Prednosti kokosovih vlakana u vrtlarstvu

Prednosti kokosovih vlakana u vrtlarstvu

Kokosova vlakna dobivamo iz unutrašnjosti kokosovih ljuski i predstavljaju prirodni nusprodukt obrade kokosa. Gruba jača vlakna se već godinama upotrebljavaju za izradu špagi, gradbenih materijala, madraca … Nježnija i tvarima bogatija vlakna zadnjih su godina prava revolucija u vrtlarstvu.

U našim vrtovima obično imamo pješčana ili glinena tla. Pješčana tla su lagana i propusna zato su ispostavljena suši. Takva tla moramo temeljito i često zalijevati. Većinom su osiromašena organskim i hranjivim tvarima. Glinena tla je teško obrađivati, nisu dovoljno prozračna, a korijeni biljaka često trunu. Kako bi poboljšali vrtno tlo preporučljiva je upotreba organske zemlje koja glineno tlo učini mekanijim i lakšim, a u pješčanom tlu učinkovito pomaže zadržati vodu i hranjive tvari čak do 50%. Njihov glavni sastojak su kokosova vlakna koja ne sadrže teške metale i zato s pravom kažemo da je organska zemlja od kokosovih vlakana izvrstan izbor za vrt i sadnju. Kokosovo vlakno je za vrt idealan izbor istovremeno i za sjetvu, presađivanje i sadnju bilo koje biljke.

Zašto su kokosova vlakna najbolji ekološki izbor za vrt?

  • Kokosova vlakna za razliku od treseta predstavljaju obnovljivu sirovinu koja nastane kao nusprodukt. Nastane iz odumrlih biljnih dijelova koji zbog nedostatka zraka ne raspadnu u humus nego se u procesu promijene u treset. Proces traje jako dugo i mjeri su u stoljećima.
  • Budući da se radi o nusproduktu, dobivanje vlakana ne uzrokuje štetu okoliša kao npr. pri kopanju šote.
  • Zbog činjenice da se prodaju u potpuno suhom i stisnutom stanju, kokosovo vlakno ne sadrže bolesne organizme.
  • Ne sadrže niti teške metale koji se javljaju u šoti. Zato što je proces nastajanja treseta izvanredno dug i zato što se većina treseta nalazi u blizini industrijskih središta na sjeveru Europe, u tresetu se često nalaze jako visoke vrijednosti teških metala.

Kokosova vlakna za sadnju posljednjih su godina postala prava revolucija u vrtlarstvu.

Veće prednosti kokosovih vlakana

Kokosova vlakna imaju i brojne druge prednosti. Zbog toga što omogućuju odlično zadržavanje vlage i istovremeno dobru drenažu, odlično su rješenje vlage u vrtu.

Zbog svoje prozračnosti i zadržavanja vlage predstavljaju odličan izbor za poboljšavanje svih vrsta vrtnog tla. Posebno popularna su u visokim gredama jer zbog svoje prozračnosti omogućavaju brže zgrijavanje i usjeve već na proljeće. Upotrebljavamo ih i za prekrivanje tla jer su korisna za nadzor korova u vrtu. Budući da se radi o biorazgradljivom materijalu, s dodavanjem kokosovih vlakana u vrt dodaješ organsku masu koja je jako bitna za zdravo tlo. Kokosova vlakna predstavljaju odlično rješenje za topla podneblja i balkonske biljke jer zbog svog odličnog zadržavanja vlage samanjuju potrebu za zalijevanjem za 50 %. Vidne prednosti kokosovih vlakana su i njihova mala težina i veličina zbog čega omogućavaju lakši i jeftiniji transport. Privlačna su i izvana jer njihova nježna smeđa boja nikada ne izblijedi.

Upotreba kokosovih vlakana
Kokosova vlakna na volju su u stisnutim blokovima koji se napušu kada su ispostavljeni vlazi. Iz većih blokova teških 4,7 kilograma, nakon što ih rastopimo, dobijemo 70 litara kokosovih vlakana.

  • Kokosova vlakna pokazuju svoje odlične značajke već kod prirpreme vlastitih usjeva jer su primjereni kao medij za sadnju. Pri sadnji moramo biti pozorni na zalijevanje jer ih skoro da i ne treba zalijevati.
  • Za garantiranje najbolje rasti dodajemo im organska gnojiva. Najbolje rezultate postižemo ako za osnovu za gnojenje upotrijebimo koncentrirano organsko gnojivo s dodanom mikorizom i leonarditom, a u kasnijoj fazi upotrebljavamo specijalna organska gnojiva prilagođena kulturama koje gojimo.
  • Za poboljšavanje prozračivanja i zadržavanja vlage vrtlari često dodaju kokosova vlakna pri proljetnoj pripremi tla. Jednostavno ih rasporedimo po vrtu i plitko (2-3 cm) ih ukopamo u vrtnu zemlju.
  • Za poboljšavanje strukture tla (ilovasto, pješčano tlo) u vrtu treba dodati veće količine kokosovih vlakana, dublje ih ukopati u zemlju i dobro promiješati. Razlika će se pokazati već pri prvoj sadnji sadnica.
  • Također možeš pomiješati kokosova vlakna s običnom zemljom za posude na bazi treseta, na primjer, pola zemlje za posude i pola kokosa. Bit će to vrlo ugodno tlo za uzgoj. Takva "mješovita kokosova  zemlja za posude" ima zračnu strukturu i ovakva kokosova zemlja bit će čvrsta bez zbijanja.

U visokim gredama kokosova vlakna upotrebljavamo za zadnji sloj u kojem će se razviti korijeni. Zbog toga što su s veličinom korijenskog sistema povezani i zdravlje i veličina plodova, pobrinimo se da sloj bude što bolji.  

Pri sadnji balkonskog cvijeća upotrebljavaju se samostalno ili ih pomiješamo s kompostom u omjeru 2 : 1. U dolazećoj sezoni tako će biti potrebno puno manje zalijevati biljke.

Kokosova vlakna za vrt
Kokosova vlakna za vrt su odličan izbor, a možeš ih koristiti i za sadnju visokih gredica.

Dodamo li ekološkim dobrobitima i sve ostale koje donose vrtlarima, možda je sada vrijeme da ih isprobaš i preporučiš svojim prijateljima te tako pridoneseš očuvanju okoliša.

Kokosova vlakna predstavljaju ekološko, biorazgradljivo i obnovljivo rješenje koje je među vrtlarima napravilo pravu revoluciju.