Ambalaža i ekološka svijest u Malinci ...

Ambalaža i ekološka svijest u Malinci ...

Sigurno se svi ponekad pitaju kakva je ambalaža ekološki prihvatljiva, koja to najmanje opterećuje okoliš i kako tvrtke i pojedinci mogu pridonijeti ljepšem i čišćem okolišu. S takvim pitanjima se susrećemo i u Malinci.

Malinca od svog osnutka teži ekološkom ponašanju. Izazovi uvijek postoje, jer se moraju osigurati higijenski standardi, posebno kod pakiranja hrane, te se mora voditi računa da se proizvodi ne oštete tijekom transporta.

Svjesnost o okolišu nešto je što svakako potičemo. Naši kupci također su svjesni važnosti pakiranja i čistog okoliša. Čak i u samoj tvrtki zaposlenici poštuju prirodu i marljivo recikliraju. U tome smo zapravo vrlo strogi. Ako se dogodi da netko slučajno ne sortira pravilnu neku ambalažu, naša savjesna i odgovorna Malinca Ana brzo uskoči i uči nas što gdje pripada i kako pravilno postupiti. I Ana je zaista vrlo stroga u vezi s tim...

Proizvodi za čovjeka i okoliš u prihvatljivoj ambalaži ...

Malinca je postala marka koja utjelovljuje organsko, prirodno i čisto. Čak 90% proizvoda ima oznaku organskog uzgoja. Ono što jedemo i koristimo ne odražava se samo na našem zdravlju i dobrobiti, već i na okruženju u kojem živimo.

Uvijek se trudimo pakirati proizvode, što je više moguće, u ambalažu koja je ekološki što prihvatljivija. Tako su npr. sva kozmetička ulja i hidrolati pakirani u ambalažu od šećerne trske i time 100% prirodni. Neki su također pakirani u staklo koje je vrlo pogodno za recikliranje. Nemali broj proizvoda pakiran je u papir, a istodobno, uključivanjem novih proizvoda, prednost dajemo onima koji imaju organsku oznaku, jer je to također dio ekološke svijesti.

Umjesto plastike ambalaža od šećerne trske

Izgleda poput plastike ... Na prvi pogled, pa čak i na dodir pomisliš - oh, opet plastika. Znaš što? Ne, nije plastika. Naši hidrolati i neka ulja, a sada čak i intimni sapun i gel za lice, pakirani su u 100% organsku ambalažu od šećerne trske. Naime, nastojimo tih nekoliko proizvoda, koji su još uvijek u plastičnoj ambalaži, što prije premjestiti u ovu puno ekološki prihvatljiviju opciju pakiranja. Karakteristika takve ambalaže je da se može reciklirati i da se u prirodi puno brže razgrađuje od plastike, ne ostavljajući negativan utjecaj na okoliš.

Ambalaža od šećerne trske, odnosno "Zelena ambalaža" ili pod svjetski poznatim sloganom "I'm Green packing", temelji se na proizvodnji zelenog polietilena (PE) iz alkohola koji se dobiva od šećerne trske, a ne od umjetne mase ili nafte. Prednost ambalaže je što se umjesto neobnovljivih materijala, kao što je nafta, za proizvodnju boca koristi šećerna trska s plantaže u Južnoj Americi, koja je istovremeno i obnovljivi izvor energije te ujedno smanjuje udio CO2 u zraku.

Staklena ambalaža za kozmetiku

U staklenoj ambalaži možeš pronaći svoja omiljena ulja za lice, kao i proizvode poput kokosovog ulja, što omogućava da proizvodi duže ostanu zaštićeni i svježi. Staklo je jedan od prijateljskijih materijala koji se može reciklirati i samljeti te ponovno upotrijebiti u procesu recikliranja. Kod recikliranja je sjajno ako možemo ukloniti npr. čep, ukoliko je izrađen od drugog materijala, a ako imamo mogućnost recikliranja po boji, možemo se i time koristiti. To olakšava postupak sortiranja staklene ambalaže prije daljnje ponovne upotrebe.

Što je s kombučom koja je pakirana u limenke?

Limenke se na tržištu mogu naći uglavnom kao ambalaža u kojoj možemo kupiti pića i drugu konzerviranu hranu. Metalna ambalaža jedna je od ekološki najprihvatljivijih metoda pakiranja, jer se može i po nekoliko puta reciklirati. Kad se limenka reciklira, obično se napravi novu ambalažu za manje od 60 dana.

Što je s pakiranjem?

U pakiranjima za zaštitu proizvoda tijekom transporta ne koristimo plastiku, već reciklirani papir. Ako zaista moramo bolje osigurati proizvod, koristimo foliju s mjehurićima. To je prozirni materijal koji se uglavnom koristi za pakiranje krhkih predmeta, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da stakleni proizvod - kao što je npr. kokosovo ulje - dođe razbijeno i beskorisno. Međutim, nastojimo to svesti na najmanju moguću mjeru i potičemo sve da takvu ambalažu recikliraju i tako smanje rizik za okoliš.

Kartonske kutijeKartonske kutije

Svi se proizvodi uvijek isporučuju u kartonskim kutijama. Karton djeluje kao izolator i pruža prikladnu temperaturu,  a osim toga je iekološki prihvatljiva alternativa za slanje paketa. Kartonske kutije su potpuno biorazgradive i bez otrovnih sintetičkih tvari. Karton izrađen od recikliranog materijala znatno je manji potrošač energije, jer se koristi mnogo manje energije u takvoj proizvodnji nego kod prve proizvodnje, a smanjena je i emisija sumpornog dioksida nastalog tijekom prerade drva. Mnoga odlagališta sakupljaju karton, koji se često reciklira za izradu kutija sa žitaricama, kutija za brzu hranu, kutija sa smrznutom hranom i drugih različitih vrsta papira i kartona. Često ponovno koristimo kutije, jer je briga za okoliš puno važnija od estetske ljepote kutija za otpremu. Takvu kutiju možeš prepoznati po naljepnici koju vidiš desno.

Papir

Slično je i s recikliranim papirom koji se nalazi u pakiranjima. Dizajniran je kako bi se osiguralo da se proizvodi ne pomiču i isporučuju neoštećeni.

Što je s papirom u koji su zapakirana brašna i druge namirnice?

Riječ je o papiru koji se ponekad naziva i kraft papir što dolazi od njemačke riječi za snagu. Snažan je i otporan pa je pogodan za pakiranje hrane koju je teže oštetiti na ovaj način. Takav papir izrađen je od drvene mase ili celuloze. Prirodne je smeđe boje. Budući da su materijali od kojih se izrađuju ove vrećice i ambalaža biljnog podrijetla, vrlo su ekološki prihvatljivi. Čak se i ove vrste ekološki prihvatljive ambalaže mogu reciklirati, pa čak i kompostirati, pa je ekolozi jako vole.

I dalje ćemo se truditi …

Ekološki proizvodi u ekološki prihvatljivoj ambalaži i dalje će ostati jedan od naših temelja. Zasigurno ćemo tome posvetiti još više vremena i pažnje i poboljšati se na ovom području do točke koja će biti najizvedljivija i najprihvatljivija.

Definitivno potičemo i tebe na recikliranje i poštivanje prirode. Održavajmo planet lijepim i čistim.