5 zdravih svojstva curryja

5 zdravih svojstva curryja

Curry je začin koji potječe iz Indije. Poznajemo više različitih vrsta, od blagih do jako ljutih. Curry je mješavina više vrsta začina između kojih je prisutna kurkuma, čili, sjeme korijandra, crnog papra, slatke bazilike, kumine, curryjevih listova, sjemena gorušice, kardamoma, muškatnog oraščića i klinčića. Uz to da jelu daje značajnu aromu i okus, ima i ljekovite učinke.

Smanjuje upale

Kurkumu, glavni začin curryja, u Indiji koriste kao sredstvo za ublažavanje upala već stoljećima. Kurkumin, jedan od glavnih komponenta kurkume, analizirali su na sveučilištu u Arizoni. Zaključili su da pomaže pri bolnim zglobovima, osim toga ublažuje i sprječava upalne promjene kod reumatoidnog artritisa. Dokazali su da je protuupalni učinak jednak učinku ibuprofena.

Smanjuje krvni tlak

Slatka bazilika, koju isto tako možemo naći u curryiju utječe na koncentraciju proteina u krvi. Osim toga pomaže kod sužavanja krvnih žila i omogućava lakši pretok krvi.

Pomoć kod nesanice
Kumina ima opuštajuće učinke. Istraživanja su pokazala da eterično ulje kumine djeluje kao relaksant, a ima i pozitivne učinke na probavu.

Anemija

Kumina je jako bogata s željezom (66 mg/ 100 g) zato je konzumiranje preporučljivo za one ljude koji dnevno unose premalo željeza. Posljedica anemije može biti iscrpljenost, anksioznost, probavne smetnje itd. Željezo pomaže pri prijenosu kisika do stanica, premalo željeza može dovesti do slabokrvnosti.

Antialergijski značaj

Korijander je jaki antihistaminik koja lakša simptome sezonskih alergija. Korijandrovo ulje može se upotrebljavati za smanjivanje alergijskih reakcija na biljke, ubode insekata, na hranu i druge tvari koje stvaraju reakcije u slučaju stika ili konzumiranja.

PRIPREMILA: Lina Z.


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.