Na prirodan način u borbu protiv psorijaze

Na prirodan način u borbu protiv psorijaze

Psorijaza je kožna bolest koja uzrokuje crvene i ljuskave mrlje na koži prekrivene srebrnastim ljuskama. To je kronična i nezarazna upalna bolest koja ne samo da fizički opterećuje pacijente, jer koža svrbi i izaziva osjećaj nelagode, već uzrokuje i psihički stres, jer oštećena koža često snažno utječe na samopouzdanje pacijenata …

Psorijaza je bolest koja je mnogo češća nego što mislimo. Gotovo svatko od nas vjerojatno poznaje nekoga tko ima neki od oblika psorijaze, ali ako ne, vjerojatno ćemo prije ili kasnije sresti nekoga tko je ima.

Čak 125 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od ove bolesti, a osim kožnih problema, čak 30% ima psorijatični artritis koji zahvaća i zglobove i doista narušava kvalitetu života pacijenata.

Bolest se očituje na koži karakterističnim crvenkastim žarištima na koži koja se ljušte. Te se mrlje obično pojavljuju na laktovima, koljenima, tjemenu i donjem dijelu leđa, ali se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu. U nekim teškim slučajevima, bolest može zahvatiti cijelo tijelo. Budući da zahvaćena koža izgleda poput ljuskica, po njima je i psorijaza, odnosno ljuskavica, dobila ime.

Nezarazna misteriozna bolest …

Svi bolesnici s psorijazom prvenstveno žele da okolina zna da bolest nije zarazna i da je ponekad ne mogu u potpunosti izliječiti.

Uzrok bolesti nije dobro poznat, ali je vezan uz imunološki sustav, a svoj doprinos daje i genetika. Znanstvenici vjeruju da je uzrok najvjerojatnije kombinacija gena i okidača u okolišu, uključujući stres, određene lijekove i infekcije. Djeca oboljelih od psorijaze imaju 10% šanse da će i sama oboljeti od nje, a bolest se najčešće javlja u dobi od 15 do 35 godina.

Bolesnici s psorijazom imaju povećano stvaranje stanica kože. Stanice kože obično se formiraju i mijenjaju svaka 3 do 4 tjedna, a kod psorijaze taj proces traje samo oko 3 do 7 dana. Nakupljanjem stanica kože nastaju mrlje karakteristične za psorijazu.

Iako proces nije u potpunosti shvaćen, smatra se da je povezan s problemima s funkcioniranjem imunološkog sustava. Imunološki sustav je obrana tijela od bolesti i infekcija, ali kod osoba s psorijazom nehotice napada zdrave stanice kože.

Sve bolesnike karakteriziraju periodi poboljšanja pa opet pogoršanja, kažemo da se bolest javlja u ciklusima. Liječenje može biti lokalno ili sustavno steroidnim i nesteroidnim protuupalnim lijekovima, a pomaže i fototerapija.

Iznenadna izbijanja i poboljšanja

Poboljšanje kao i pogoršanje ove bolesti obično se događa iznenada. Ponekad prođu mjeseci bez ikakvih znakova bolesti, a onda iznenada opet izbije. Istraživanja su pokazala da neki čimbenici izazivaju psorijazu, uključujući razne infekcije, lijekove, alkohol i stres kao glavni čimbenik.

Kako bismo izbjegli infekcije, moramo održavati zdrav imunološki sustav. Preporuča se kvalitetna i uravnotežena prehrana koja treba uključivati ​​dosta svježeg voća i povrća te redovitu tjelesnu aktivnost. Alkohol je najbolje izbjegavati u potpunosti jer potiče upalne čimbenike u tijelu koji mogu izazvati psorijazu. Stres može biti veliki faktor i ponekad ga je teško izbjeći u potpunosti. Ali dobro je toga biti svjestan i učiniti što je više moguće da se njime ovlada. Takve mjere uključuju stvari koje volimo raditi i opuštaju nas, a možemo probati i meditaciju, svjesno disanje, sport, umjetnost…

Ako želimo uz pomoć dodataka prehrani izbjeći stres, možemo si pomoći kvalitetnim B kompleksom.

