Sa sikavicom čistimo jetru

Sa sikavicom čistimo jetru

Legenda kaže, da je djevica Marija  tražila miran kutak gdje bi mogla podojiti svoje dijete. Sklonište joj je ponudio OSAT koji je majku štitio s bodljikavim listovima, na nju je kapnulo par kapljica mlijeka i zato imaju listovi Sikavice odnosno Marijinog osata još danas bijele listove. Sikavica spada u obitelj. Glavočika i raste do 150 cm visoko, krase ju cvjetovi. Najbolje uspijeva na sunčanim i suhim kamenim područjima kao i na pašnjacima. Spominje se u srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju, već tada su znali da blagotvorno utječe na djelovanje jetre.

Liječi i sprječava razvoj bolesti jetre

Jetra su jedan od najbitnijih organa, u njemu se metaboliziraju ugljikovi hidrati, bjelančevine i masti, osim što tvore žuč koji je bitan za probavu oni pomažu i kod uklanjanja štetnih tvari iz tijela što zovemo detoksikacija. Iako mora nam biti jasno da ljekoviti sastojka silimarin koji djeluje ljekovito na jetra, sadrži samo sjeme Sikavice a ne cijela biljka. Sjemenje Sikavice potiče izlučivanje žuči i pomaže sprječiti ili izliječiti bolesti jetre koje uzrokuju razni toksini. Toksine unašamo u tijelo sami (npr. alkohol) ili aktivne toksine koji nastanu kao posljedica nepravilnog djelovanja jetre ili upale jetre. Sikavica funkcionira kao antioksidant, štiti jetru i obnavlja ju, pomaže pri normaliziranju previsoke količine jetrenih enzima, štiti pred bolestima jetre itd. Tu višenamjensku biljku su u zdravstvu upotrebljavali i za druge vrste zdravstvenih problema.

Višenamjenska ljekovita biljka

Neki doktori upotrebljavali su Sikavicu za uklanjanje glavobolje i migrene, za to su upotrebljavali posušene cvjetove i listove biljaka od kojih su radili čaj. Sikavica je navodno pomagala ublažiti simptome ljuskavice, olakšavala je hemoroide, pomagala je kod problema s krvnim žilama, po novijim istraživanjima sprječava nastanak raka prostate, snižava nivo šećera u krvi i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Iz mljevenih sjemenki možemo napraviti napitak ili ih konzumirati sirove.