10 najčešće postavljenih pitanja o probioticima

10 najčešće postavljenih pitanja o probioticima

Probiotici - njihova je uloga nedavno došla do izražaja jer mikroorganizmi u našim crijevima obavljaju mnoge korisne funkcije povezane sa cijelim tijelom.

Ovaj put odgovaram na najčešća pitanja vezana uz probiotike. Vjerujem da bi te mogla zanimati ..

1. Kako djeluju probiotici? 
Probiotici utječu na omjer dobrih i loših bakterija u crijevima. Oni pomažu crijevima da ne prevladaju loše bakterije i gljivice, čime se održava zdravlje crijeva. To je također povezano s boljom probavom i dobrom apsorpcijom hranjivih tvari. Budući da su crijeva sjedište imunološkog sustava, zdrava crijeva ključna su za snažan imunološki sustav koji nas štiti od bolesti.

2. Kad se vidi učinak uzimanja probiotika?   
Ovisno o tegobama, pozitivni učinci mogu se osjetiti praktički isti dan kad ih počnemo uzimati. U nekim slučajevima proljev nestane, dok se kod drugih potakne probava i potreba za velikom nuždom. Za teže probleme moramo im dati barem dva mjeseca vremena. To također preporučujemo i za Malincine Imunobiotike. Također, potrebna su im najmanje dva mjeseca u slučaju da ih uzimamo zbog kožnih problema, alergija i dermatitisa, no često je dobro uzimati ih i dulje. Naime, zdrava crijeva utječu i na izgled kože.

3. Kad se preporučuje uzimanje probiotika? Ujutro, navečer, tijekom obroka?  
Probiotike je najbolje uzimati prije ručka ili večere. Hrana osigurava da mikrobne kulture u probioticima dođu do mjesta gdje su im najpotrebnije - do tankog crijeva što je brže moguće. Ne preporučuje se uzimanje probiotika nakon obroka ili natašte jer u to vrijeme u želucu ima najviše kiseline koja ubija mikrobne kulture. Time se također sprječava i osjećaj napuhnutosti u trbuhu. Probiotici se konzumiraju uz čašu vode ili čaja.

4. Mogu li probiotike uzimati istovremeno s antibioticima? 
Između uzimanja probiotika i antibiotika trebalo bi proći najmanje dva sata. Uzmemo li zajedno antibiotike i probiotike, antibiotik će uništiti dobre kulture, a upravo nam je to svrha - održati mikrobiološke kulture na životu.

5. Mogu li probiotike uzimati neprestano ili je potrebno napraviti pauzu?  
Preporučuje se uzimanje probiotika najmanje dva mjeseca. Kasnije se preporučuje poduzimanje preventivnih mjera kad se promijeni doba godine ili kada dođe do promjena (ponavljajuće tegobe). Međutim, mogu se konzumirati i kontinuirano, jer su nedavna istraživanja pokazala da bi mikrobiološke kulture trebalo uzimati ​​dvije godine ako želimo uspostaviti dugoročnu stabilnu crijevnu mikrofloru. Naime, mikrobiološke kulture prirodni su dio crijevne mikroflore.

6. Da li probiotici pomažu kod proljeva?  
Probiotici ne uzrokuju proljev,  ali pomažu ako ga osoba ima. Djeluju tako da reguliraju probavu. Oni koji imaju zatvor mogu, s normalnom mikroflorom, ublažiti tegobe, dok oni koji imaju proljev i druge probavne smetnje, mogu lakše otkloniti te probleme uz pomoć mikrobioloških kultura.

7. Je li istina da probiotici pomažu kod čestih vaginalnih upala i na koji način pomažu? 
Mnogi problemi u našem tijelu povezani su s crijevima. Jedan od njih povezan je s upalom rodnice, pa u tim slučajevima preporučujemo redovitu uporabu probiotika. Naime, mikrobiološke kulture brinu se o zdravoj crijevnoj mikroflori, što pak osigurava zdravu mikrofloru sluznice, poput sluznice naših najintimnijih dijelova. Tamo je ravnoteža vrlo osjetljiva i vrlo se brzo ruši, a samo njezino narušavanje dovodi do upale, pa se moramo pobrinuti da ponudimo dovoljno mikrobioloških kultura kako bi ta ravnoteža bila zdrava.

8. Da li su probiotici primjereni u slučaju sindroma iritabilnog crijeva?  
Probiotici se osobito preporučuju za sindrom iritabilnog crijeva jer mogu ublažiti bolove u trbuhu i regulirati crijevnu mikrofloru, koja je obično vrlo poremećena u takvim slučajevima. Malincini Imunobiotici se sastoje od šesnaest jedinstvenih mikrobioloških sojeva koji osiguravaju čak dvadeset milijardi živih kultura po kapsuli. Uz pomoć ovih živih kultura, probiotici mogu ublažiti proljev, zatvor i nadutost uzrokovane sindromom iritabilnog crijeva.

9. Pomažu li probiotici kod mršavljenja?
Probiotici ne utječu na povećanje ili gubitak apetita, ali utječu na normalan metabolizam, što je iznimno važno u mršavljenju. Crijevno zdravlje utječe i na mnoge druge procese povezane sa zdravom težinom, uključujući hormone i redovito i pravilno pražnjenje crijeva.

10. Mogu li uzimati probiotike ako dojim? Ili će beba imati grčeve?  
Probiotici su vrlo poželjni tijekom trudnoće i dojenja, te njihovo uzimanje definitivno neće utjecati na bebu. Mikrobiološke kulture, poput onih sadržanih u Imunobioticima, koristiti će i bebi.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.