Sarma s heljdinom kašom
Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.

Sarma s heljdinom kašom

SASTOJCI: 
* glavica kiseloga zelja
* 500g mljevenog mesa
* 100 g suhog mesa
* 100 g heljdine kaše
* kokosovo ulje
* 1 žlica koncentrata rajčice
* 3 veća luka
* češnjak
* lovor
* papar
* himalajska sol
* slatka paprika u prahu 
* peršinov list
* jaje
* 3 žlice pirovog brašna

OPIS POSTUPKA: Heljdinu kašu namočimo preko noći i ujutro skuhamo »na pola«. Malo ju ohladimo, a zatim nasjeckamo luk, češnjak i suho meso. Na masnoći popržimo luk i češnjak, malo posolimo, a zatim dodamo suho meso, koje će obogatiti okus.

U posudi pripremimo smjesu za sarme. Pomiješamo heljdinu kašu, popržimo luk, češnjak i suho meso. Dodamo začine - sol, slatku papriku, papar, peršin. Nakon toga dodamo sirovo mljeveno meso i jaje. Smjesu dobro promiješamo i podijelimo na približno 12 jednakih dijelova - za 12 sarmi.

Pripremimo glavicu zelja – Iz glavice zelja pripremimo cca 14 većih listova bez rupa. Izrežemo tvrđe dijelove i pri dnu lista stavimo prvi dio mase. List položimo na podlogu tako da je glavna žila pravokutno pred nama. Na sredinu stavimo dio mase i zarolamo list tako da zavije smjesu. Uzmemo sarmu u ruku i prstom oprezno potisnemo ostatak lista sa strane u unutrašnjost.

Sarme stavimo u veću posudu i poslažemo do vrha, a manje rupe napunimo ostacima komada zelja. Dodamo lovorov list i prelijemo vrelom vodom. Kuhamo otprilike sat vremena, a zatim dodamo zapršku i kuhamo dodatnih sat vremena. Obavezno više puta protresemo posudu, kako bi se umak ravnomjerno raspodijelio po posudi između sarmi.

Zaprška: Pripremimo JU tako da u manjoj posudi otopimo masnoću, dodamo žlicu kaše od rajčica, 3 žlice pirovog brašna i prelijemo s 0,5L hladne vode. Miješamo na laganoj vatri dok se ne zgusne. Masu ulijemo u posudu sa sarmom i dobro protresemo. Kao što smo rekli, sarmu zatim kuhamo još sat vremena.

VRIJEME PRIPREME: 2 sata i 30 minuta (30 minuta pripreme i 2 sata kuhanja)
RECEPT PRIPREMILA: Iva Džudović

Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.
Pogledaj komentare
Želiš poslati svoj recept?

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.