Izbjegavaš li i ti masnoće?

Izbjegavaš li i ti masnoće?

Misliš da su masnoće štetne za zdravlje? Ako je tvoj odgovor DA, danas ću te uvjeriti da je tome nije tako i da je to samo lažan mit. Ne, masnoće nisu štete. Masnoće su izuzetno korisne i nužne za zdravlje te optimalno djelovanje tijela. Naravno kod toga je važno koje masnoće i u kolikoj količini unesemo u tijelo. U našoj prehrani masnoće bi trebale pridonijeti 25-30 % energetske vrijednosti. Među ljudima je općenito rašireno mišljenje da su štetne za zdravlje. Masnoće su izuzetno važne jer su tijelu potrebne za normalno funkcioniranje naime u njemu imaju brojne važne uloge:


  • daju nam energiju (2x više nego bjelančevine i ugljikovi hidrati)

  • važne su za metabolizam vitamina A, D, E, K koji su topivi samo u masnoćama

  • ne utječu na djelovanje hormona pa tako niti na promjene u koncentraciji inzulina u krvi (to uzrokuje pojavu dijabetesa i prekomjerne tjelesne težine)

  • imaju neutralan pH,zato ne zakisele organizam

  • važne su za plodnost kod žena

  • izgrađuju stanične membrane

  • Važno je da u tijelo unesemo pravilan omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina 1:2. Uobičajenom prehranom u tijelo unesemo previše zasićenih masnoća zato je potrebno povećati unos namirnica bogatih s nezasićenim masnoćama. Među njima važno je istaknuti da su omega masnoće izuzetno važne jer su esencijalne. Naše tijelo ih ne može samo proizvesti zato im moramo unijeti putem hrane. U Malinci ostavi možeš pronaći širok izbor različitih namirnica bogatih masnoćama kao što su ulja i maslaci, a baš svaka namirnica je hranjiva i zdrava. V Malincini shrambi lahko najdeš široko ponudbo različnih živil bogatih z maščobami kot so olja in masla in prav vsako živilo je hranilno in zdravo. Ponudu zdravih ulja i maslaca možeš pogledati na ovom linku. Ne znaš kako upotrijebiti proizvode bogate zdravim masnoćama? Pročitaj si  još i članak: Usporedba zdravih ulja i Koji zdravi maslac izabrati.

    AVTOR ČLANKA: Malinca Tea


    Komentari (0)

    Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.