Koje ulje odabrati za svoj tip kože

Koje ulje odabrati za svoj tip kože

2

Jesi li i ti među onima, koji žele za svoju kožu lica pobrinuti na što prirodniji način i bez hrpe umjetnih i često štetnih sastojaka, te osigurati onaj eteričan izgled kože, kojeg tu i tamo opazimo kod nekoga i pomislimo – pa kako kvragu ima tako lijepu kožu?

Jedno od jednostavnih rješenja je njega prirodnim, ekološko proizvedenim i nerafiniranim hladno prešanim uljima. Da, obavezno moraju ispunjavati sve te kriterije, jer inače mogu više štetiti nego koristiti.

Zasigurno prva misao, koja ti je došla na um, je bila  – kokosovo ulje! Jer i ti poznaš onu susjedu, prijateljicu, kolegicu ili sestričnu, koja ga koristi.

Čekaj, koristi li ga za kosu ili kožu?

Ako ga koristi za kosu, to je odlično, no ako govorimo o koži lica… Ako slučajno nije jedna od onih sretnica s neosjetljivom kožom, tada joj sigurno začepi pore, jer kokosovo ulje ima stupanj komedogenosti 4 i u čistom stanju ga radije ne stavljaj na lice. Neka radije ostane tvoj vjerni pratioc u njezi kose.

Možda te je već netko upozorio da na lice ne stavljaš ništa komedogeno. No, znaš li uopće što to znači?

Najjednostavnija definicija je da je komedogeno sve ono što začepljuje pore i može voditi ka miteserima, aknama i ostalim kožnim nepravilnostima. Ako se pore ne začepe, tada se radi o nekomedogenoj tvari.

Postoje različiti stupnjevi komedogenosti ulja.

Ljestvica komedogenosti 

Ta ljestvica je samo okvirna i ne smatra se stopostotnom za svaku osobu, jer su tipovi naše kože vrlo različiti i uvjetovani starošću, spolom itd. Većina se ipak odaziva na ista ulja vrlo slično, no uvijek zna doći do izuzetaka, stoga je najbolje da počnemo s isprobavanjem komedogenih ulja i polako testiramo kombinacije s komedogenim uljima.

Ulja niskog stupnja komedogenosti, koja su za većinu posve sigurna, možeš pronaći i u Malinci.

Sigurno te zanima, koja ulja su to i koje ulje je najprimjerenije za tvoj tip kože, zato čitaj dalje. 

Arganovo ulje iz ekološke proizvodnje 

Arganovo ulje iz ekološke proizvodnje

Arganovo ulje spada među najmanje komedogena ulja. Ali pazi, ako si među onima, koji su skloni aknama, svejedno ga nemoj koristiti u čistom obliku, jer sadrži skvalen, koji može začepiti pore, pod uvjetom da oksidira,  što se može dogoditi ako smo izloženi suncu.

Arganovo ulje je bogato vitaminom E i ima odlična svojstva, koja kožu pomlađuju. Za njega kažu da je tekuće zlato, a za pomlađivanje ga već stoljećima koriste Marokanke. Koži vraća ravnotežu i uravnotežava izlučivanje sebuna, te ima i neka antibakterijska svojstva. Pomaže u bržem cijeljenju kožnih nepravilnosti, kožu zaglađuje i hrani ju važnim masnim kiselinama. Smanjuje pigmentne mrlje i ožiljke.

Posebno zahvalna će mu biti zrela koža, koja postaje mlađa i glađa. Odlično djeluje i kao temeljno ulje, dakle ulje, kojemu dodajemo druga ulja i eterična ulja, te tako pripremamo serume. Koža će biti bogato nahranjena i lijepa.

Više informacija o arganovom ulju te čeka OVDJE

Konopljino ulje iz ekološke proizvodnje 

 Konopljino ulje iz ekološke proizvodnje  

Konopljino ulje je jedno od ljekovitijih ulja. Spada među nestabilna ulja, što znači da ga obavezno moramo čuvati na mračnom i hladnom mjestu. Ima snažnu protuupalnu i antiseptičku sposobnost i jedno je od boljih ulja za kožu sklonu aknama, jer ima sličan sadržaj aminokiselina i masti, kao čovjekova koža. Sadrži vitamin E, vitamin C, gamma-linolensku kiselinu i alpha-linolensku kiselinu.

S konopljinim uljem možemo liječiti i ljuskavicu, te svrbež kože, koja se ljušti. Uravnotežava izlučivanje sebuma, dakle koži prirodne masti, te je primjereno za baš sve tipove kože. Sadrži mnogo vitamina skupine B i ima snažno antioksidativno djelovanje.

Krijepi stijenke stanica, jer sadrži linolensku i linolnu kiselinu. Obnavlja lipidnu barijeru kože i tako je štiti od isušivanja. Kožo izdatno hrani vitaminima i masnim kiselinama. Štiti od oksidacijskih procesa i spriječava upale. Pomaže i kod ekcema. Dakle, idealno za sve, koji imate osjetljivu i nečistu kožu.

Više o takozvanom ljekovitom konopljinom ulju, možeš si pročitati OVDJE.

