7 navika Japanaca kojima bi se trebali diviti

7 navika Japanaca kojima bi se trebali diviti

Nedavno sam posjetila Japan gdje sam 15 dana upoznavala njihovu kulturu, posjećivala znamenitosti i sudjelovala u tečaju kuhanja. Htjela bi s tobom podijeliti 7 navika Japanaca u vezi s hranom i restoranima. Jako su mi se svidjele zato bi željela da bi ih usvojili i mi u Hrvatskoj:


  • Uvijek kada dođeš u restoran dobiješ čašu odnosno bokal vode. To vrijedi baš za sve restorane, za one skuplje pa tako i za najjeftinije.

  • Osim vode uvijek dobiješ i mokar ručnik ili vlažnu maramicu, s kojom si obrišeš ruke prije nego što počneš jesti. U nekim restoranima se pokraj stolova nalazi i umivaonik da si možeš oprati ruke.

  • U Japanu nigdje nisam vidjela kruh. Japanci zaista ne jedu kruh niti pšenicu,zato kod  njih nema pretilih ljudi. Osim toga koriste vrlo malo mliječnih proizvoda – priznajem da mi je jako nedostajao sir =)

  • Račun uvijek dobiješ odmah kada ti donesu naručen obrok, tako da kada završiš s jelom ne trebaš čekati na račun. Nikada ne plaćaš za stolom za kojim jedeš, nego račun platiš za posebnih pultom. Osim toga novac nikada ne stavljaš na pult/stol, nego na poseban podmetač.

  • U svakom restoranu ispod stola se nalazi košara u koju možeš staviti svoje stvari (torbu, ruksak).

  • U prehrani najčešće upotrebljavaju slijedeće sastojke: đumbir, vasabi, (japanski hren), sojin umak, majonezu (obožavaju ju), rižu, rižin ocat, sashimi (vrlo tanko izrezani sirovi plodovi mora) i zeleni čaj.

  • Na ulici svakih 50 m (doslovno) imaju automat s pićem. Japanci popiju ogromno zelenog čaja. U tim automatima sam otkrila sam svoj najdraži ledeni zeleni čaj s jasminom bez dodanog šećera. Nedostaje mi!


  • ČLANAK PRIPREMILA: Malinca Nastja


    Komentari (0)

    Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.