Neka vam alergija na gluten ne pokvari apetit!

Neka vam alergija na gluten ne pokvari apetit!

psenicna mokaCelijakija je bolest koja se pokazuje kao alergija na bjelančevinu gluten.

Sve to utječe na tanko crijevo koje više ne može probaviti gluten, zato ljudi s alergijom na gluten, ako uživaju namjernice koje sadrže gluten, pate od probavnih problema . Najučinkovitija terapija za to je da ljudi koriste samo hranu koja ne sadrži gluten. Gluten možemo pronaći u žitaricama: pšenici, piru, ječmu, kamutu, ražu o zobu. Bolest celijakija se razvija kao reakcija preosjetljivosti na gluten koji stanjuje resice sluznice tankog crijeva. To uzrokuje slabiju apsorpciju hranjivih tvari, među njima također vitamina i minerala. Bolest se pokazuje u obliku dugotrajnih probavnih smetnji i padu imunološkog sustava. Većinom igra ključnu ulogu nasljedstvo.

Koliko je česta alergija na gluten?

Istraživanja u svijetu su pokazala da je učestalost alergije na gluten poprilično visoka, za njom oboli jedan od 100 ljudi. Oboljeti mogu ljudi svih dobnih skupina, nije nužno da se s celijakijom već rode. Pokretačkih čimbenika može biti više i mogu biti jako različiti - od stresa, posljedica drugih bolesti, određenih lijekova ili komplikacija kod operacija. Unatoč tome da ljudi s alergijom na gluten ne smiju uživati od gore nabrajanih žitarica, vrlo lako mogu uživati sljedeće namirnice:
• morsku hranu,
• rižu, kukuruz, proso, heljdu,
• jaja i mlijeko te mliječne proizvode,
• voće i povrće, • sol i začine,
• šećer i med,
• čokoladu…

kruh brez glutenaDa li je alergija na gluten izlječiva? 

Na žalost je alergija na gluten kronička bolest koja se može savladati samo s glutenskom dijetom. Ako bolesnici s celijakijom i dalje uživaju hranu s glutenom može dovesti do ozbiljnih komplikacija i u razvoj mnogih ozbiljnih bolesti. Budući da sada na tržištu  ima mnogo proizvoda koji ne sadrže gluten, zapravo je puno lakše uživati u bezglutenskoj dijeti - zasladiti se možete sa suhim plodovima oblivenim s tamnom čokoladom, za doručak možete pojesti heljdi pahuljice s jogurtom i voćem ili si priuštite rižotu od smeđe riže s odabranim povrćem, svježim mesom i začinima iz ekološkog uzgoja. Ta vrsta prehrane je sigurno zdravija od namirnica koje sadrže gluten, tako da nema ništa loše u tome ako se bezglutenske dijete drže i ljudi koji nemaju alergiju na gluten, a željeli bih izgubiti pokoji kilogram. Sve proizvode u Malincinoj ostavi koje ne sadrže gluten možete pronaći na BEZ GLUTENA.

Pripremila: Malinca Nastja


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.