Soda bikarbona radi čuda

Soda bikarbona radi čuda

Soda bikarbona ili natrijev hidrogenarbonat (NaHCO3) je neizostavan dio svakog kućanstva. To je vrda bijela kristalna tvari koja nam je poznata u obliku bijelog praha. Ima lagano slan okus, a u Europskoj Uniji registrirana je kao E 500. Soda bikarbona može se koristiti kao dodatak jelima, u njenoj otopino možemo oprati voće, možemo očistiti kuhinjske površine, a s s njom također možemo oprati i zube. Danas ćemo s vama podijeliti nekoliko korisnih načina kako upotrijebiti sodu bikarbonu za koje možda još niste čuli.

Pomaže kod zakiseljenosti organizma

Kada se u organizmu poruši kiselinsko-bazično ravnoteža dolazi do zakiseljenosti organizma. Posljedično može doći do različitih zdravstvenih problema od glavobolje do probavnih smetnji, pa čak i virusa i bakterija koje se u takom okružju razvijaju zato postoji veća vjerojatnost da ćemo se razboliti. Soda bikarbona nam kod toga može pomoći jer u tijelu djeluje alkalno odnosno bazično. Pola žličice sode bikarbone jednostavno istopimo u 2 dl vode i popijemo

Uklanja gljivice

Mješavina sode bikarbone i octa učinkovito i na prirodan način uklanja vodni kamenac na wc školjki, a dokazano pomaže i kod problema s gljivicama. Ako imamo gljivice na noktima, noge prvo namočimo za 10 minuta u jabučni ocat a zatim još 20 minuta u toplu vodu u koju smo dodali dvije velike žlice sode bikarbone. Ponavljamo dva puta na dan, ujutro i navečer, i to u trajanju barem tri tjedna nakon što gljivice nestanu.

Kod žgaravice

Soda bikarbona kod upotrebe neutralizira želučanu kiselinu te ona prestaje prelaziti nazad u jednjak. Čašicu tople vode pomiješamo s pola žličice sode bikarbone, dodamo sok od pola limuna i popijemo. Učinkovito pomaže u roku od 20 minuta.

Uklonimo neugodne mirise

U slučaju da svaki puta kada otvorimo hladnjak iz njega izlaze neugodni mirisi, napunimo malu šalicu sa sodom bikarbonom i stavimu ju u hladnjak. Sodu bikarbonu možemo dodati i u prah kojim inače posipamo prljav tepih, ostavimo da djeluje 30 minuta i usisamo. Odlično djeluje i kod upotrebe u mačjem pijesku: dvije žlice sode bokarbone jednostavno pomiješamo s posipom kojeg inače koristimo i ubrzo ćemo se riješiti neugodnih mirisa. S njom možemo ukloniti čak i zadah. Žličicu sode bikarbone pomiješamo s 1 dl vode i s tako pripremljenom mješavinom isperemo usta. Ako se često znojimo i kod toga na ne pomaže niti jedan dezodorans, nakon tuširanja si sa sodom bikarbonom namažemo kožu pod pazuhima.  

PRIPREMILA:
 Lina Z.


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.