10 najčešće postavljenih pitanja o kolagenu

10 najčešće postavljenih pitanja o kolagenu

2

Kolagen je jedan od najvažnijih i kvantitativno najprisutnijih proteina u tijelu. Brine o elastičnosti naše kože, usporava njezino starenje i uklanja druge nepravilnosti na koži.

Sastavila sam popis najčešćih pitanja o kolagenu. Sigurna sam da bi te neki od odgovora mogli iznenaditi. Pogledaj …

1. Zašto je uzimanje kolagena tako važno?   
Kolagen je protein koji djeluje kao ljepilo za vezivanje tkiva u ljudskom tijelu. Također predstavlja do trideset posto proteinske mase u tijelu. Kolagen tvore posebne stanice u koži zvane fibroblasti. Kolagen je važan gradivni dio kože u tijelu, kao i zglobova, tetiva, ligamenata ... Djeluje kao vezivno ljepilo, bez kojeg bi se tijelo urušilo.

2. Gdje se u tijelu nalazi kolagen?
Kolagen u tijelu nalazi se posvuda, a posebno ga ima u koži, zglobovima, ligamentima, čak i gastrointestinalnom traktu i kostima ... Također predstavlja do trideset posto proteinske mase u tijelu.

3. Na koje procese u tijelu utječe kolagen?
Kolagen pomaže u zadržavanju vlage i elastičnosti kože, čime se smanjuje pojava bora, mlohave kože i celulita. Sprječava oštećenje folikula dlake i na taj način zaustavlja gubitak kose, te ubrzava njenu rast. Pomaže u održavanju mišićne mase, što je vrlo važno za održavanje optimalne tjelesne težine i sigurno gibanje. Vrlo je važan za stabilne i zdrave zglobove bez boli.

4. Pomaže li kolagen kod bolje elastičnosti i hidracije kože, te manje bora?
Za bolju elastičnost i hidrataciju kože preporučujemo proizvode poput kolagena, a još je bolje ako proizvod sadrži i ceramide. Ovi prirodni lipidi zadržavaju vlagu u koži i štite stanice koje proizvode kolagen. Na taj način koža ostaje zategnuta, navlažena i glatka, a također možemo smanjiti postojeće bore i pojavu novih.

5. Nakon koliko su vremena vidljivi rezultati na licu ako imam kožu sklonu aknama? 
Kolagen UP dobro je uzimati najmanje dva mjeseca, kako bi se očistila koža. Naime, koža se naprije mora očistiti. Cijela koža se mora regenerirati, što je proces koji može potrajati od dva do tri mjeseca. Za neke se u početku može dogoditi pogoršanje, jer regeneracija kože znači da nečistoće iz dubine jednostavno moraju izaći na površinu. Nakon toga koža postaje ljepša i glatkija.

6. Postoji li veganski kolagen? 
Veganski kolagen ne postoji jer je kolagen u osnovi protein koji se proizvodi u tijelu životinja i ljudi. Većina dodataka kolagena na tržištu je životinjskog podrijetla. Dobivaju se iz ušiju, kopita, kostiju i tetiva životinja, a ponekad i iz ribe. Malincin Kolagen UP nije životinjski protein, već veganski proizvod. Ne sadrži sam kolagen, već biljne ekstrakte, aminokiselinu i ceramide. Aminokiseline su građevni blokovi kolagena, a biljni ekstrakti potiču tijelo da od njih formira vlastiti kolagen. Također, dodani su i ceramidi koji ga štite u koži jer zadržavaju vlagu u njoj.

7. Mogu li uzimati kolagen ako sam trudna ili dojim? 
Je li sigurno konzumirati kolagen tijekom trudnoće i dojenja, potrebno se raspitati kod svakog proizvođača. Postoji mnogo kolagena koji su prirodnog podrijetla i potpuno sigurni tijekom trudnoće i dojenja. Takav je Malincin Kolagen UP.

8. Bole me zglobovi. Imala sam ozlijeđene ligamente. Hoće li mi kolagen pomoći na bilo koji način? 
Kolagen je neophodna komponenta zglobova i ligamenata. To je protein koji je vrlo važan gradivni element tijela i neophodan je za zdrave bezbolne zglobove i obnovu ligamenata. Stoga mnogi ljudi kažu da osjećaju manje bolova tijekom uzimanja, jer se kolagen u zglobovima barem malo obnavlja, a također pomaže u bržem zacjeljivanju ligamenata, zglobova i kostiju.

9. Mogu li kolagen uzimati neprestano ili je potrebno napraviti pauzu?  
Ovisno o proizvođaču kolagena. Malincin Kolagen UP prikladan je za trajnu uporabu jer sadrži samo prirodne sastojke koji pomažu tijelu u sintezi vlastitog kolagena. Ne mogu piti tekući kolagen, jer su mi stvarno užasnog okusa.

10. Zanima me da li se kolagen u kapsulama jednako dobro apsorbira kao tekući?
Tekući kolagen gotovo se uvijek proizvodi iz životinjskih izvora, tj. iz kostiju, tetiva, ostataka ribe, papaka itd. Različito se apsorbiraju od proizvođača do proizvođača, ali najčešće sadrže samo kolagen, koji je zapravo protein koji tijelo mora razgraditi na aminokiseline kako bi ga iskoristilo za izgradnju kolagena. Djelovanje kolagena u kapsulama može biti još učinkovitije, budući da tijelu ne nudi samo aminokiseline koje tvore protein kolagena, već uz pomoć biljnih ekstrakata i ceramida podržava brojne mehanizme. Naime, djeluje kao antioksidans, s ceramidima pomaže u vlaženju kože iznutra i djeluje kao snažan stimulator tijelu za nastanak vlastitog kolagena. Kapsule, za razliku od tekućeg životinjskog kolagena, nemaju okusa i mnogo su prikladnije za uzimanje.

Komentari (2)

Malinca

Pozdrav gospođo Gordana.
Radi se o ekstraktu zelenog čaja koji sadrži polifenole odn katehini. Smatraju se snažnim antioksidansom koji štiti kožu, a time i stanice koje proizvode kolagen. Budući da se radi o prirodnom proizvodu, kofein se može pojaviti u klinički minimalnim tragovima, no to je toliko zanemarivo da nema značajniji učinak na organizam.

Gordana


Poštovane,

pročitala sam da vaš KolagenUP sadrži ekstrat zelenog čaja. Znači li to da sadrži kofein jer ga zeleni čaj sadrži? Ili je kofein nekako ekstrahiran?