Jabučne posudice s umakom od vanilije
SASTOJCI
Posudice:
* 2 lista vučenog tijesta
* 1 kg jabuka
* 25 dag šećera
* žličica mljevenog cimeta
* 15 dag grožđica
* 15 dag naribanih lješnjaka
* 2 žlice ruma
* istopljeno maslo za premaz
* šećer za posip
Krema od vanilije:
* 1 l mlijeka
* 20 dag šećera
* 5 dag brašna
* 4 jaja
* 5 dag gustina (škroba)
* 5 dag maslaca
* 1 žlica vanilije u prahu
* slatko vrhnje po potrebi (ako želimo da preljev bude više tekući)
OPIS POSTUPKA: Posudice: ogulimo jabuke, izribamo ih, dodamo šećer, cimet, grožđice, lješnjake i rum. Ostavimo za jedan sat da odstoji. Tijesto stavimo na radnu površinu i narežemo na kvadratiće. Nadjev još jednom promiješamo i razdijelimo na tijesto. Rubove tijesta premažemo istopljenim maslacem i posipamo sa šećerom u prahu. Krema od vanilije: šećer, brašno, škrob i jaja dobro promiješamo i izmiksamo u glatku smjesu. Zakuhamo mlijeko s vanilijom. Malo mlijeka izlijemo u pripremljenu mješavinu. Promiješamo i ulijemo nazad u mlijeko. Kuhamo i miješamo dok se masa ne zgusne i odvoji od posude. Maknemo s vatre i dodamo maslac da se istopi. Kremu možemo razrijediti sa slatkim vrhnjem. Na ugrijan tanjur prvo izlijemo kremu od vanilije, na nju položimo jabučnu posudicu. Posipamo sa šećerom u prahu i ukrasimo s listićima matičnjaka.
VRIJEME PRIPREME: 30 minut
RECEPT PRIPREMILA: Dvor Jezeršek
Komentari (0)