Manjak željeza u trudnoći? Evo kako si pomoći!

Manjak željeza u trudnoći? Evo kako si pomoći!

Da li znaš da se u trudnoći potrebe za željezom udvostruče!

Pitaš se zašto?

Pa da vidimo…

Dodatno željezo je nužno za tvorbu hemoglobina potrebnog za povećani volumen krvi majke.

Isto tako je nužno za optimalan razvoj ploda.

Manjak željeza u trudnoći je čest problem s kojim se danas susreće sve više trudnica.

Ako za vrijeme trudnoće tijelu ne osiguramo dovoljno željeza nastupa slabokrvnost koju ne smijemo zanemariti.

Manjak željeza u trudnoći može izazvati raniji porod, rođenje djeteta s preniskom porođajnom težinom te postporođajnu depresiju.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak željeza su: nepravilan srčani ritam, slabost, blijeda koža, nesvjestica, kratki dah, bolovi u prsnom košu, hladne ruke i noge, glavobolje….

Ako si već bila trudna onda znaš da su to sve »normalna« stanja koja prate skoro svaku trudnicu i razloga za brigu nema.

Tijekom trudnoće ćeš uz redovne kontrole kod ginekologa, redovito kontrolirati i krvnu sliku pa će se manjak željeza brzo otkriti, a ti ćeš dobiti od svojeg liječnika upute kako povećati unos željeza.

A kako si možeš sama pomoći?

Zdrava prehrana ti može biti od velike pomoći u podizanju razine željeza u krvi, a ujedno će ti osigurati i pravilan razvoj budućeg novog člana u obitelji.

Željezo u hrani je od ključne važnosti i potrebno je povećati unos hrane koja je bogata željezom. Za što bolju apsorpciju željeza se posluži trikovima koje ti donosim u nastavku.

Tvoje tijelo ne može samo proizvoditi željezo zato mu moraš pomoći!

Ako misliš da je povećanje željeza tijekom trudnoće nemoguća misija, odmah ću te utješiti i reći da je itekako moguće.

Željezo se u hrani nalazi u velikom broju namirnica koje ti mogu pomoći da povećaš razinu željeza u krvi. U mnoštvu Malincinih recepata ćeš naći inspiraciju za pripremu ukusnih i željezom bogatih obroka.

A što konzumirati?

Željezo se u prehrani nalazi u dvije skupine izvora i dijelimo ga na:

  • hem željezo – nalazi se u hrani životinjskog podrijetla
  • ne-hem željezo - nalazi se u hrani biljnog podrijetla 

Hem željezo  se puno lakše i bolje apsorbira, dok se ne-hem željezo apsorbira slabije i teže. Bogat izvor željeza životinjskog podrijetla nalazimo u crvenom mesu, janjetini, svinjskim, goveđim, pilećim i ovčjim jetricama, piletini, ribi, tamnom purećem mesu, morskoj hrani ( srdele,škampi..).

Bogat izvor željeza biljnog podrijetla nalazimo u zelenom lisnatom povrću, grahoricama, heljdinoj kaši, sjemenkama (bučine, sezamove i suncokretove), kvinoji, tamnoj čokoladi i krumpiru. A popisu možemo još dodati i rajčicu, suho voće (grožđice, suhe šljive, suhe breskve), sušen timijan, soju, tofu i zobenu kašu.

Sigurno si već našla nešto po svom ukusu?