Superbiljke ili adaptogeni

Superbiljke ili adaptogeni

Imaš loš dan? Čeka te puno obaveza koje ne mogu čekati, na ulici baš u nezgodnom trenutku sretneš susjedu koja je željna razgovora, a ti nemaš vremena otići ni u trgovinu, a kamoli čavrljati o vremenu. Jednostavno ti se čini da bi tvoj dan morao trajati 48 h.

Sve su to situacije s kojima se svakodnevno svi susrećemo i to je naš sastavni dio života. Važno je samo kako se nosimo sa tim situacijama i koliko dozvoljavamo stresu da utječe na nas. Činjenica je da koliko se mi trudili, stres ipak ostavlja negativne posljedice na naše zdravlje. Stres ne uzrokuju samo događaji koji utječu na nas psihološki, stres uzrokuju i fizički napori za vrijeme sportskih aktivnosti ili drugih fizičkih aktivnosti.

Što su superbiljke?

Superbiljke ili adaptogeni djeluju na način da svoj učinak »adaptiraju« ili  prilagode potrebama tijela. Na svakog pojedinca djeluju individualno, a organizmu pomažu ostvariti ravnotežu tako da djeluju na ona mjesta u našem organizmu gdje ne postoji uravnoteženost.

Adaptogeni u medicinskom travarstvu služi kao izraz za odabrane biljke i prirodne spojeve za prevladavanje stresa, starenja i kroničnih bolesti. Zvuči presavršeno ,no  superbiljke doista i djeluju na tako inteligentan način. U tijelu uspostave ravnotežu, opskrbljuju dodatnom energijom i pomažu eliminirati negativne posljedice stresa.

Svojim pozitivnim djelovanjem mogu produžiti život i zato ih i nazivamo superbiljkama. Utječu na naš mentalno i psihičko stanje tako da nam pomažu u regeneraciji organizma kod kratkotrajnih i dugotrajnih stresnih perioda. Uz pomoć superbiljaka takve situacije bolje podnosimo.

Super moć biljke

Sposobnost opstanka ovih biljaka koje rastu u ekstremnim klimatskim uvjetima ima sličan pozitivan efekt djelovanja na ljudski organizam. Adaptogeni pomažu uspostaviti ravnotežu i normalan rad organizma te podižu razinu »energije« našeg tijela.

Djeluju kao metabolički regulatori koji svojom sposobnošću prilagodbe organizmu pospješuju oporavak od stresa i povoljno utječu na imunološki sustav. Brane nas od virusa, bakterija, teških metala, uravnotežuju razinu kisika pri promjeni nadmorske visine te isto tako pomažu kod prilagodbe različitim vremenskim uvjetima ( visinska bolest).

Istraživanja su pokazala da adaptogeni mogu utjecati na smanjenje umora, povećanje koncentracije, ublaživanje depresivnih stanja i anksioznosti. Također mogu biti od velike pomoći kod fizičkih napora i psihičkog stresa uzrokavanog na poslu, školi ili fakultetu.

Kako djeluju superbiljke?

Njihovo djelovanje utječe na povezanost moždanih stanica te hormonalni sustav, npr. nadbubrežne žlijezde koja luči stresne hormone. Djeluju na tzv. HPA os gdje su povezani hipotalamus, hipofiza i nadbubrežna žlijezda. Na relaciji HPA osi tako naime dolazi do smetnji i poremećaja koji su uzrok problemima sa spavanjem, niskom libidu, lošem imunološkom sustavu, povišenom šećeru u krvi i problemima sa štitnjačom. Sve te smetnje vode u brojne bolesti, autoimune bolesti i izgorjelost.

Naše tijelo pod stresom prolazi kroz tri faze. Prva faza je reakcija tijela na stresni događaj, druga je otpor ili faza priagodbe kada  tijelo počne uspostavljati prirodnu kemijsku ravnotežu odnosno homeostazu. Treća faza je iscrpljenost ili izgorijelost.

Adaptogeni u superbiljkama produžuju drugu fazu intervala prilagodbe na faktor stresa i spriječavaju izgorjelost ili ju ublaže. Isto tako smanjuju osjetljivost na okidače stresa što znači da će stres ublažiti ili do njega zapravo neće niti doći.

Koje su to superbiljke i njihova svojstva?

