Vanilija – okus koji očara i začara

Vanilija – okus koji očara i začara

vanili4Vanilija potječe iz Meksika. Legenda stara 100 godina govori da se je vanilija pojavila kada je princeza Xanat pobjegla u šumu sa svojim ljubavnikom, jer joj je otac zabranio brak s običnim smrtnikom. Zaljubljeni par su uhvatili i odsjekli im glave. Tamo gdje je njihova krv dotakla zemlju je izrasla tropska orhideja.

Vanilija je jedina jestiva od svih vrsta orhideja. Raste na mnogim tropskim područjima, a većina današnje svjetske proizvodnje potječe s otoka Madagaskara u Indijskom oceanu. Proizvodi se iz mahune orhideje Vanilla planifolia koja je jedna od vrsti orhideja. Raste u obliku vinove loze kao dvospolna biljka – uspinje se po stablima ili drugim potpornim mjestima. Može se ju pronaći u šumama i na plantažama. Najbolje raste kod uzgajatelja koji ju savijaju prema dolje i time ubrzaju njen procvat. Plod je karakterističnog mirisa, a svaki cvijet kao rezultat oprašivanja stvara svoj plod.

Uzgajatelji vanilije mahune vanilije beru kada su još zelene i nezrele. U toj fazi one nemaju karakterističan miris. Vegetativno tkivo vanilije unište (uz pomoć sunca, sterilizacijom, grebanjem, smrzavanjem ili vrućom vodom) kako bi se spriječio njegov daljnji rast. Nabrane mahune vanilije 7-10 dana izlažu vrućini (na oko 45-65 stupnjeva celzija) i visoki vlažnosti. Odmah nakon uništavanja vegetativnog tkiva polažu ih u pokrivene drvene kutije s čime se omogućuje da enzimi pretvore sastojke mahuna u vanilin i druge tvari. Tek u toj fazi nastane karakteristična aroma vanilije. Kako bi se spriječilo truljenje mahuna i očuvala aroma, mahune se osuše u tolikoj mjeri da očuvaju samo oko 30% svoje prvotne mase. Opisan proces može trajati i do 6 mjeseci dok mahune ne pocrne, se omekšaju i razviju svoj bogatu aromu.

U našoj prehrani se koriste tri vrste vanilije:

• u obliku cijelih posušenih mahuna,

• u obliku praha (čiste mahune ili pomiješane sa šećer, škrobom, ..) ili

• kao ekstrakt u obliku alkoholne otopine.

Jačina okusa vanilije ovisi o klimi i tlu gdje je uzgajana, kao što je to kod većine biljaka s plodovima.

S obzirom na gore navedeno razlikujemo:


  • burbonsku,

  • Madagaskarsku,

  • meksičku,

  • vaniliju s Tahitija,

  • Francusku vaniliju.

  • Prava burbonska vanilija ima jedinstven, moglo bi se reći božanski miris.

    Vanilija je cijenjena zbog slatkog okusa i posebnog mirisa, zato se ju najčešće upotrebljava u proizvodnji parfema i proizvoda za njegu, aromaterapiji, pripremi raznih slastica, te općenito u prehrani.

    Djelovanje vanilije na organizam

    Nekoć su vaniliju opisivali kao afrodizijak i lijek za groznicu. Iako ti argumenti do danas nisu znanstveno dokazani poznata je činjenica da vanilija može uzrokovati porast adrenalina. Zato se vrlo često koristi u eteričnim uljima koja su idealna za aromaterapiju za dušu i tijelo jer imaju sedativni učinak. Vanilija ne može nikoga razočarati ne s nehranjivim niti s hranjivim vrijednostima jer se ju može upotrijebiti zaista u vrlo različite svrhe. Mahune vanilije su izvrstan izvor antioksidansa i fitonutrijenata. 100% prirodna vanilija u prahu također sadrži vlakna, vitamine i minerale.

    Kako ju koristimo

    Vanilija je vrlo jednostavna za upotrebu. Jednostavno ju dodamo u sok, smoothie ili mlijeko. Možemo ju posipati po voćnoj salati, dodati u prijesne ili pečene kolače. Vrlo je ukusna u domaćoj čokoladi, kolačićima i drugim slasticama. Pripremite si sami svoj najdraži proizvod za njegu tijela i kože - vaniliju dodajte u eterično ulje ili ulju za masažu, te se prepustite užitcima.

    AUTOR: Malinca Nastja


    Komentari (0)

    Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.