5 ideja za manje stresnu svakodnevicu

5 ideja za manje stresnu svakodnevicu

U današnjem ubrzanom tempu života često se nalazimo pod velikim pritiskom i stresom, što može utjecati na naše zdravlje i dobrobit. Srećom, postoji nekoliko načina kako smanjiti stres i opuštenije provesti dan.

Postoje jednostavne tehnike koje nam mogu pomoći da upravljamo stresom i uživamo u opuštenijem životu. Evo 5 stvari koje svatko može koristiti, a najbolje od svega je što uistinu funkcioniraju...

1. Opuštanje i meditacija

Meditacija je jedna od najučinkovitijih tehnika za smanjenje stresa. Uz pomoć redovite meditacije možemo umiriti um, bolje se fokusirati na trenutak i osloboditi napetosti u tijelu. Počnimo s nekoliko minuta dnevno i postupno povećavajmo vrijeme meditacije.

U meditativno opuštanje spadaju i tehnike disanja, poput tehnike 4-4-4-4, koja se još naziva i "box breathing"... To je tehnika smirenja koju koriste čak i vojnici. Korisna je uvijek kada smo pod stresom ili pred većim izazovima jer nas smiruje, snižava puls, kao i odgovor tijela na stres.

Izvodi se na sljedeći način: Udišemo 4 sekunde. Zatim zadržimo dah 4 sekunde. Zatim izdišemo 4 sekunde i opet zadržimo dah 4 sekunde. Ponavljamo dok se ne smirimo.

2. Oaza mira u kupaonici

Meditirati možemo i tijekom tuširanja ili kupanja, u koje možemo unijeti umirujuće prirodne mirise, poput hidrolata ili eteričnog ulja lavande.

Topao tuš prije spavanja može poboljšati kvalitetu sna jer pomaže tijelu da se opusti i pripremi za odmor. Možemo si priuštiti i naizmjenično hladno i toplo tuširanje. Hladan tuš može potaknuti proizvodnju endorfina, hormona sreće.

Kupaonicu možemo pretvoriti u pravu oazu mira. Pobrinimo se da mjesto bude lijepo i čisto i razmazimo se u njemu. Nakon kupanja ili ugodnog tuširanja zamotamo se u mekani ručnik ili mekani kućni ogrtač koji djeluje poput nježnog zagrljaja koji umiruje tijelo i grije dušu.

Visokokvalitetni materiali za ručnike i kućne ogrtače, mogu biti završni detalj koji će kupaonicu učiniti pravom oazom mira, a mi ćemo se osjećati kao u spa centru.

3. Slušanje glazbe, smijanje i druge opuštajuće aktivnosti

Glazba može pomoći u smanjenju stresa smirujući misli i emocije. Izaberimo glazbu koju volimo. Osim glazbe, možemo odabrati i druge aktivnosti koje nas opuštaju.

Baveći se stvarima koje nas vesele, poput čitanja, vrtlarstva, druženja ili spomenute glazbe, možemo si pružiti prijeko potreban odmor od stresa. Društvene igre mogu pružiti dozu smijeha ili se možemo poslužiti stranicom s vicevima. Opće je poznata činjenica da smijeh smanjuje stres i poboljšava opće stanje.

4. Pravilno spavanje

Kvalitetan san ključan je za naše zdravlje i dobrobit. Trebali bismo redovito spavati najmanje 7 do 8 sati noću, jer nedostatak sna može povećati razinu stresa. Stvorimo ugodno okruženje za spavanje, izbjegavajmo elektroničke uređaje prije spavanja i uživajmo u toploj šalici čaja ili kakaa koji je poznat po sadržaju magnezija koji također opušta.

5. Prave hranjive tvari protiv stresa

Kako bismo što lakše podnijeli stres potrebne su nam odgovarajuće hranjive tvari. Hrana treba biti raznolika i zdrava. Izbjegavajmo alkohol, nikotin, bijeli šećer i prerađenu hranu jer mogu dodatno opteretiti naš živčani sustav.

Zeleno lisnato povrće, tamna čokolada, kakao, avokado i riba... Sve ove namirnice smatraju se antistresnima. Razlog tome je sadržaj već spomenutog magnezija, ali i vitamina B kompleksa.

Ono što možemo učiniti, uz sve navedene tehnike i raznoliku prehranu, kako bismo dodatno ojačali organizam protiv stresa, jest unos obje hranjive tvari u obliku dodatka prehrani.

Vitamini B skupine posebno su poznati po potpori psihičkog i mentalnog zdravlja te živčanog sustava, a magnezij djeluje i protiv iscrpljenosti i umora, što podupiru i institucije poput EFSA-e – Europske agencije za sigurnost hrane. Oba dodatka prehrani dostupna su u obliku paketa Stop Stres.

Stres je neizbježan dio života, ali postoje načini kako njime upravljati i smanjiti njegov utjecaj na naše zdravlje i dobrobit. Ovdje spomenutim tehnikama možemo poboljšati svoje blagostanje i učiniti naše dane manje stresnima.

U svakom slučaju, ne zaboravimo na prisni ljudski kontakt, jer lijepa riječ i dobar razgovor čine najveću razliku...