Ulje od šipka iz ekološke proizvodnje

Ulje od šipka iz ekološkog uzgoja 

Ulje od šipka je jedno od najboljih ulja za sve tipove kože, kojeg možemo kombinirati i s ostalim uljima, te tako dobiti idealnu njegu, koja će kožu osvježiti, pomladiti i nahraniti. Odličan je nadomjestak seruma, a obavezno ga koristi samo navečer, jer na suncu oksidira, što može dovesti do kontra efekta. Čuvaj ga u hladnjaku, jer se radi o manje trajnom ulju.

Sadrži provitamin A, u obliku beta karotena, vitamin E, antioksidans, koji odbija slobodne radikale, a time i starenje kože, antioksidans likopen, koju štiti kožu od vanjskih utjecaja, kao što su UV-zrake, vitamin D i još mnoge druge hranjive tvari, koje regeneriraju kožu.

Pomaže i u smanjenju bora, hiperpigmentacije kože, te pomaže čak i pri liječenju problematične kože i akni. Prema nekim istraživanjima, spriječava i pigmentne mrlje, te pomaže onima, koji ih već imaju, da brže izblijede. Brojne zvijezde si jednostavno ne mogu zamisliti večernju njegu bez ulja od šipka..

Više informacija o tom čudesnom ulju čeka te OVDJE.

Ricinusovo ulje iz ekološke proizvodnje 

Ricinusovo ulje iz ekološke proizvodnje  

Ricinusovo ulje je u pravilu primjerenije za njegu trepavica, obrve i kose, jer izuzetno ubrzava njihovu rast, okrijepljuje i nahrani vezikule.   

Možemo ga koristiti i za čišćenje lica prema metodi čišćenja uljima, jer je idealan za njegu masne, aknama sklone kože. Naime, ima snažnu sposobnost čišćenja, jer na sebe veže nečistoće i djeluje antiseptičko i protuupalno. Ricinolenska kiselina, koju sadrži, naime spriječava širenje bakterija i mikroba, koji su odgovorni za akne, te potiče obnovu stanica i detoksificira.

Dobro ga je miješati s drugim uljima, jer kod suhe kože može imati snažniji učinak isušivanja. U kombinaciji s kokosovim uljem odlično djeluje za mekšanje tvrde kože laktova, koljena i peta. Često se koristi i u proizvodnji domaće kozmetike.

Više o ricinusovom ulju možeš si pročitati OVDJE.

Jojobino ulje iz ekološke proizvodnje 

Jojobino ulje iz ekološke proizvodnje 

Jojobino ulje ima sastav sličan sebumu, kojeg izlučuje ljudska koža, zato ga koža prihvaća bez većih problema. Zapravo, radi se o vosku, stoga je izuzetno postojeće. Primjereno je za sve tipove kože, jer uravnotežava izlučivanje sebuma i ima neka antibakterijska svojstva, a posebno je prikladno za njegu masne kože i kože sklone aknama.

Kožu hidratizira i pomaže joj izlučiti toksine, zato se na početku ne smijemo prestrašiti ako dođe do kakvog dodatnog prištića, jer se koža na taj način čisti, te kad se stanje smiri, koža može konačno zasijati.

Odlično je temeljno ulje, kojem s obzirom na tip kože, dodajemo druga ulja. Odličan je i kao pomagalo za brijanje, jer britvica ljepše klizi po koži, koja postane glatka, te ujedno hidratizirana i njegovana. Tankim filterom, koji koži pusti disati, štiti oštećenu površinu od isušivanja.

Jojobino ulje ćeš pronaći OVDJE.

Avokadovo ulje iz ekološke proizvodnje

Avokadovo ulje iz ekološke proizvodnje 

Avokadovo ulje je poprilično masno ulje i stoga je prikladno za njegu suhe kože. Za ljude sa suhom kožom u pravilu nije problematično, no onima, koji su skloni začepljenju pora, može ih dodatno začepiti, te ga je zato potrebno postepeno uvoditi i miješati s drugim uljima, jer se na taj način koža najlakše navikne.

Pomaže kožu štititi od dehidracije i opskrbi je važnim esencijalnim masnim kiselinama. Pomaže bržem cijeljenju rana i mikro ozljeda na koži, smanjuje pore i obnavlja površinu. Odlično je za liječenje ekcema, te izrazito suhih i ispucalih dijelova kože i ljuskavice. 

Sadži i vitamine C i E, koji potiču stvaranje kolagena. Jer je tako masno, najbolje ga je kombinirati s kakvim drugim uljem, kao što je npr. ulje od šipka, koje ne masti.

Pronaći ćeš ga OVDJE

Njega uljima nije nužno zahtjevna. Moramo znati koji tip kože imamo i kakav je stupanj komedogenosti ulja, odnonso kako to ulje reagira na određeni tip kože. Potrebna je samo još ustrajnost i tvoja koža će biti lijepa kao nikad dosad.

Komentari (2)

Malinca

Ulje šipka se može pomiješati s bilo kojim drugim uljem. Koje ulje odaberete je ovisno od tipa vaše kože.

Marija

Članci o ekološkim uljima vrlo su detaljni i korisni. Možda bi jedino bilo dobro,kad pišete o kombinaciji pojedinog ulja sa nekim drugim, da napišete koje ulje sa kojim se može pomiješati. Koristim šipkovo ulje, od vas kupljeno, pa me zanima s kojim drugim uljem bih ga mogla pomiješati. Hvala, uz srdaćan pozdrav,
Marija