Ljekoviti čaj s matchom - je li alternativa kavi?

Ljekoviti čaj s matchom - je li alternativa kavi?

Većina nas započne jutro s nekim ritualom. Vjerojatno je dio toga šalica kave bez koje mnogi ne bi ni mogli zamisliti dan. No, budući da se kava često pije ujutro na prazan želudac to može izazvati neugodan osjećaj u želucu i intenzivan nalet energije, koji, nažalost, često popušta prije nego što krenemo na posao. Ali to ne mora biti slučaj. Šalica matcha zelenog čaja može učiniti vaša jutra mnogo ugodnijima i punim prave prirodne energije.

Što je uopće matcha čaj?

Matcha se izrađuje od najkvalitetnijih listova čajevca koji su 20 do 30 dana prije žetve prekriveni ceradama kako bi ih zaštitili od sunčeve svjetlosti. To potiče rast lišća čajevca koji zbog ovog postupka imaju bogatiju teksturu i okus. U žetvi se odabiru samo najkvalitetniji listovi, brzo ih ppare i tako zaustave fermentaciju. Takvi se listovi suše i čuvaju na hladnom mjestu čime se poboljšava okus matche. Osušeni listovi se kamenjem melje u karakterističan zeleni prah. U Japanu je matcho nazvan eliksirom besmrtnosti i počeo se konzumirati s ciljem poboljšanja zdravlja.

Matcha sadrži mnogo vitamina, minerala i antioksidanata koji u vašem tijelu čine štit protiv raznih bolesti. Postoje i brojni dokumentirani slučajevi s pozitivnim učincima u reguliranju razine šećera i kolesterola, usporavanju starenja i sprečavanju degenerativnih procesa u tijelu. Iako matcha ima sva ta ljekovita svojstva, većina ljudi je pije iz drugog razloga. Sadrži visok udio kofeina.

Različito djelovanje kofeina u kavi i matcha čaju

Kofein je poznat kao blagi stimulans koji stimulira središnji živčani sustav. Dobiva se iz zrna kave, listova čaja i kakao zrna. Ali djelovanje kofeina na tijelo uglavnom ovisi o drugim tvarima koje se nalaze u biljci. Zato je, na primjer, učinak kave na tijelo potpuno različit od učinka matchea.

Osim kofeina, matcha sadrži i antioksidante u obliku polifenola, u kojima dominiraju katehini i tanini, koji puštanje kofeina u tijelo čine mnogo sporijim i ravnomjernijim od kave. Na taj se način izbjegava brzi porast energije, praćen strmim padom energije, kao što je to uobičajeno kod kave. Umjesto neravnoteže energije kave, matcha vam pruža stalniju energiju koja traje dulje. Njegov učinak osjeća se 2 do 6 sati, tako da ga možete piti praktički u bilo koje vrijeme, osim kada idete u krevet. Pa - osim ako ne želite burnu noć sa svojom boljom polovicom.

A što se tiče kofeina, ne možemo ne spomenuti kortizol. Hormon stresa, koji se uvijek podiže prilikom pijenja kave može izazvati visok tlak i nervozu. Prema mnogim stručnjacima, zbog utjecaja kortizola ima smisla odustati od jutarnje kave.

Oko 8 sati ujutro naše nadbubrežne žlijezde počinju proizvoditi kortizol koji je ujutro najviši. Taj je postupak potpuno normalan i pomaže nam da lakše uđemo u novi dan. Ako se kortizol dodatno povisuje pijenjem kave, dugoročno može imati negativne učinke na naše tijelo i nadbubrežnu žlijezdu, koji mogu početi nepouzdano obavljati svoju jutarnju funkciju. Ali to vjerojatno ne želimo, zar ne?

To lako možemo izbjeći ako malo prilagodimo svoj jutarnji obred i uživamo u ukusnoj matchi umjesto kavi. Osim energije, pružit će vam osjećaj opuštenosti i povećanu koncentraciju i fokusiranost, što je još jedna od mnogih prednosti ovog zelenog napitka. Ako kasnije još uvijek žudite za kavom, priuštite si je bez grižnje savjesti nakon što vam razina kortizola blago padne i učinak kave je daleko manje destruktivan za vaše tijelo.

Kako pripremiti ovaj eliksir besmrtnosti?

Iako je matcha zeleni čaj, njegova je priprema nešto drugačija. Listovi mljevenog čaja u prahu nisu u vrećicama, kao što smo navikli kod redovitog čaja. Međutim, priprema ukusne matche vrlo je jednostavna i ima 3 koraka. U šalicu dodajte jednu žličicu matche, prelijte vrućom vodom i promiješajte. Prema izvornom japanskom receptu, matchu treba pomiješati s bambusovom metlom, ali možete koristiti drvenu žlicu.

Okus matchea prilično je sličan zelenom čaju, osim što je puniji i pomalo gorak. Za vaš slatki ukus, možete mu dodati i svoje omiljeno biljno mlijeko i zaslađivač.

Možete isprobati i Matcha Latte Mix

Za one koji bi željeli ponovno i svugdje osjetiti kremasti okus matche, u Malinci smo za vas pripremili Matcha Latte Mix koji, osim organske japanske matche, sadrži i bio kokosovo mlijeko u prahu i malo bio kokosovog šećera. Samo smjesu prelijete vrućom vodom i uživate u ukusnom i zdravom napitku.

Ako želite isprobati 100% organski matchu ili Bio Matcha Latte Mix, možete ih nabaviti na OVDJE.

Živjeli!

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.