10 najčeščih pitanja o Q10 koenzimu

10 najčeščih pitanja o Q10 koenzimu

Koenzim Q10 je dodatak prehrani koji pozitivno utječe na mladost i vitalnost cijelog tijela. Posebno će mu se razveseliti oni koji uče, fizički su aktivni, starije osobe i osobe koje se žele pobrinuti za vitalno srce i život bez glavobolja.

Odgovorila sam na 10 najčešćih pitanja o Koenzimu Q10. Vjerujem da bi te mogla zanimati ...

1. Zašto je dobro uzimati q10? 
Koenzim Q10 je spoj sličan vitaminu, ali se ne smatra vitaminom. Moglo bi se reći da je poseban vitamin topiv u mastima, prirodno prisutan u stanicama. Koenzim Q10 važan je za lijepu i zategnutu kožu, za srce i krvne žile, protiv kolesterola, migrene i glavobolje, za bolje pamćenje, za zdravlje mozga, regulira šećer u krvi i neophodan je za stvaranje energije u stanicama.

2. Kako može pomoći kod migrena?  
Koenzim Q10 snižava razinu peptida u mozgu koji je povezan s upalom i boli. Djeluje kao antioksidans koji utječe na zdravlje mozga i krvnih žila. Studije pokazuju da Koenzim Q10 može smanjiti učestalost i trajanje migrenskih glavobolja.

3. Je li isti učinak ako ga piješ ili nanosiš direktno na kožu? 
Q10 se spominje kao antioksidans i dodaje se kremama koje obećavaju zategnutu i mladenačku kožu. Osim što se nanosi na kožu, Q10 se može konzumirati i u obliku dodataka prehrani. Osim na kožu, Q10 utječe na cijelo tijelo, posebno na organe, gdje ga je prirodno najviše.

4. Da li koenzim pomaže kod povišenog kolesterolu? 
U slučaju visokog kolesterola često se propisuju statini koji su veliki potrošač koenzima q10 pa ga je dobro dodavati. Čak i ako ne uzimamo statine, Q10 je neophodan kod kolesterola, srčanih i krvožilnih problema, jer pomaže u održavanju zdravlja srca.

5. Da li koenzim pomaže kod povišenog šećera u krvi?
Q10 poboljšava osjetljivost na inzulin i regulira razinu šećera u krvi te je također neophodan za dijabetičare.

6. Da li koenzim q10 snižuje krvni tlak?  
U analizi 12 kliničkih studija, istraživači su izvijestili da Q10 može bez nuspojava sniziti sistolički krvni tlak i dijastolički krvni tlak. Utječe na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava te je stoga važan i za održavanje normalnog krvnog tlaka.

7. Što je koenzim q10 ubikinon?  
Ubikinon je oblik koenzima Q10 koji se u tijelu pretvara u aktivni oblik ubikinol. Koenzim Q10 je spoj sličan vitaminima topivima u mastima, koje tijelo proizvodi samo. Q10 se naziva i ubikinon, a uglavnom se nalazi u srcu, jetri i bubrezima. Topiv je u mastima i nalazi se prvenstveno na unutarnjoj mitohondrijskoj membrani stanica, gdje je potreban za proizvodnju energetskih molekula. Na tržištu postoje i ubikinol, ali neke studije pokazuju da nema značajne razlike u uzimanju ubikinola i ubikinona kada je u pitanju koenzim Q10 i njegova apsorpcija.

8. Mogu li ga uzimati stariji koji imaju problema s pamćenjem?  
Sinteza koenzima Q10 opada nakon 20. godine života, a s godinama je posebno niska. Pokazalo se da njegovo uzimanje može pomoći kod problema i bolesti poput demencije, Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti. To ga čini uistinu neophodnim za starije osobe.

9. Da li koenzim pomaže za lakše učenje?  
Za sve koji trebaju mozak oštar kao britva kad trebaju učiti, preporučuje se uzimanje koenzima Q10 koji poboljšava spomenutu sposobnost i brine se za proizvodnju energije u stanicama.

10. Kad ga je tijekom dana najbolje uzeti? 
Zbog utjecaja na energiju u stanicama, koenzim Q10 najbolje je uzimati ujutro. Q10 je spoj topljiv u mastima i dobro ga je uzimati s hranom zbog apsorpcije, tj. za doručak ili jutarnju užinu. Ne pohranjuje se u tijelu pa se može uzimati tijekom dužeg razdoblja. 

Komentari (1)