživjeti sušna razdoblja, ali kad kiša napokon padne, ponovno počinju rasti.

Zbog slabe topivosti u vodi, kemijske nestabilnosti i niske oralne bioraspoloživosti, korištenje astaksantina za razvoj novih proizvoda u kozmetičkom i farmaceutskom području veliki je izazov. (3) Ovaj antioksidans je topiv u mastima, što znači da bi formulacije i serumi koji ga sadrže, trebali biti na ulju odnosno na bazi masti. Samo tako će ovaj snažan antioksidans razviti svoju punu snagu.

Prirodna zaštita protiv UV zračenja

Studija iz 2012. pokazala je da formula astaksantina na nekoliko načina sprječava oštećenje kože uzrokovano UV zračenjem.

Prvo su tretirali kožu astaksantinom i otkrili da je to spriječilo zadebljanje kože koje se javlja kao odgovor na UV zrake, a smanjila se i razgradnja kolagena te tvorba melanina(4)(9)

Kada je koža izložena UV zračenju, možemo izmjeriti količinu UV zračenja koja uzrokuje minimalni eritem ili iritacija kože zbog zračenja. U studiji provedenoj 2018., nakon devet tjedana suplementacije s 4 mg astaksantina dnevno, otkriveno je da se razina zračenja koja izaziva eritem povećala više od četiri puta, što ukazuje na to da astaksantin štiti kožu od oštećenja uzrokovanih UV-zračenjem. (5)

Ustanovili su i da je razgradnja kolagena u koži nakon izlaganja UV-zračenju znatno manja ako prije izlaganja na nju nanesemo preparat s astaksantinom. (6)

Protiv bora, hiperpigmentacije i suhe kože

Studija iz 2012. ispitivala je kozmetičke prednosti astaksantina i otkrila da je kombinacija oralnog suplementa (6 mg/dan) i lokalne primjene tijekom 8 tjedana kod 30 volontera pokazala poboljšanje u borama na koži, veličini staračkih pjega (na obrazima), elastičnosti, teksturi kože (obrazi) i vlažnost kože (obrazi). (7)

Dakle, studija je pokazala da astaksantin može pomoći u izglađivanju bora, smanjenju staračkih pjega i održavanju kože vlažnom. Pozitivni rezultati nađeni su i kod muškaraca i kod žena.

2017. godine provedena je studija koja je pokazala da je molekula astaksantina učinkovita čak i u ubrzavanju zacjeljivanja rana. (8) To može biti od velike koristi u zacjeljivanju rana od akni ili drugih oštećenja kože.

Jači od drugih antioksidanata …

Da je astaksantin uistinu kralj među antioksidantima potvrđuju i studije iz 2007. i 2013. godine, kad dolazimo do zaključka da je astaksantin učinkovitiji od drugih antioksidanata. (10)(11)

Ako sumiramo učinke, možemo reći da djeluje ovako:

  • anti-ageing sastojak,
  • štiti od UV-oštećenja,
  • poboljšuje elastičnost kože,
  • poboljšuje vlažnost kože,
  • poboljšuje teksturu kože,
  • pomaže pri zacjeljivanju rana,
  • smanjuje razgradnju kolagena,
  • smanjuje tvorbu melanina.

To je antioksidans koji je dokazano snažniji od ostalih najčešće korištenih antioksidansa. Jači je čak 6000 puta od vitamina C, 770 puta od koenzima Q10 i 100 puta od vitamina E. (10)(11)

Njegov potencijal je doista nevjerojatan, a njegova topljivost u mastima čini ga izvrsnim u serumima na bazi ulja. Može se nazvati i sastojkom budućnosti u vezi s anti-age njegom kože jer će zasigurno požnjeti još puno uspjeha i slave. 

IZVORI:

  1. Davinelli, Sergio, et. al. "Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review" Nutrients. 2018 Apr; 10(4): 522. Dostupno na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/ (19. 7. 2022)
  2. Montenegro Lima, Sarah Giovanna, et. al. "Astaxanthin Delivery Systems for Skin Application: A Review" Mar. Drugs 2021, 19(9), 511. Dostopno na https://www.mdpi.com/1660-3397/19/9/511/html (19. 7. 2022)
  3. Higuera-Ciapara, I.; Felix-Valenzuela, L.; Goycoolea, F.M. "Astaxanthin: A review of its chemistry and applications. " Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2006, 46, 185–196.
  4. Hama, Susumu, et al. "Protective effects of topical application of a poorly soluble antioxidant astaxanthin liposomal formulation on ultraviolet‐induced skin damage." Journal of pharmaceutical sciences 101.8 (2012): 2909–2916. Dostupno na https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22628205/ (19. 7. 2022)
  5. Naoki Ito, et al. "The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People-A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial." Nutrients 2018 Jun 25;10(7):817. doi: 10.3390
  6. Suganuma, K.; Nakajima, H.; Ohtsuki, M.; Imokawa, G. Astaxanthin attenuates the UVA-induced up-regulation of matrix-metalloproteinase-1 and skin fibroblast elastase in human dermal fibroblasts. J. Dermatol. Sci. 2010, 58, 136–142
  7. Tominaga, Kumi, et al. "Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects." Acta Biochimica Polonica 59.1 (2012), dostupno na http://www.actabp.pl/pdf/1_2012/43.pdf (19. 7. 2022)
  8. Meephansan, Jitlada, et al. "Effect of astaxanthin on cutaneous wound healing." Clinical, cosmetic and investigational dermatology 10 (2017): 259.
  9. Suganuma, Kaoru, et al. "Astaxanthin attenuates the UVA-induced up-regulation of matrix-metalloproteinase-1 and skin fibroblast elastase in human dermal fibroblasts." Journal of dermatological science 58.2 (2010): 136–142.
  10. Capelli, Bob, et. al. "Role of Astaxanthin in Sports Nutrition." Nutrition and Enhanced Sports Performance Muscle Building, Endurance, and Strength 2013, 465-471 Dostupno na: https://www.researchgate.net/publication/287627109_Role_of_Astaxanthin_in_Sports_Nutrition (20. 7. 2022)
  11. Nishida, Yasuhiro, et. al. "Quenching Activities of Common Hydrophilic and Lipophilic Antioxidants against Singlet Oxygen Using Chemiluminescence Detection System." Carotenoid Science, Vol. 11, 2007, 16–20 Dostoupno na https://www.cyanotech.com/pdfs/bioastin/batl40.pdf (20. 7. 2022)

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.