Indijska slastica
Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.

Indijska slastica

Indijski riža na mlijeku (za 4 osobe):
*100 g riže 
*cca1 l mlijeka
*3  kardamoma
*75 g kokosovog šećera
*1 cimetova granica
* 4 klinčića

* 50 g bademovih listića
* šaka oguljenih badema
* 1 sočan i zreo mango

Opis postupka: Prvo istresemo rižu u cjedilicu i isperemo s vodom. Rižu ispiremo dok ne teče bistra voda. Rižu ocijedimo. Mlijeko izlijemo u posudu s debelim dnom iz nama poznatog razloga ( da nam  mlijeko ne zagori na dnu posude) te ga na niskoj temperaturi zgrijemo do vrelišta. Za vrijeme grijanja u njega dodamo rižu. Sve skupa promiješamo i pustimo da vrije na najnižoj mogućoj temperaturi. Po potrebi dodajemo mlijeko. Veća potreba po mlijeku nastane zbog otkrivene posude, zato je bolje pokriti posudu. 

Za vrijeme kuhanja riže zdrobimo kardamom zrna. Ne zaboravite da ih je prvo potrebno oguliti! U posudicu stavimo kokosov šećer, cimet, klinčiće i sve skupa dobro promiješamo. Mješavinu šećera istresemo u posudu s rižom.

Još uvijek na niskoj temperaturi polako kuhamo aromatiziran i slatku rižu na mlijeku oko  50 min. Za vrijeme kuhanja je potrebno rižu stalno miješati tako da izbjegnemo mogućnost da se zalijepi za posudu. Kao što sam već rekla po potrebi možete dodavati mlijeko. Za vrijeme kuhanja dodamo na sitno narezanu šaku badema i umiješamo ih u još toplu rižinu masu.

Kada je riža kremasta maknemo je s vatre i ohladimo. Prvo ohladimo na sobnoj temperaturi, kasnije ga stavimo u hladnjak. Dok ga hladimo na sobnoj temperaturi maknemo cimetovu grančicu i klinčiće.

Prije serviranja ogulimo zreli i sočan mango te smiksamo ili zgnječimo tako da dobijemo pire od manga. Ohlađenu rižu serviramo u manje duboke posudice, preko njega stavimo bademove listiće i pire odmanga. Kao dekoraciju možemo upotrebiti cimetovu grančicu te prstohvat cimeta u prahu.

Slastica je pripremljena za uživanje! डोबर टेक >> što znači DOBAR TEK!

AUTOR: Kaja Podkrižnik

Želiš poslati svoj recept?