"Mama, ne mogu kakati!"

Što ide unutra, mora izaći i van...to nam je svima jasno. No, što učiniti kad ono što je unutra, ne želi izaći van? Tad nam može velika nužda postati veliki problem. 

Moj sinčić Marko često ima problema sa stolicom. I sve mame znamo da nema gorega nego gledati vlastito dijete kako pati. Tad jednostavno isprobaš sve.

Sjećam se našeg ljetnog odmora u Fažani. Nakon par dana bezbrižnog prskanja i istraživanja kampa, Marko se počeo tužiti da ga boli trbuščić. Odmah sam znala 'koliko je sati'. Tegobe su se stupnjevale do te mjere da o kahlici nije više želio ni čuti. Zamišljaš li me kako s kahlicom u rakama letim po kampu?! Tad mi se to uopće nije činio previše zabavan prizor.

Zbog bolova je počeo zadržavati stolicu, što je svaki pokušaj izbacivanja stolice činilo još dodatno bolnijim. Sve pokušaje rješavanja njegovog zatvora mi je dodatno otežavala činjenica da moj sin nije baš ljubitelj svježeg voća i povrća, te ga doslovno moram moliti za svaki gutljaj vode.

Tad mi je susjeda u kampu predložila da pokušam s jednom bizarnom idejom. Rekla mi je da mu dam jesti čips. Da, i sama sam bila zgrožena s obzirom na to da nezdrave grickalice u širokom luku izbjegavam cijelu godinu. Ali, svejedno sam pokušala. I na moje veliko iznenađenje, funkcioniralo je. Marko je nakon par sati otišao na veliku nuždu i naš dopust je bio spašen. ;) Možeš si zamisliti moje olakšanje.

Da, velika nužda je važan dio djetetovog zdravlja. A zašto je pomogao baš čips? Pored vlakana i tekućine, masti su one koje se pobrinu za formiranje i izlučivanje stolice.

Ako svojem djetetu ne želiš svaki dan nuditi čips, drži se sljedećih mojih savjeta:

Učinkovite mjere kad se pojave poteškoće

  • Dijete potiči na redovito pijenje vode. Možeš mu ponuditi i nezaslađeni čaj ili domaći sok od svježe iscijeđenog voća. Svakako je preporučljivo da dijete popije 1 - 1,5 litre tekućine na dan. Da, znam, dosta.
  • Redovito gibanje: da bi se stvari pokrenule, mora se kretati i dijete. Fizička aktivnost je jako dobra za očuvanje funkcioniranja crijeva.
  • Ponudi mu mnogo svježeg voća i povrća – ne zaboravi i na kiselo zelje i kiselu repu.
  • U djetetovu prehranu uključi probiotike za djecu.
  • Sve bijele namirnice zamijeni integralnima, jer sadrže više vlakana. 

Upoznaj naša 2 svakodnevna pratioca!

Vlakna su najučinkovitije sredstvo za čišćenje crijeva i ublažavanje probavnih tegoba – zatvora. Psilium ili indijski trputac iz ekološke proizvodnje ima visok udio dijetalnih vlakana (preko 85%) te stoga povoljno djeluje na probavu i metabolizam. U želucu stvara želatinozni gel koji putuje kroz probavni trakt i na sebe veže obloge. Gel stimulira peristaltiku crijeva, stolica postaje mekša i samim time je odlazak na veliku nuždu znatno lakši.

A najbolje u svemu tome je što dijete niti ne zna da ga jede. Aljažu svaki dan u jogurt (obožava ga) umiješam 1 žlicu psiliuma (na 2 dcl jogurta), a umiješam ga i u hranu: kruh, palačinke, drobljenac, mliječne kašice, žitarice...

Probiotici su također važni za pravilnu probavu. Probiotici pomažu uravnotežiti mikrobiotu u crijevima naseljavanjem korisnih bakterija i smanjenjem broja patogenih mikroorganizama te pomažu u prevenciji ili liječenju probavnih poremećaja kao što su zatvor, nadutost i proljev. 

Mom Aljažu zato svakodnevno ponudim Imunobiotike za djecu - gumene bombone s okusom maline i bez šećera, koje i više nego s veseljem pojede. 

Zbog svakodnevnog uzimanja Imunobiotika za djecu i psiliuma,  wc mu je konačno postao jako dobar prijatelj. ;)

Želite više informacija vezanih uz roditeljstvo i djecu?
Upiši svoje podatke i na e-mail ću ti poslati najzanimljivije sadržaje i novosti vezane uz roditeljstvo.
Želim primati e-mailove sa sadržajem koji se odnosi na roditeljstvo. E-mailove ćemo slati do 2 puta mjesečno.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.