Celijakija znači živjeti s prilagodbama

Celijakija znači živjeti s prilagodbama

Celiakija je kronična bolest probavnog sustava koja većinom zahvati tanko crijevo, a za koju je značajna intolerancija na gluten.  Unatoč tome da je to vrlo česta bolest i da od nje obolijeva sve više i više ljudi, o njoj se još uvijek premalo zna i govori. Brojni uopće niti ne znaju da ju imaju, a posljedice mogu biti vrlo opasne, zato je vrlo važno da o se o njoj što više govori i da slušamo vlastito tijelo.

Svim bolesnicima s celijakijom zajedničko je to da su osjetljivi na gluten koji je i glavni uzrok za nastanak te autoimune bolesti. Ubraja se među njih jer naš vlastiti imunološki sistem, zbog prisutnosti glutena, reagira pretjerano odnosno nepravilno. Zbog prisutnosti glutena dolazi do oštećenja probavnog sustava, a posljedično dolazi i do nepravilnog usrkavanja hranjivih tvari koje su vrlo važne za ljudski organizam.

Simptomi su brojni i vrlo različiti. Ne postoje dvije iste osobe koje bi imale iste probleme. Simptomi su ovisni od starosti bolesnika, trajanja i stupnja razvoja bolesti. Možemo istaknuti simptome koji se najčešće pojavljuju a to su: česti, obilni i masni proljevi s neugodnom mirisom, nadutost, povraćanje, mršavljenje i nedostatak apetita. Kod odraslih su česti i netipični znakovi kao što je slabokrvnost zbog nedostatka željeza te bolovi u kostima. Najsigurniju dijagnozu možemo postaviti biopsijom sluznice crijeva.

Liječenje je s jedne strane jednostavno, a s druge komplicirano. Celijakija zahtjeva doživotno izbjegavanje unosa glutena što nazivamo bezlutenska dijeta. Zbog nje se oboljeli moraju odreći brojnim namirnicama koje su prije voljeli jesti. Gluten je vrlo jeftin zato ga proizvođači hrane često koriste. Posljedično je postao i sastavni dio bojila, konzervanasa i aditiva koji se nalaze skoro u svakoj namirnici te utječu na njihov oblik, kompaktnost i okus. Oboljeli od celijakije mogu koristiti neke žitne namirnice (riža, heljda, kukuruz, proso), mlijeko, meso, ribe, voće i povrće, jaja, šećer itd. Moraju izbjegavati neke vrste žitarica, paštete, suhomesnate proizvode, sojin umak, kuskus, kruh, tjestenine, peciva i kekse – sve što je proizvedeno od pšenice, raži, kamuta, ječma i zobi.

Kod svake namirnice moraju provjeriti sastojke da slučajno ne sadrži bojila, konzervanse i slične dodatke pšeničnog izvora. Bezglutenska dijeta obuhvaća upotrebu bezglutenskog brašna, a također postoje i drugi bezglutenski proizvodi koje možemo kupiti u specijaliziranim trgovinama. Celijakija je neozdravljiva bolest zato je doživotni pratilac. Ali život ne prestaje s celijakijom, ona samo zahtjeva određene prilagodbe u prehrani. 

PRIPREMILA: Sanja B.


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.