Zašto sam se odlučila napraviti LCHF priručnik

Zašto sam se odlučila napraviti LCHF priručnik

LCHF (low carb – high fat) je oznaka za način prehranjivanja koji temelji na hrani bogatoj s mastima i siromašnoj s ugljikohidratima. U zdanje vrijeme je sve više pitanja na temu LCHF-a.

Potrebno je naglasiti da se radi o načinu prehranjivanja koji donosi dobre rezultate ako se držimo pravila LCHF načina prehranjivanja.

I sama sam probala dva mjeseca tu dijetu i moram priznati da su me rezultati oduševili – smršavila sam 3 kg i nivo energije je bio nakon dva tjedna viši neko inače. Moj cilj prošlo ljeto bio je probati dijetu o kojoj pričaju skoro svi. Priznajem, htjela sam i izgubiti kakav kilogram.

Prije nego sam sama krenula s tim projektom pročitala sam puno literature na temu LCHF prehranjivanja. Sama kod sebe sam zaključila da takav način prehranjivanja kod mene dugoročno ne dolazi u obzir jer jednostavno previše volim kuhinju mog dragog i jer sama volim probavati recepte i različite proizvode za Malincu. Dijeta je za mene bila kratkoročno dobra i par kilograma nisam dobila nazad.

Kada sam bila na LCHF dijeti pripremila sam si popis namirnica koje smijem konzumirati, isprintala sam si LCHF recepte iz Malincinog bloga, pripremila sam si okvirni tjedni jelovnik da bi tjednom čim manje vremena provela razmišljajući što ću kuhati i kupiti u trgovini. Kada sam sve to pokazala sestri Ani koja je već neko vrijeme na LCHF bila je oduševljena i rekla da bi i njoj trebao takav priručnik. I rodila se je ideja o LCHF priručniku s jelovnikom i receptima.

Držala sam se pravila da ne smije biti preteška i prevelika tako da ju jednostavno stavim u torbicu. Više puta sam imala problem da sam došla u trgovinu i kupila par namirnica i onda mi je ponestalo ideja što kupiti i što skuhati. Istovremeno sam htjela s priručnikom riješiti najčešća pitanja koje dobivamo od Malincinih kupaca:

  • Koje namirnice smijemo jesti?
  • Koji su tvoji najdraži LCHF recepti?
  • Kako odrediti pravi omjer između ugljikohidrata, masti i bjelančevina?
  • Koliko slastica na tjedan smijem pojesti?
  • Kako odrediti da svejedno ne unesem previše kalorija dnevno?

S nutricionisticom i Malincom Anom sam pripremila jednostavni tjedni jelovnik s pravim omjerom bjelančevina, masti i ugljikohidrata, dodale smo već isprobane recepte koje možeš naći na Malincinom blogu. Istovremeno i:

predstavile LCHF način prehrane,

pripremile smo ti popis namirnica koje smijemo jesti kod LCHF,
dodale popis sastojaka za kupnju za tjedni jelovnik.

Tako je nastao priručnik na 24 stranice s mekanim koricama primjeren za svaku torbicu odnosno torbu.

Namjerno u tjedni jelovnik nisam dodala LCHF slastice jer je i to jedan od problema s kojim se susrećuje puno ljudi kod tog načina prehranjivanja.

Uvijek treba paziti na zdravu mjeru kalorija i pri LCHF-u, zato slastice i prekomjerni unos masti otpada ako želiš pozitivne rezultate koje ta dijeta donosi. Dodala sam par mojih najdražih recepata za slastice da se za vikend ili posebne prilike malo počastiš.

Priručnik preporučujem svima koji kreću s LCHF prehranom (obično su to oni koji žele smršaviti, fali im energije, sportaši ili mnogi koji imaju zdravstvene probleme) i one koji su bez ideje kod sastavljanja LCHF jelovnika.

Svoj primjerak priručnika možeš naručiti OVDJE. Nadam se da će ti se sviđati kao i meni:)

Avtor: Malinca Nastja