Nedavno sam posjetila Japan gdje sam 15 dana upoznavala njihovu kulturu, posjećivala znamenitosti i sudjelovala u tečaju kuhanja. Htjela bi s tobom podijeliti 7 navika Japanaca u vezi s hranom i restoranima. Jako su mi se svidjele zato bi željela da bi ih usvojili i mi u Hrvatskoj:
Uvijek kada dođeš u restoran dobiješ čašu odnosno bokal vode. To vrijedi baš za sve restorane, za one skuplje pa tako i za najjeftinije.
Osim vode uvijek dobiješ i mokar ručnik ili vlažnu maramicu, s kojom si obrišeš ruke prije nego što počneš jesti. U nekim restoranima se pokraj stolova nalazi i umivaonik da si možeš oprati ruke.
U Japanu nigdje nisam vidjela kruh. Japanci zaista ne jedu kruh niti pšenicu,zato kod njih nema pretilih ljudi. Osim toga koriste vrlo malo mliječnih proizvoda – priznajem da mi je jako nedostajao sir =)
Račun uvijek dobiješ odmah kada ti donesu naručen obrok, tako da kada završiš s jelom ne trebaš čekati na račun. Nikada ne plaćaš za stolom za kojim jedeš, nego račun platiš za posebnih pultom. Osim toga novac nikada ne stavljaš na pult/stol, nego na poseban podmetač.
U svakom restoranu ispod stola se nalazi košara u koju možeš staviti svoje stvari (torbu, ruksak).
U prehrani najčešće upotrebljavaju slijedeće sastojke: đumbir, vasabi, (japanski hren), sojin umak, majonezu (obožavaju ju), rižu, rižin ocat, sashimi (vrlo tanko izrezani sirovi plodovi mora) i zeleni čaj.
Na ulici svakih 50 m (doslovno) imaju automat s pićem. Japanci popiju ogromno zelenog čaja. U tim automatima sam otkrila sam svoj najdraži ledeni zeleni čaj s jasminom bez dodanog šećera. Nedostaje mi!
ČLANAK PRIPREMILA: Malinca Nastja
Komentari (0)