Prirodno liječenje i kuhanje s brusnicama

Prirodno liječenje i kuhanje s brusnicama

Brusnice su različite vrste zimzelenih grmastih biljaka roda Oxycoccos. Imaju crvene jagode te uspijevaju na kiselim tlima sjeverne hemisfere gdje je hladnije podneblje. Najveći proizvođači brusnica nalaze se u predjelima Sjeverne Amerike i Kanade, Sjeverne Europe i Azije. Kod nas ih možemo naći na čistinama visoravni na nadmorskoj visini od oko 2.500 metara. Brusnice imaju iznimnu hranjivu vrijednost te sadrže puno aktioksidansa zbog čega su vrlo popularne tako u prehrambenoj kao i u farmaceutskoj industriji.

Brusnice i njihovi ljekoviti učinci

Brusnice su pravo bogatstvo minerala, vlakana i vitamina. Sadrže najviše vitamina C zbog kojeg imaju kiselkasto-trpak okus, a od ostalih vitamina u većim količinama sadrže vitamin A, B1, B2, B3 te K. Najvažniji minerali u brusnicama su kalcij, magnezij, kalij, natrij te fosfor. Osim toga brusnice sadrže i šećere (glukozidi) te antioksidans lutein koji ima važnu ulogu za ljudski vid jer sprječava nastanak sive mrene i promjena na žutoj pjezi. Brojni sastojci važni su za sprječavanje brojnih bolesti a što je posebno važno preventivno štite tijelo tako da: - jačaju prirodni imunitet - štite probavni sustav od napada gljivica i bakterija, sprječavaju nastanak želučanih čireva te poboljšavaju probavu - liječe i sprječavaju upalu mokraćnih putova (mjehura i bubrega) prije svega upale uzrokovanih infekcijom s bakterijom E.Coli te sprječavaju nastanak bubrežnih kamenaca - smanjuju povišenu tjelesnu temperaturu - ubrzavaju krvotok, sprječavaju nastanak bolesti srca i krvnih žila, snizuju nivo kolesterola u krvi, snizuju krvni tlak. - obnavljaju stanice, smanjuju rizik od nastanka nekih vrsta raka kao što je rak debelog crijeva, prostate i raka dojke - učinkovito sprječavaju karijes te probleme s desnima - poboljšavaju opće osjećanje - odlična su alternativa za antibiotike - pomažu kod gubitka apetita i slabokrvnosti - sprječavaju začepljenje krvnih žila, liječe aterosklerozu te istovremeno smanjuju mogućnost nastanka srčanog infarkta - mogu ih koristiti trudnice i dojilje. Brusnice su zbog svojih ljekovitih sastojaka poznate kao čudotvorno ljekovito voće i kao izvor mladosti. Mnoga istraživanja dokazala su njihove blagotvorne učinke na pomlađivanje tijela za što su najzaslužniji antioksidansi. Karakteristika antioksidansa je sprječavanje oštećenja tkiva uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala. Brusnice djeluju ljekovito i kod osoba koje pate od gubitka pamćenja te kod starijih ljudi koji imaju ograničene kognitivne sposobnosti zbog upale živčanog tkiva. Trenutno traju istraživanja koja imaju pozitivne rezultate da brusnice odlično djeluju na usporavanje napredovanja Alzheimereve i Parkinsonove bolesti a također i preventivno.

Brusnice i njihova upotreba u kulinarstvu

U kulinarstvu su brusnice poznate kao namirnica sa svestranom upotrebom, naime iz njim možemo pripremiti ukusan sok, ljekovit čaj, marmeladu, umak od brusnica itd. Suhe plodove brusnica možemo upotrijebiti kao dodatak žitaricama, jogurtu, voćnim napitcima, sokovima, smoothijima, raznim kolačima ili ih možemo koristiti samostalno. U Kanadi i Americi koriste se i za proizvodnju vina. Samo 5% brusnica prodaje se u obliku svježih bobica koje imaju kiseli i gork okus zato im mnogi dodaju zaslađivače.

Članak napisala: Malinca Nastja


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.