Ashwagandha i njezina upotreba

Ashwagandha i njezina upotreba

Ne bi li bilo divno kada bi postojalo nešto što bi nam pomoglo da se nosimo s fizičkim i mentalnim stresom s kojim se svakodnevno suočavamo? Postoji biljka, odnosno njezin korijen, koji bi trebao pomoći upravo u tome - Ashwagandha. Ovaj se korijen smatra adaptogenom – obitelji ljekovitih biljaka popularnih u alternativnoj medicini jer mogu pomoći tijelu da se prilagodi stresu. 
  
Ashwagandha je posebna biljka koja je posljednjih godina privukla pozornost zbog svoje sposobnosti reguliranja stresa, tjeskobe i nesanice. Njeno latinsko ime je withania somnifera, a somnifera znači "ona koja donosi san". Ashwagandha je također poznata kao "zimska trešnja" i "indijski ginseng" te raste uglavnom na indijskom potkontinentu i Šri Lanki.

Mali crveni plodovi, koji rastu na grmovima srednje veličine do 1,7 metara visine, kriju tajanstvenu kombinaciju djelotvornih tvari koje općenito jačaju tijelo i duh, povećavaju snagu i energiju te otklanjaju mnoge zdravstvene probleme.

Svi dijelovi biljke ashwagandha su jestivi i ljekoviti, a osušeni i samljeveni korijeni ashwagandhe najčešće se nalaze u dodacima prehrani. O njenoj popularnosti u prošlosti svjedoče i povijesne knjige:

  • u vrijeme Aleksandra Velikog od biljke ashwagandha radilo se vino koje je vojska pila za više snage i energije,
  • Grčki bog Apolon dao je ashwagandhu bogu medicine Asklepiju, zbog čega je u grčkim krugovima prozvana "apollinaris".

Naziv "ashwagandha" opisuje miris samog korijena, jer ashwa znači konj, a značenje je dakle dvojako - osim mirisa, korijen navodno daje i konjsku snagu. 

Ashwagandha i njezini učinci: 
• može djelovati protiv stresa i tjeskobe,
• može djelovati protiv kroničnog i živčanog umora
• može pomoći u ublažavanju bolova i nesanice,
• može djelovati kao diuretik i pomoći u izlučivanju vode,
• može djelovati protiv parazita u crijevima,
• može djelovati protuupalno (smanjuje otekline),
• može pomoći u smanjenju povišene tjelesne temperature,
• može imati detoksikacijska svojstva,
• može imati zaštitni učinak na srce,
• može smanjiti razinu šećera u krvi,
• može pomoći kod problema sa slabim kostima i mišićima,
• može pomoći kod problema s impotencijom i neplodnošću,
• može pomoći kod zaboravljivosti. 
 
Što su adaptogeni i kako djeluju protiv stresa … 

Stres, anksioznost i poremećaji spavanja česti su problemi modernog društva. Tim više što mogu ometati zdrav život i biti uzrok raznih bolesti. Prirodna metoda za borbu protiv ovih problema su adaptogene biljke.

Adaptogeni su biljke koje poboljšavaju reakcije na stres i pomažu tijelu da se prilagodi normalizirajući fiziološke procese tijekom razdoblja povećanog stresa. U idealnom slučaju, adaptogen bi trebao smanjiti štetu uzrokovanu stresom, biti siguran, imati stimulativne učinke, biti bezopasan, ne ometati nikakve tjelesne funkcije i biti bez negativnih učinaka kao što su simptomi apstinencije. Rade na osiguravanju homeostaze kroz nekoliko mehanizama djelovanja. Utječu na os stresa između hipotalamusa, hipofize i nadbubrežnih žlijezda, kontrolirajući ključne posrednike odgovora na stres kao što su različiti proteini i hormoni poput dobro poznatog kortizola. 
  
Među adaptogene biljke tradicionalno spada i Ashwagandha … 

U studiji iz 2019. istraživači su otkrili da uzimanje dnevne doze od 240 miligrama ashwagandhe značajno smanjuje razinu stresa kod ljudi u usporedbi s placebom. To uključuje smanjene razine hormona stresa kortizola. I znanstvena istraživanja i tradicionalna uporaba ove biljke stoga ukazuju na antistresno djelovanje.

Farmakološke studije također su potvrdile da je Ashwagandha višenamjenska biljka te da uz svoj antistresni učinak ima protuupalna i neuroprotektivna svojstva. U isto vrijeme, može čak sudjelovati u stvaranju krvi i djelovati protiv tjeskobe. 
  
Ashwagandha također ima pozitivan učinak na san i pamćenje, jer pomaže u pamćenju, mentalnoj jasnoći, fokusu i drugim kognitivnim područjima. 
  
Analgetsko djelovanje

Ashwagandha može imati čak i analgetski učinak, jer sprječava prijenos signala boli kroz središnji živčani sustav. Istodobno, ima i protuupalna svojstva, što ju čini jednom od prirodnih metoda liječenja raznih oblika artritisa, uključujući i reumatoidni artritis.

Utječe li doista na snagu i izdržljivost?

Studije su pokazale veliki potencijal Ashwagandhe u smislu fizičke snage i sporta. Povećava mišićnu masu, smanjuje tjelesnu masnoću i povećava snagu. U studiji na 57 muškaraca, uzimanje ashwagandhe rezultiralo je značajnim povećanjem mišićne mase i snage te više nego udvostručilo smanjenje tjelesne masti u usporedbi s placebo grupom.

Drugo istraživanje pokazalo je da su zdravi muškarci koji su uzimali oko jedan gram ashwagandhe dnevno iskusili povećanje mišićne snage nakon 30 dana. Zbog tog svojstva može biti i potencijalno korisna u oporavku od bolesti.

Na drugačiji način utječe na zdravlje muškaraca … 

Ashwagandha se tradicionalno koristi za poboljšanje seksualnosti i libida kod muškaraca i žena, a također povećava i plodnost. Istraživanje na 75 neplodnih muškaraca pokazalo je da su oni koji su konzumirali pet grama ashwagandhe dnevno povećali broj i pokretljivost spermija te značajno povećali razinu testosterona.

Nekada s medom, danas uglavnom u kapsulama i prahu ...

Upotreba je jednostavna. Ashwagandha se tradicionalno konzumira u obliku praha koji se nekada najčešće miješao s medom ili mlijekom. Može se pripremiti i dodavanjem 3 g, odnosno 1 čajne žličice dnevno u svježe iscijeđeni sok, smoothie ili vodu. Najjednostavniji način danas je uzimanje u obliku kapsula.

Kao i sa svim ljekovitim biljem, treba biti oprezan kada koristite biljku Ashwagandha. Potrebno je paziti na preporučenu količinu za konzumaciju, inače se mogu javiti određene nuspojave. Ashwagandha se ne preporučuje osobama s problemima štitnjače i trudnicama jer nema dovoljno podataka o djelovanju na plod. Ashwagandha može biti vrlo koristan dodatak prehrani za sve one koji žele još zdraviji život bez upotrebe lijekova za svoje zdravstvene probleme.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.