Heljdin kruh

Ocijeni sa 1 do 5:
(0)
Broj ocjena: 0

SASTOJCI:
* 500 g heljdinog brašna 
* 7 dcl vrele vode 
* 350 g bijelog pšeničnog brašna 
* 1 kocka kvasca
* 2 žličica soli 
* 100 ml mlijeka 
* 100 ml vode 
* 6 žlica ulja 
* 1 žličica šećera 
* 2 šake oraha 

OPIS POSTUPKA: Heljdino brašno stavimo u veću posudu i prelijemo vrelom vodom. Promiješamo i pustimo da se ohladi. U manjoj posudi zdrobimo kvasac, dodamo žličicu soli i prelijemo s 100 ml mlakog mlijeka. Dobro promiješamo i pustimo da naraste. Bijelo brašno prosijemo i dodamo dignuti kvasac i sol. Lagano promiješamo i dodamo ohlađenom heljdinom brašnu. Prelijemo mlakom vodom i uljem. Izmijesimo električnim mikserom. Ne miksamo predugo, kako masa ne bi postala ljepljiva. Tijesto pobrašnimo i pustimo da se digne na dvostruku količinu. U tavi popržimo orahe (bez ulja). Dodamo popržene orahe, promiješamo, prenesemo na pek papirom obložen pleh, te ostavimo još da se diže, sve dok kruščić ne narasta za polovicu. Pečemo na 190 stupnjeva cca. 40 minuta (vrijeme pečenja i temperatura ovise o vrsti pećnice). Pečen kruh zamotamo u suhu krpu.

VRIJEME PRIPREME: 30 min
RECEPT PRIPREMILA:
 
Malinca Andreja

Prethodni post
Slijedeći post