7 pravila osobne higijene koja svakodnevno kršimo

7 pravila osobne higijene koja svakodnevno kršimo

Jedan od naših svakodnevnih zadataka je i briga za osobnu higijenu gdje se susrećemo s različitim zadacima i pravilima higijene. Neke od njih nesvjesno stalno iznova kršimo.

U nastavku pročitajte koja pravila higijene nesvjesno kršimo…

1. Pokrivanje usta rukom kad kašljemo ili kišemo

Ako rukom prekrivamo usta kad kašljemo ili kišemo, pomažemo bacilima da se šire na područje lica što može uzrokovati upalu oka ili druge probleme s kožom.

Takvim nepravilnim postupanjem tijekom kašljanja prenosimo bacile i na druge površine koje dodirujemo rukama. Kao rezultat dolazi do obolijevanja kako nas samih tako i drugih s kojima smo u svakodnevnom kontaktu.

Kako pravilno postupiti: Kada kašljemo i kišemo usta je potrebno prekriti maramicom i to najbolje onom za jednokratnu upotrebu. Ako maramicu nemamo najbolje je da kašljemo u lakat.

2. Korištenje grickalice za nokte

Površina nokta sastavljena je od  nekoliko slojeva koji su povezani jedan na drugi kao pločice. Upotreba grickalice oštećuje strukturu našeg nokta pa se nokti počnu  ljuštiti i lomiti.

Kako pravilno postupiti: Ako morate skratiti dugačke nokte, grickalicom ih smanjite na dužu duljinu od željene i zatim pomoću rašpice za nokte oblikujte do željene dužine. U ostalim slučajevima ih jednostavno izrašpajte na željeni način.

3. Naglašavanje (crtanje) donjeg dijela očiju s unutrašnje strane

Vrh olovke za oči, prije svega četkica eyelinera, može uzrokovati upalu, ako bakterije prisutne na vrhu olovke za oči ili eyelinera pronađu put do očne sluznice. Područje oko očiju je pogodno tlo za razvoj bakterija jer su naše oči uvijek vlažne.

Kako pravilno postupiti: Ako želite naglasiti donji dio oka upotrijebite radije sjenilo - nanesite malo dalje od linije gdje rastu trepavice. Isto tako je vrlo važno redovito čišćenje spužvica i kistova kojima se nanosi make up. Tako se izbjegava nakupljanje i prenašanje mikroba.

4. »Kopanje« nosa

Vaši su prsti dom brojnim bakterijama koje mogu uzrokovati upale, ako se nastane u nosnoj šupljini. To je prije svega opasno, ako imate neprohodan nos pa se upala može raširiti iz nosne šupljine sve do sinusa i tako uzrokovati  sinusitis (upala sinusa).

Kako pravilno postupiti: Nos možemo ispirati  tako da naizmjenično lijevom i desnom nosnicom ušmrkavamo vodu iz naših dlanova. Još je bolje, ako upotrijebimo  za to posebno namijenjenu  Neti posudu u koju se nalije fiziološka otopina. Glavu nagnemo nad umivaonik pod kutem od 45 stupnjeva i prvo ispiremo jednu nosnicu pa zatim drugu.

4. Grebanje po nosnoj šupljini

Vaši su prsti dom brojnim bakterijama koje, ako dođu u unutrašnjost nosa, mogu uzrokavati upale. To je prvenstveno opasno ako imate začepljen nos, jer se upala može raširiti iz nosne šupljine sve do sinusa i može voditi do sinusitisa (upala sinusa).

Kako pravilno postupati: umijte si nos tako da naizmjenično lijevom i desnom nosnicom povučete vodu iz vaših dlanova. Još je bolje ako upotrijebite za to posebno namijenjenu napravu.

5. Svakodnevno korištenje gela za tuširanje 

Naša koža je stanište  korisnih bakterija koje ju štite od upala i održavaju hidratiziranom. Svakodnevno korištenje gela za tuširanje  narušava prirodnu zaštitu kože i naša koža postaje sklona kožnim bolestima ( ekcemi, dermatitis, svrbež, suha koža).

Kako pravilno postupiti: Dnevna upotreba sapuna i gelova važna je samo za naše ruke, područje ispod pazuha i područje ispod struka. Za ostale dijelove tijela preporučljivo je korištenje gela za tuširanje svaki drugi dan.

6. Previše paste za zube

Previše paste za zube na četkici uzrokuje  lošije čišćenje zubiju jer se većom količinom paste postiže klizanje četkice po zubima što osjetno smanjuje kvalitetu četkanja i čistoće zubi.

Kako pravilno postupiti: Preporučena količina paste za zube za odrasle je kuglica veličine zrna graška, a za djecu kuglica veličine zrna riže.

7. Korištenje štapića za uši

Ušna smola je prirodna zaštita naših ušiju, a nepravilno odstranjivanje ušne smole može za sobom ostaviti neugodne posljedice. Stoga je kod čišćenja uši sa štapićem potreban oprez jer može doći  do oštećenja sluha.

Još je bolje da štapiće uopće ne koristimo, već upotrijebimo neku drugu metodu čišćenja uši.

Kako pravilno postupiti: Tijekom dana se naša ušna smola u pravilu sama izlučuje iz ušnog kanala pa ju jednostavno samo odstranimo vatom ili mekanom krpicom.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.