Jesenska priprema tla i organsko dognojavanje

Jesenska priprema tla i organsko dognojavanje

Jesen nam donosi usjeve i istovremeno brigu za ispravnu jesensku pripremu tla nakon dugog perioda rasti. Zemlja u vrtovima, voćnjacima, vinogradima i ukrasnim travnjacima iscrpljena je od suše ili isprana od dužeg kišnog perioda, isto kao i biljke koje su rasle i iskoristile većinu hranjivih tvari za rast kroz godinu. Tijekom godine smo za biljke brinuli tako što smo dodavali hranjive tvari i jačali ih da su otporni na stres. Jeseni kada spremimo usjeve odnosno posadimo jesenske kulture, dobro pripremimo tlo tako da je rast i razvoj biljaka čim zdraviji i uravnoteženiji i na proljeće.

Zemlju u vrtovima nakon pobiranja usjeva moramo dobro prekopati do 30 cm dubine, na taj način omogućavamo dotok zraka u zemlju. Pokupimo i prekopamo sav korov i biljke koje su ostale na zemlji. Pokupimo i sve biljke a posebno one koje su se razboljele kao što su bolesni listovi biljaka ili puni nametnika. Takve biljke ne smijemo puštati na tlu ili ih zakopavati jer su na proljeće izvor zaraze. Bolesne i oštećene biljke ne bacamo na kompost nego ih stavimo u biološki otpad.

Kada tlo dobro očistimo i prekopamo, dodamo još organsko gnojivo - Organski vrt koji će revitalizirati zemlju s dodatnim hranjivim tvarima. Hranjive tvari tako će biti dostupne već na početku rasti na proljeće ili ako posadimo trajnice na jesen. Pored hranjivih tvari, kvalitetno organsko gnojivo aktivira i djelovanje korisnih mikroorganziama koji će cijelu jesen i zimu djelovati u zemlji i biološko aktivirati tla što označi, da će tlo s jesenskim organskim gnojivom biti aktivnije, puno hranjivih tvari, korisnih mikroorganizama i lagano na početku rasti iduće godine.

Nekada su proizvođači uvijek nakon pospremanja usjeva dodavali stajski gnoj na zemlju, danas to jednostavno napravimo s kvalitetnim organskim gnojivom ili zrelim kompostom kojeg smo pripremali tokom godine i dodavali u organska gnojiva da je postao bogat s hranjivim tvarima i mikroorganizmima koji djeluju za bolju dostupnost hranjivih tvari. Takav aktivator je i prirodan sastojak najnovijeg organskog gnojiva HomeOGarden. Organski vrt - leonardit - koji je jako bogat s humati i aminokiselinama koji aktiviraju crpanje hranjivih tvari koje su već u tlu ili kompostu, ubrzavaju nastajanje humusa i brže nastajanje potrebne organske tvari u tlu.

Gnojiva za vrijeme prekopavanja jednostavno pospemo po zemlji po uputama za upotrebu i jednakomjerno ih umiješamo u zemlju kada ju prekopavamo. Ako imamo pjeskovito tlo koje ne zadržava hranjive tvari ili jako glineno tvrdo tlo onda dodamo još par blokova Organske zemlje koja jako dobro veže hranjive tvari i smekša tlo. Kombinacija organskog gnojiva i organske zemlje je iz kokosovih vlakana najbolja je kombinacija za dobru jesensku pripremu tla.

Osim pripreme zemlje u vrtu potrebno je pognojiti sve ostale skupine biljaka koje su u okolici naše kuće. Voćke i trta trebaju organsko gnojivo s manjim sadržajem ključne hranjive tvari za rast – dušika, po drugoj strani treba im više kalija i fosfora kojeg će iskoristiti za stvaranje zalihe i tako uspješno preživjeti zimu i zdravo rasti na proljeće. Jesensko gnojenje s prilagođenom kombinacijom hranjivih tvari HomeOgarden Organske voćke i trta su od ključne važnosti za posađene biljke kao i za voćke koje ćemo tek posaditi.

Nemojte zaboraviti na vaše biljke i zemlju  i jeseni, razveseljavale su vas cijelu godinu i dale usjeve, razveselile s bujnim cvjetovima, radile hlad i zaštitu. Sada je njima potreban odmor, organsko gnojivo i organska zemlje da na proljeće budu spremne za nove izazove.

Za jesen ti savjetujem korištenje sljedećih proizvoda:
Organsko gnojivo - Organski vrt 1 kg ali 4 kg
Organska zemlja 10l, 50l ili 70l
Prirodno sredstvo protiv nametnika – Voluharice STOP 750 ml
Prirodno sredstvo za njegu – Jačanje zelenih sobnih biljaka 750ml
Prirodno sredstvo za njegu - Jačanje cvjetajućih biljaka 750 ml
Organsko gnojivo - Organske borovnice i rododendroni 1kg
Organsko gnojivo - Organske jagode i bobičasto voće 1kg
Prirodno sredstvo protiv nametnika - Miševi i štakori STOP 200g
Prirodno sredstvo za divne orhideje 750 ml + Zemlja za orhideje 10l