Uporaba kakao maslaca i sve o njemu

Uporaba kakao maslaca i sve o njemu

Kakao maslac je blijedo žuta mast dobivena s procesom hladnog prešanja zrna kakaa stabla Theobroma-cacao-Cocoa-300x259kakaovca koji raste na afričkom kontinentu i u Južnoj Americi.

Mještani plodove kakaovca beru tijekom cijele godine, suše ih na suncu dok ne omekšaju i dok njihova ljuska ne pukne. Nakon toga slijede procesi fermentacije, prženja i hladnog prešanja, a konačni proizvod je svjež kakao maslac.

Samo on ima blagi okus i opojni miris čokolade, glatku teksturu, te je vrlo opstojan. U čvrstom stanju je na temperaturama ispod 35 stupnjeva Celzija, zato ga u trgovinama možemo kupiti u obliku manjih tvrdih komada ili komadića. Sadrži mnoge hranjive tvari kao što su proteini, minerali, masne kiseline, ugljikohidratni, fitosteroli, vitamin E i K.

Kakao maslac je osnovna komponenta svake čokolade, služi kao sredstvo za njegu suhe kože i prirodnu preplanulost. Ako kakao maslac želite upotrijebiti za pripremu slastica, hranjivih krema ili nečega drugog ga prvo morate istopiti. Upotrijebite dehidrator ili dvije veće posude. U jednu natočite vrelu vodu, drugu napunite s komadićima kakao maslaca i stavite ju u zdjelu s toplom vodom, te povremeno promiješajte. Tako ćete dobiti kakao maslac koji će biti malo tamnije boje.

Ulijte masu kakao maslaca ču modeleM kako bi s njim lakše rukovali prilikom kuhanja ili njege, a možete ga i odmah upotrijebiti za pripremu domaćih slastica ili proizvoda za njegu – napravite pločice za masažu ili kremu uz pomoć drugih sastojaka kao što je kokosovo ulje, razna eterična ulja, zrna kakaa ili kukuruzni škrob.

Kakao maslac i njegova upotreba za kozmetičke svrhe

Kakao maslac je vrlo hranjiv i dugo opstojan, zato se ova dragocjena sirovina često koristi u kozmetičkoj industriji u proizvodnji raznih kozmetičkih proizvoda kao što su kreme za njegu lica, losioni za tijelo, kreme za i nakon sunčanja, balzami za usnice, kreme za djecu, šamponi, maske za lice i kosu, sapuni, itd.. Sadrži mnogo vitamina E koji ima antioksidativno djelovanje, te tako štiti kožu od oštećenja, njeguje ju, omekša, s istovremeno ima vrlo ugodan miris. Unatoč tome propušta štetne UV zrake, tako da nema ulogu zaštite od sunca.

Međutim ima izuzetnu sposobnost ublažavanja ozljeda kože ili opeklina koji nastanu zbog pretjeranog sunčanja, a pomaže i kod brže preplanulosti. Kakao maslac vrlo dobro vlaži kožu, omekša ju i vraća joj elastičnost, potiče regeneraciju, te istovremeno smanjuje manje nepravilnosti kao što su strije, bore i ožiljci. Uz redovitu uporabu možete spriječiti prerano starenje kože. S kakao maslacem u čistom obliku ili kao dio domaćih pločica za njegu s dodanim drugim sastojcima, se možete namazati prije ili poslije sunčanja, nakon tuširanja ili se izmasirat. Tijelo će vam biti zahvalno, duša opijena aromatičnim mirisom, a koža nahranjena i njegovana.

Korištenje kakao maslaca kod kuhanja i pripreme slastice

Kakao maslac je bitna komponenta čak i u kulinarstvu osobito kod pripreme raznovrsnih slastica. Kod kuće si možete sami pripremiti ukusnu čokoladu pomoću kakao maslaca, kakao praha i zaslađivača, a u masu možete po želji dodati orase, goji bobice, kakaova zrna ili sušeno voće. Vrlo su ukusni i čokoladni keksi, čokoladne glazure, prijesni sladoled od čokoladne, kod kojih se umjesto svih oblika masti jednostavno može upotrijebiti kakao maslac. Kakao maslac je odlično koristiti i kod pripreme smoothija, domaće vruće čokolade, te čokoladnih umaka za močenje sezonskog voća.


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.