Maca

Maca potječe s područja Perua i Bolivije, gdje je već tisućljećima hrana i lijek stanovnicima Anda. Prah korijena mace u carstvu Inka je bio važan izvor snage i libida. Obiluje vitaminom C, željezom, kalcijem, magnezijem, bakrom i aminokiselinama – glicin i arginin.

Arginin pomaže u opskrbi naših mišića kisikom te pri većoj fizičkoj izdržljivosti. Superbiljka koja daje moć je idealna za sve koji se bave sportom. Krijepi naš imunološki sustav, spriječava izgorjelost nadbubrežne žlijezde i održava razinu šećera u krvi.

Maca je odlična za ravnotežu hormonalnog djelovanja kod smetnji u menopauzi, PMS-u i menstrualnom ciklusu. NJezino djelovanje utječe na proizvodnju estrogena i testosterona.

Važan je izvor snage i energije pa je odlična zamjena kavi gdje na prirodan način postižemo višu razinu energije u tijelu bez unosa kofeina. Maca pomaže tijelu uspostaviti  obrambeni štit i štititi ga od stresa. Konzumiranjem mace postiže se bolja koncentracija, bolje pamćenje i bolja intelektualna sposobnost.

Preporuča se svima koji su u periodu većeg psihičkog i fizičkog napora, posebno sportašima i rekreativcima.

Ašvaganda

Ashwagandha je jedna od najpoznatijih ayurvedskih biljaka koja pripada kategoriji rasajana (pomlađivaća organizma) i ima široki spektar djelovanja.

Aswhagandha bukvalno znači „miris konja“ (od sanskrtskog:  ashwa – konj, gandha – miris), jer njezin miris podsjeća na miris konja.

Čudesna superbiljka  za koju vrijedi tvrdnja da je prirodni antidepresiv. Odlična je za smirenje te kao »eliksir« pomlađivanja. Pozitivno utječe na sve procese u ljudskom tijelu , a svoje djelovanje prilagođava stanju organizma.

Ako imamo probleme sa depresijom na nas će utjecati pozitivno, a ako su naše tegobe vezane za iscrpljenost pružit će nam dodatnu energiju. Vrlo je dobra kao sredstvo za smirenje kod svih koji imaju probleme sa spavanjem i nemirom.

Brojna istraživanja su dokazala da konzumacija ashwagande štiti od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, pomaže kod učenja i sposobnosti pamćenja, te je snažan antioksidant koji štiti od mnogih upala.

Pomaže boljem i bržem napretku ostvarivanja rezultata kod sportaša gdje je važan faktor pri izgradnji mišićne mase i otopanju viška kilograma. Njezina moć djelovanja pozitivno  utječe na kosti i zglobove, a isto kao i maca pozitivno djeluje na reproduktivne organe i libido. Pomaže kod hormonalnog disbalansa i vraća organizmu hormonalnu ravnotežu.

Rodiola ili ružičasti žednjak

Ova biljka poznata je još kao zlatni korijen, a istraživanja su je svrstala u sami vrh biljaka koje imaju najbolje djelovanje u borbi protiv depresije. Biljka se već stoljećima upotrebljava na području Azije i Skandinavije, a raste i u europskim planinskim područjima. Planinari ju često vole koristiti za ublažavanje visinske bolesti,a prepoznati ju možemo po debelim mesnatim listovima i žutom cvijetu koji ima miris po ružama. Taj miris izvire od korijena ove superbiljke koja se zato i naziva ružičasti žednjak.

Korijen rodiole se često koristi za povećanje izdržljivosti kod sportskih i fizičkih napora jer smanjuje osjećaj umora. Zaslužan je za bolju sposobnost učenja, spriječava glavobolju i utječe na održavanje normalnog srčanog pulsa. Postoji i uvriježeno mišljenje da spriječava starenje i produžuje život.

Još jedan pozitivan učinak ove superbiljke je jačanje imunološkog sustava i bolja koncentracija. Preporučuje se svima koji obavljaju smjenski i noćni rad kao dodatna potpora mentalnim funkcijama organizma i negativnom utjecaju na porušen bioritam. Snižava vrijednosti šećera u krvi što pogoduje svima koji pate od diabetesa, a sadrži i spojeve koji pozitivno djeluju u borbi protiv raka.

