Sa cimetom do manje stresa: istina ili laž?

Sa cimetom do manje stresa: istina ili laž?

Zobena kaša s cimetomCimet je začin iznimnog mirisa i okusa. U svijetu je široko poznat u vrlo cijenjen. U kulinarske svrhe se vrlo često koristi jer ima svestranu upotrebu. Najradije se koristi u zimskom razdoblju, azimu si skoro ne možemo zamisliti bez mirisa po cimetu pa bio to miris svijeće ili kolača. Cimet nas i ugrije zato je odličan dodatak čaju, toplim smothijima i vrući čokoladi.

Ljekoviti učinci cimeta U prošlosti se je cimet koristio u ljekovite svrhe, danas su njegovi pozitivni učinci i znanstveno dokazani, a to su:


  • snižuje nivo šećera u krvi

  • daje nam energiju

  • smanjuje stres

  • miris cimeta poboljša funkcije mozga i pamćenje

  • Kako cimet djeluje na naše zdravlje? Cimet sadrži određene tvari koje imaju ljekovita svojstva.


  • Protuupalne tvari koje čuvaju zdravlje srca, štite krvne žile od negativnog djelovanja stresa, smanjuju bolove u mišićima i zglobovima

  • kalcij – smanjuje napetost i anksioznost te potiče djelovanje živčanog sustava

  • esencijalne masnoće jačaju imunološki sustav i uspostavljaju zdravu probavu

  • Gdje ga sve možemo koristiti? Cimet ima svestranu upotrebu zato ga možemo dodati skoro posvuda: u pahuljice, svježe ocijeđen jabučni sok, jogurt, jela s piletinom ili janjetinom, u slane ili slatke namaze itd. OD cimetovih štapića si možemo pripremiti i čaj tako da ih nekoliko minuta kuhamo u vrućoj vodi. S cimetom si možemo pripremiti jednostavan, zdrav, hranjiv obrok odličan za doručak, večeru ili užinu.

    Recept: Zobena kaša s cimetom, bananom i jabukama  

    Sastojci:

    * ½ banane

    * ½ jabuke

    * 2 dl zobenog mlijeka

    * 50 g zobenih pahuljica

    * žličica meda

    * prstohvat cimeta

    Zobene pahuljice stavimo u vruće mlijeko i kuhamo 15 minuta dok ne dobijemo gustu smjesu. Ostavimo da se malo ohladi i dodamo med te dobro promiješamo. Bananu  izgnječimo s vilicom i umješamo ju u kašu. Tako pripremljenu kašu prelijemo u posudicu,na vrh dodamo jabuku izrezanu na male komadiće i posipamo s cimetom. Više recepata s cimetom možeš pogledati OVDJE.


    Komentari (0)

    Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.