Sastojci pod povećalom: askorbil tetraizopalmitat

Sastojci pod povećalom: askorbil tetraizopalmitat

Pomnije smo bacili oko na sastojak koji to svakako zaslužuje jer mu se pripisuju nevjerojatna svojstva te je odličan u proizvodima za njegu kože. Ovaj sastojak je askorbil tetraizopalmitat, koji je derivat vitamina C topiv u mastima. Pa da vidimo što ga čini tako posebnim …

Zašto je vitamin C omiljen za njegu kože?

Vitamin C, koji se u svom osnovnom sastavu naziva i askorbinska kiselina i L-askorbinska kiselina, je vitamin koji tijelo ne proizvodi samo. Može se dobiti samo iz hrane ili dodataka prehrani.

Ovaj vitamin obavlja vrlo važne funkcije u tijelu. Vitamin C je esencijalni nutrijent koji sudjeluje u regeneraciji tkiva i iznimno je važan za jačanje prirodne barijere kože. (1) Bez njega ne može doći do sinteze kolagena, a važan je i za naš imunološki sustav. (2)

Vitamin C je legendaran u svijetu njege kože zbog svojih učinaka na kolagen, zacjeljivanje, posvjetljivanje kože i hiperpigmentaciju. Mnogi kažu da je ona pravi sveti gral u odnosu na sve što je vezano uz kožu. Vitamin C ima nevjerojatno antioksidativno i protuupalno djelovanje, stoga poboljšava tonus i teksturu kože, vlaži kožu i umanjuje znakove starenja. (3)

Možemo reći da vitamin C ima tri čarobna svojstva:

  • antioksidans,
  • ubrzava sintezu kolagena,
  • posvjetljuje kožu.

Zašto uobičajen vitamin C u obliku askorbinske kiseline možda nije najbolji izbor?

U svom osnovnom obliku, vitamin C je prilično nestabilna molekula koja brzo oksidira. Gotovo polovica normalnog vitamina C, tj. askorbinske kiseline, razgrađuje se unutar 30 minuta. (4)(5)

Askorbinska kiselina kod nekih uzrokuje iritaciju, ljuštenje i crvenilo. Osim toga, topiv je u vodi, što znači da nakon nanošenja bez dodatnih pomagala, ostaje na površini kože. U serume s vitaminom C dodaju se i druge tvari – tj. pomoćna sredstva. To im omogućuje malo bolje djelovanje jer mogu sniziti pH i učiniti vitamin C stabilnijim, međutim još uvijek uglavnom djeluju na epidermu. (6)(7)

Što je s derivatima vitamina C topivim u mastima?

U potrazi za vitaminom C koji bi koža lakše prihvatila i koji ne bi imao iritirajuća svojstva, stvorili su derivate vitamina C.

Takav derivat je i poseban ester koji se zove askorbil tetraizopalmitat. Da bismo dobili estere, moramo kemijski spojiti neku vrstu kiseline i masnu kiselinu. U slučaju askorbil tetraizopalmitata, to su askorbinska kiselina (vitamin C) i izopalmitinska kiselina (zasićena masna kiselina).

Askorbil tetraizopalmitat je stoga stabilizirani (stabilan na toplinu i kisik), nekiseli derivat askorbinske i izopalmitinske kiseline topljiv u ulju, koji je u količinama koje su do 25 puta niže od normalnog vitamina C i nudi bolje rezultate. (8)(9)

Čini se kao da je vitamin C prerušen u masnu kiselinu, koja postaje trojanski konj za prijenos vitamina C u dublje slojeve kože. Tamo se vitamin C i mast ponovno razgrađuju, a vitamin C može djelovati u potkožnom tkivu, gdje bi prema studijama trebao ostati i djelovati do dva dana - ako ga usporedimo s običnim vitaminom C koji djeluje na kožu 30 minuta, možemo vidjeti da se radi o bitnoj razlici. (10)

Askorbil tetraizopalmitat djeluje na kožu na sličan način kao enzim SOD (superoksid dismutaza). Time se slobodni radikali pretvaraju u bezopasne molekule. Na taj način štiti kolagen i potiče njegovu proizvodnju, a koža je posljedično mlađa i zategnutija. (10)(12)