Šisandra

Schisandra je biljka koja raste na sjeveru Kine i istoku Rusije, sve više se uzgaja i u našem podneblju. Njezini plodovi su crvene bobice i smatraju se jednim od najstarijih kineskih biljnih lijekova. U tradicionalnoj kineskoj medicini bobice ove biljke koristile su se uglavnom za liječenje plućnih i bubrežnih bolesti, bolesti jetre, ublažavanje pretjeranog znojenja te u liječenju oboljenja mokraćnog i reproduktivnog sustava. Pozitivno djeluje na anksioznost, stres i depresiju. Biokemijski spojevi schisandre učinkovito djeluju u borbi sa Alzeheimerovom bolesti kao i Parkinsonovom bolesti.

Bobice imaju snažno antioksidativno djelovanje jer štite pred slobodnim radikalima, jačaju prirodnu otpornost organizma, poboljšavaju rad metabolizma i štite srce što potvrđuje i kineska tradicionalna medicina. Slično kao i druge superbiljke i schisandra ima pozitivan učinak na razinu kortizola što dovodi do kvalitetnijeg noćnog spavanja. Koristi se i za očuvanje lijepe i mladolike kože te opskrbljuje kožu i tijelo potrebitim tvarima.

Brahmi

Ovu superbiljku odlikuje teza da na um djeluje balansirajući lijevu i desnu stranu mozga te tako poboljšava tri funkcije uma, a to su : sposobnost učenja, pamćenja i prisjećanja. Istraživanje provedeno u Australiji dokazuje da Brahmi ima pozitivan učinak kod bržeg i lakšeg učenja, kod brzine obavljanja zadataka koji zahtjevaju visoku razinu misaonih procesa te kod boljeg pamćenja i smanjenja stresa.

U Indiji ga koriste stoljećima za ublažavanje simptoma Alzheimerove bolesti. Brahmi u svom kemijskom sastavu sadrži spoj koji utječe na moždane stanice tako što ih obnavlja. Sadrži mnogo hranjivih tvari koje koriste našem tijelu i potiču bolje djelovanje imunološkog sustava.

Preporuča se svima  koji boluju od dijabetesa za održavanje normalne razine šećera u krvi.

Konzumaciji brahmia treba pristupiti oprezno u primjeru planiranja trudnoće, može utjecati na plodnost kod muškaraca no istodobno ne utječe na razinu testosterona i libida. Biljka se koristi i kao maska za kožu i kosu jer ima pozitivan učinak na probleme sa vlasištem i prhuti, na stanice i kožu djeluje regenerativno. 

Gljive Čaga i Reishi – kraljice sa adaptogenim svojstvima

Reishi djeluje protustresno te ima pozitivan utjecaj na spavanje. Na naš imunološki sustav djeluje snažno i osigurava nam da ne obolimo. Reishi gljivu nazivaju još i gljivom besmrtnosti, a u kineskoj medicini je više od 2000 godina značajna po tome što su od nje izrađivali tzv. «eliksire« mladosti.

Djeluje protuupalno, a prema nekim istraživanjima ima sposobnost uništenja rakastih stanica te pozitivan učinak u borbi protiv tumora. Gljiva reishi je vrlo snažan antioksidant koji potiče bolji rad srca i djeluje kao antidepresiv.

Čaga je parazitska gljiva koja raste na brezi,a izgledom je nalik na izbrazdanu koru. Najviše je zastupljena u ruskoj i istočnoeuropskoj medicini. Kao i reishi, snažno djeluje na imunološki sustav te popravlja opće zdravstveno stanje. Njezino djelovanje je protuupalno, antibakterijsko i protuvirusno. Isto tako ima sposobnost uništavanja rakastih stanica što je velikim udjelom povezano činjenicom da dijelove  stanice štiti od slobodnih radikala. Dobro ju se podnosi tijekom konzumiranja, ali ipak se preporuča oprez onima koji su alergični na brezu. Poseban oprez savjetuje se svima koji boluju od dijabetesa te imaju propisanu terapiju  lijekovima za snižavanje šećera u krvi kao i pacijentima sa antikoagulantnom ili antitrombocitnom terapijom.

Superbiljke su dragocjen dar prirode

Priroda nam nudi i omogućava razne alternativne metode samoizlječenja, a velikom zaslugom nam u tome pomažu i biljke kao potpora u borbi protiv stresa i depresije. Djelovanje superbiljaka pomaže kod regeneracije imunološkog sustava, hormonalne ravnoteže, bistrijeg uma i nebrojeno mnogo fizičkih i mentalnih procesa u svrhu boljeg zdravstvenog stanja svakog pojedinca.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.