S camu camujem do zdravlja - bogat izvor vitamina C

S camu camujem do zdravlja - bogat izvor vitamina C

camu-camu1Južnoameričke tropske kišne šume su dom grmolikih stabala camu camu koji raste tik uz vodu i u vodi, a prvi put rodi plodove tek nakon nekoliko godina rasta. Plodovi camu camu su bombice, te su izvanredan izvor vitamina C - sadrže čak trideset puta više vitamina C za razliku od naranče. Tisućljeća su prisutne u medicini domorodaca koji zrele bobice veličine masline beru i posuše, te ih koriste tijekom cijele godine za različite svrhe. Ljubičasto-crvene su boje, a posušene i samljevene poprime smeđu boju. Imaju oštar okus ali prihvatljiv za većinu ljudi.

Sastojci camu camu jagoda u prahu iz ekološke proizvodnje

Camu Camu jagode sadrže puno različitih elemenata kao što su kalcij, kalij, željezo, fosfor.  Sadrže čak i aminokiseline valin, serin, i leucin, a u tragovima i vitamine tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3). Bogate su antocijanima koji djeluju kao antioksidansi, te bioflavonoidima i aminokiselinama.

Vitamin C - unatoč činjenici da se nakon sušenja izgubi veći dio vitamina C, prah i osušeni plodovi sadrže više vitamina C nego bilo koja druga biljka. Djeluje kao snažan antioksidans koji štiti naše stanice od štetnih slobodnih radikala i tako neutralizira njihov djelovanje. Uz redovitu uporabu povećava apsorpciju željeza u tankom crijevu i time pozitivno djeluje na anemiju.

Valin je esencijalna aminokiselina koju naše tijelo ne može sintetizirati nego ju u organizam  moramo unijeti  s hranom. Valin je odgovoran za očuvanje mišićnog tkiva, ima i važnu ulogu kod optimalnog djelovanja živčanog sustava i funkcija mišljenja.

Kalij – vrlo je važan za optimalno djelovanje našega srca i bubrega. 100 g camu camu jagoda sadrži više od 70 miligrama kalija.

Leucin je aminokiselina koja je odgovorna za rast i regeneraciju mišića, te potiče sintezu hormona rasta.

Serin je neesencijalna aminokiselina koja je važan faktor u razgradnji proteina i polipeptida.

Flavonoidi su inhibitori štetnih bakterija i virusa. Štite nas od kardiovaskularnih bolesti, brinu se za pravilnu gustoću i zdrav protok krvi u našem tijelu.

Galna kiselina ima protugljivična, antivirusna i antioksidativna svojstva. 

Elagična kiselina
– također ima antioksidativna svojstva te je vrlo učinkovita kod šećerne bolesti.  

Upotreba camu camu jagoda u prahu iz ekološke proizvodnje


Svježi plodovi imaju kiseli i gorak okus zato se u prehrani upotrebljavaju suhi mljeveni plodovi s većom koncentracijom hranjivih tvari. Camu camu bobice u prahu iz ekološke proizvodnje su idealni sastojak sokova od voća i povrća te smoothija kojima daje osvježavajući okus. Neki ga čak dodaju u prijesni sladoled ili ga jednostavno smiješaju u čaši vode. Preporučuje se postupno povećavati dozru jer veći unos može uzrokovati proljev.

Svestrana hrana za ublažavanje tegoba i izvrsna prevencija

Bogati hranjivi sastojci jačaju djelovanje i poboljšavanju funkcije mozga, vida, srca, jetre i kože.

Camu camu bobice u prahu organske proizvodnje su jedinstvene za ublažavanje sljedećih bolesti i tegoba:

• astme i prehlada,

• arterioskleroze,

• virusnih bolesti,

• depresije,

• parodontitisa,

• hepatitisa

• neplodnosti,

• migrenske glavobolje,

• zubobolje,

• Parkinsonove bolesti,

• drugih bolesti koje su uzrokovane djelovanjem toksičnih slobodnih radikala.

Preventivno konzumiranje camu camu jagoda nam omogućuje:

• bolji vid,

• jači imunološki sustav,

• čvršću i ljepšu kožu

• ublažavanje raznih upala,

• lakše prevladavanje stresa

• učinkovitiju borbu protiv virusa

• povećanu proizvodnju kolagena, a time jače vezivo

• bolje opće osjećanje

• pojavu rjeđih vrsta raka (rak kože, rak vrata maternice i rak dojke)

• niži krvni tlak,

• manju vjerojatnost kardiovaskularnih bolesti,

• prevenciju makularne degeneracije povezane sa starenjem, ...

AUTOR: Malinca Nastja


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.