Za askorbil tetraizopalmitat je značajno da:

  • Je odličan anti-age sastojak, (3)
  • jača kolagen u koži, jer djeluje protiv slobodnih radikala, (10)(12)
  • može ograničiti nastank melanina (hiperpigmentacije uzrokovane UV-zračenjem) (10)(11)
  • može smanjiti oštećenja stanica/DNA, koje uzrokuju UV-zrake (odstranjuje slobodne radikale, koji su posljedica onečišćenja iz okoliša i UV-zračenja),(11)
  • može spriječiti lipidnu peroksidaciju i starenje kože (izuzetan antioksidans), (13)
  • djeluje na regeneraciju stanica. (14)

Budući da se radi o vitaminu C u masnom mjehuriću, topiv je u kozmetičkim i drugim uljima, te je stabilan po pitanju vrućine i oksidacije.(7)

Askorbil  tetraizopalmitat je stoga snažan i siguran sastojak za njegu kože koji se dobro upija i iznimno je učinkovit. Koristi se u proizvodima protiv starenja jer je više nego odličan antioksidans, inhibitor melanina i ubrzava nastanak kolagena.(14)

Vitamin C topiv u mastima ili askorbil tetraizopalmitat je, prema istraživanjima, učinkovitiji, sigurniji i jači od konvencionalnih pripravaka vitamina C. Izvrstan je sastojak anti-age seruma s vitaminom C i definitivno zaslužuje pet zvjezdica za svoje djelovanje.

IZVORI:

  1. Modulation of UV-light-induced skin inflammation by d-alpha-tocopherol and l-ascorbic acid: a clinical study using solar simulated radiation. Kot videno v : https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584998001324 (8.7.2022)
  2. Technical advance: ascorbic acid induces development of double-positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stromal cells. Dostupno na:: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25157026/ (8.7.2022)
  3. Sujata R Mehta-Ambalal et al. Neocollagenesis and Neoelastinogenesis: From the Laboratory to the Clinic. J Cutan Aesthet Surg. 2016 Jul-Sep; 9(3): 145–151.
  4. Pumori Saokar Telang. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013 Apr-Jun; 4(2): 143–146.
  5. Linster CL, Van Schaftingen E. Vitamin C. Biosynthesis, recycling and degradation in mammals. FEBS J. 2007 Jan;274(1):1-22.
  6. Duconge J et al. Pharmacokinetics of vitamin C: insights into the oral and intravenous administration of ascorbate.P R Health Sci J. 2008 Mar;27(1):7-19.
  7. R. Austria et al. Stability of vitamin C derivatives in solution and topical formulations. Volume 15, Issue 6, March 1997, Str. 795-801
  8. Barnet Products Corp. Stable forms of vitamin C. Technical bulletin. Englewood Cliffs, NJ: Barnet Products Corp., 2001
  9. Fitzpatrick RE, Rostan EF. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg. 2002;28:231–236.
  10. Barnet Products Corporation. BV-OSC (TETRAHEXYLDECYL ASCORBATE). Dostupno na:: https://cellularskinrx.com/wp-content/uploads/2020/05/BVOSC-Tetrahexyldecyl-Ascorbate.pdf (8.7.2022)
  11. Makino ET et al. Evaluation of a hydroquinone-free skin brightening product using in vitro inhibition of melanogenesis and clinical reduction of ultraviolet-induced hyperpigmentation. J Drugs Dermatol. 2013 Mar;12(3):s16-20.
  12. Nicholas G. Kesinger et al. Covalent interaction of ascorbic acid with natural products. Phytochemistry. 2009 Dec; 70(17-18): 1930–1939.
  13. Ochiai Y et al. A new lipophilic pro-vitamin C, tetra-isopalmitoyl ascorbic acid (VC-IP), prevents UV-induced skin pigmentation through its anti-oxidative properties. J Dermatol Sci. 2006 Oct;44(1):37-44. Epub 2006 Aug 28.
  14. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dostupno na:: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11896774/ (8.7.2022)

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.