Kroštule (krostule, frustule, hrostule i krustavice)
Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.

Kroštule (krostule, frustule, hrostule i krustavice)

Kroštule su nezaobilazan dio karnevalskih povorka. Poznate su kao pokladna poslastica u našim krajevima, ali isto tako i diljem Europe.

SASTOJCI:

Za tijesto:

* 500 g pšeničnog bijelog brašna
* 5 žumanjaka
* 5 žlica kiselog vrhnja
* 5 žlica bijelog vina
* 2 žlice šećera ili eritritola (zaslađivač bez kalorija)
* sok ½ limuna
* prstohvat soli
* ulje za prženje

PRIPREMA: Brašno prosijemo u zdjeli. Odvojimo žumanjke od bjelanjaka, a žumanjcima dodamo šećer ili eritritol. Iscijedimo sok iz limuna te ga dodamo vinu. Pripremimo kiselo vrhnje i sol pa umijesimo tijesto. S obzirom na to da je tijesto tvrđe strukture savjetujem da ga podijelite na dva dijela i posebno razradite. Mijesimo približno 10-15 minuta dok kugle tijesta ne postanu glatke. Ostavimo tijesto u hladnjaku da odmori 15 minuta, u međuvremenu pripremimo ulje u kojem ćemo pržiti kroštule. Pri odabiru ulja je važno odabrati ulje koje dobro podnosi  visoke temperature kulinarske obrade namijenjeno isključivo za prženje.

Kada je tijesto odmorilo, izvadimo ga iz hladnjaka i jednakomjerno razvaljamo pa po želji izrezujemo kvadrate koje 2-3 x zarežemo. U zagrijanom ulju kroštule pečemo sa svake strane do zlatno-smeđe boje. Ako je ulje dovoljno zagrijano, a naše kroštule razvaljane tanko, dovoljno ih je peći otprilike 30 sekundi na svakoj strani. Pečene kroštule slažemo na kuhinjske ubruse kako bi se upio višak masnoće.

VRIJEME PRIPREME: 20 min + 30 min za odmaranje tijesta + 30 min za pečenje i oblikovanje

RECEPT PRIPREMIO : Luka

Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.
Pogledaj komentare
Želiš poslati svoj recept?

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.