Ruska večera

Ruska večera

Prijatelji su mi zadali izazov da im napravim rusku večeru. To mi je bio dosta veliki izazov da skuham tradicionalno rusko a dobro jelo mojim  izbirljivim gostima – dva od četiri su izbirljivi (čitaj muška populacija) :)

Odlučila sam se za tradicionalnu rusku juhu od cikle i kupusa koji zovemo i boršč. Radi se o jednom od omiljenih ruskih jela koje je bogato s vitaminima. Meni je osobno juha bila ok – ne mogu reći da je bila jako dobra jer nisam ljubiteljica cikle ali pojela sam cijeli tanjur :) Juha je bila jako zasitna i dobro me je zagrijala tako da je idealan izbor za hladnije dane.

Osim boršča sam napravila i khachapuri. Radi se o gruzijskom tradicionalnom sirnom kruhu koji je jako popularan i u Rusiji gdje ga možeš naći posvuda.

Mene hačapuri po izgledu podsjeća na picu ali po okusu je božanstven a i dosta kaloričan. Radi se o jelu iz tijesta s kvascem punjenim s različitim sirevima. Odličan je izbor za sve ljubitelje sira kao i za vegetarijance. Mene je oduševio jer se svježi khachapuri topi u ustima. Njami, još bi :)

Osim boršča i hačapurija servirala sam još rusko crveno slatko vino i cherry rajčicu koju sam kupila u ruskoj trgovini s hranom u Celju. Naravno na stolu nije falila ni ruska zastava :) 

Najeli smo se kao svinjice ali svejedno nismo uspjeli sve pojesti tako da smo Hačapuri imali još za doručak idući dan.

Ispod možeš naći recepte za ruski boršč in khachapuri. Pa dobar tek!

Ruski boršč

SASTOJCI (za 6 porcija):

* 250g sirove cikle
* 200g bijelog  kupusa (polovica glave)
* 1 mrkva
* 1 poriluk
* 1 srednje velik krumpir
* 1 stablijka celera
* 40g maslaca
* 300g govedine 
* 3 fete dimljene slanine
* 100g rajčice
* 2 lovorovog lista
* 2 žličice kopra
* 2 dl kiselog vrhnja
* himalajska sol
* papar

OPIS POSTUPKA: Povrće očistimo i operemo. Ciklu ogulimo i narežemo na jako tanke filee. Na jednak način narežemo i kupus, mrkvu, poriluk i celer. Krumpir narežemo na malene komadiće.

U velikoj posudi zgrijemo maslac i dodamo povrće te pečemo oko 15 minuta. Prelijemo cca 0,5 l vode, dodamo narezanu rajčicu, cijeli komad mesa, lovorovog lista, slaninu, papar i žličicu soli. Pustimo da zavrije, onda smanjimo plin na minimum i kuhamo 2 sata.

Nakon dva sata stavimo meso van i narežemo ga na manje komadiće te ga stavimo nazad u juhu. Po potrebi posolimo i kuhamo još 10 minuta. Serviramo u posudicama, na sredinu stavimo žlicu kiselog vrhnja i dodamo kopar.

Khachapuri (Gruzijski kruh sa sirom)

SASTOJCI (za 5 do 6 kruhića):

Tijesto: 
* 1 žličica himalajske soli
* 1 žličica kvasa u prahu
* 1 žličica šećera
* 3,5 šalice pšeničnog brašna iz ekološkog uzgoja
* 1 šalica vode
* 1/2 šalice mlijeka
* 1 žlica maslinovog ulja
Nadjev:
* 1,5 šalice sira edamca ili trapista
* 1,5 šalice mocarele
* 1,5 šalice feta sira
* 5/6 jaja + 1 jaje za premaz

OPIS POSTUPKA: 
Tijesto:
 U posudi promiješamo sol, kvasac, šećer i brašno. Dodamo mješavinu mlijeka i vode koju smo prije toga zgrijali na cca 50 stupnjeva. Zamijesimo s rukama ili s aparatom da dobijemo glatku i elastičnu masu. Nakon toga dodamo još jednu žlicu maslinovog ulja i mijesimo još 1 minutu. Ja sam mijesila s aparatom (MUM Bosch), ne na ruke.

Posudu malo premažemo s maslinovim uljem i u nju stavimo tijesto. Pokrijemo s prozirnom folijom i pustimo tijesto u toplom prostoru sat vremena. Maknemo prozirnu foliju i s prstima par puta zgnječimo tijesto da se malo spusti. Onda ponovo zatvorimo s prozirnom folijom i pustimo da odstoji još dodatnih 30 minuta.

Nadjev: Za to vrijeme do tijesto pustimo da stoji, na malene komadiće narežemo sve sireve i promiješamo ih skupa u posudi. Nakon pola sata uzmemo iz posude i stavimo ga na površinu na koju smo nanijeli brašno. Razrežemo ga na 5 ili 6 jednakih dijelova i razvaljamo u kugle promjera cca 25 cm. Rubove okrenemo na unutra da bi dobili oblik brodića kao što vidite na slici.

Brodiće stavimo na pekač na kojem je papir za pečenje i premažemo ih s jajetom. Onda jednakomjerno po svim brodićima rasporedimo nadjev od sira. Pečemo 15 minuta na 200 stupnjeva da rubovi postanu zlatno pečeni.

Uzmemo iz pećnice i na sredini svakog brodića napravimo rupu u koju ulijemo jaje. Pečemo još dodatnih 5 do 6 minuta na 200 stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi i o vrsti pećnice koju upotrebljavate.
Prije nego servirate ukrasite još s koprom. Najbolje je da serviramo još toplo iako je jelo i drugi dan dobro.

Autor: Malinca Nastja

Želiš poslati svoj recept?