Vitamini B, osim što utječu na zdravlje kože i sluznica, imaju važnu ulogu za psihološko i neurološko djelovanje.

Neki pacijenti navode da se stanje pogoršava tijekom zimskih mjeseci, na što mogu utjecati promjene temperature kada je vani hladno, a u zatvorenom prostoru toplo i suho. Svoju kožu možemo njegovati i tako da je uvijek nakon tuširanja namažemo npr. jojobinim uljem i tako je zaštitimo, a kao odlična pomoć u borbi protiv psorijaze pokazalo se ulje konoplje.

Ulje konoplje prepuno je omega 3 masnih kiselina, koje su poznate po svom protuupalnom djelovanju. U narodnoj medicini također se smatra da ulje dobiveno iz drva kleke vrlo povoljno djeluje na psorijazu. Smolasto, tamno i gusto ulje treba pomiješati s istom količinom drugog, na primjer već spomenutog ulja jojobe ili konoplje, te nanijeti na zahvaćena mjesta.

Da li sunčanje zaista pomaže?

Jedan od najuniverzalnijih i najuspješnijih lijekova za psorijazu je sunčeva svjetlost. Istraživanja su pokazala da 20 minuta izlaganja suncu dnevno pomaže mnogim ljudima. Sunčeva svjetlost smanjuje aktivnost onih stanica kože koje proizvode citokine, odnosno tvari koje aktiviraju upalne procese u koži.

Omega 3No, moramo znati da je sunčanje dvosjekli mač i da još uvijek postoje smjernice koje kažu da se ne smijemo sunčati u vrijeme kada je sunce najjače, te da svakako trebamo koristiti kvalitetnu kremu sa zaštitnim faktorom koji će zaštititi našu kožu od štetnih utjecaja i smanjiti rizik od raka kože. Fototerapija pod liječničkim nadzorom je u ovom slučaju sigurnije rješenje, jer možemo točno odrediti koje ćemo zrake koristiti za zračenje i koliko dugo, kako bi to bilo sigurno za pacijenta.

Kako si još možemo pomoći?

Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju pozitivne učinke prirodnih preparata kao što su: glinene maske, neemovo ulje za mazanje te konzumiranje kurkume i MSM-a s vitaminom C, koji je prirodni izvor sumpora. Pozitivno utječe na kožu, a možemo ga pronaći u dodacima prehrani kakav je Mix za ljepotu. 

Znanstvenici su ustanovili da konzumiranje omega 3 masnih kiselina odlično pomaže ublažiti probleme uzrokovane psorijazom. 

Omega 3 pomaže kod simptoma, budući da smanjuje upale. Kada uđu u krvotok, djeluju na stanice tijela kao lubrikant. To može imati ljekoviti učinak na stanice kojima je to prijeko potrebno. To su moždane stanice i stanice koje čine zglobove. Omega 3 također može smanjiti upalu.

Kada osoba ima psorijazu, imunološki sustav daje upute stanicama kože da se nenormalno brzo regeneriraju. Nitko ne zna zašto se to točno događa. To rezultira crvenilom, upalom i suhim, ljuskavim dijelovima kože. Konzumacijom omega 3 masti ove je upale lakše kontrolirati, a nekima pomažu u potpunom ukroćivanju psorijaze.

Izvori omega masnih kiselina su riba, rakovi i alge. Manja količina može se dobiti i jedući chia sjemenke, lanene sjemenke, maslinovo ulje, no ovaj oblik omega 3 nije tako učinkovit kao onaj iz ribe i algi. Budući da se većina ovih namirnica ne konzumira u dovoljnim količinama, možemo si pomoći i dodacima prehrani.

Međutim, moramo biti oprezni da se odlučimo za prirodni oblik iz kontrolirane proizvodnje, koji će za tijelo i zdravlje biti u prikladnom obliku omega 3.

Na kraju treba još jednom spomenuti prehranu, jer istraživanja su pokazala da nekim pacijentima pomaže da jedu što više svježe hrane. Možda je to zbog većeg unosa svježih hranjivih tvari skrivenih u voću i povrću, ili u manje obrađenoj hrani. Svakako se isplati pokušati uključiti što više svježeg povrća i voća u svoju svakodnevicu.

 

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.